Naar 't Einde van de Wereld

11 km of 16 km

Startpunt

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052

Introductie

Met De Mooiste Routes Naar 't Einde van de Wereld, kan dat in Amsterdam? Ja zeker, en ook naar het Witte Huis, de Jordaan, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland en Rusland, de straat van Magalhaens, Jeruzalem, de Vierwindstreken. Zelfs naar de regenboog! Deze stadswandeling brengt u op tal van bijzondere plaatsen, met als verbindende schakel ‘decoratieve architectuur’. Vooral de sieraden van de bouwstijl Amsterdamse School en de daaraan voorafgaande periode van de art nouveau/jugendstil. Maar ook zónder speciale aandacht voor de monumenten uit deze stijlperioden valt er tijdens de wandeling veel te genieten, mits u maar uw ogen de kost geeft en ook geregeld omhoog kijkt. Een dagje Amsterdam is nóóit saai!

Praktische informatie

Het is het beste om met het openbaar vervoer naar de stad te komen; beter voor het milieu maar ook beter voor uw portemonnee. Reist u toch met de auto, dan kunt u die achterlaten op het transferium bij NS station Sloterdijk, Piarcoplein 1, 1043 DW, Amsterdam. De P+R ligt aan de westelijke zijde van de ringweg A10 (afslag S102), achter het station. U kunt hier voordelig parkeren. Kijk voor de voorwaarden op Parkeren Amsterdam.
Automobilisten lopen vanaf de P+R bij station Sloterdijk onder de viaducten door en koersen voor het station naar de liftschacht hoek Piarcoplein/Hatostraat. Beklim de trap en ga naar links, de wandelweg boven de sporen. Daal bij de tweede toegang naar links de trap af. Via spoor 8 reist u naar het startpunt bij Amsterdam Centraal. Om voordelig te kunnen parkeren kunt u de wandeling niet eindigen op Sloterdijk maar moet u in verband met het inchecken in het centrumgebied de hele route afmaken!

De wandeling kan worden ingekort tot 11km door in Sloterdijk de trein terug naar het Centraal Station te nemen, of waarheen u wilt.
Langs de route is meer dan genoeg horeca te vinden.

Om gebouwen zo goed mogelijk te kunnen bekijken, wordt aangeraden enige afstand tot de gevel aan te houden. Meer over de bouwstijlen art deco/ art nouveau en de Amsterdamse School vindt u bij Amsterdam op de kaart.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

8 reacties

22 januari 2024   

foto
Reactie
Heerlijke en verrassende wandeling door mooi Amsterdam. Veel nieuws gezien, zelfs als oud-inwoner!
Door Josephine

21 januari 2022   

foto
Reactie
Een stadswandeling waarop je - ook als Amsterdammer - veel interessante nieuwe dingen ontdekt. Wel wat aan de lange kant, vond ik. Wellicht ook door het grijze weer en de gesloten horeca ... Maar als je de route inkort, mis je een mooi gedeelte!
Door Janny van Rossen

13 maart 2020   

Reactie
Veel gezien waar ik vaak voorbijgelopen ben. Een aanrader deze wandeling. Ook voor mensen die Amsterdam goed denken te kennen.
Door Thea Ackema

17 februari 2019   

Reactie
Prachtige route. Ook voor Amsterdammers valt er veel te ontdekken. Een aanrader!
Door Monique Mascini

10 januari 2019   

foto
Reactie
Door buurten gewandeld waar we vroeger naar school gingen en waar ik vroeger woonde. De weetjes in deze route attendeerden ons op veel waar we destijds geen oog voor hadden. Daarom is het leuk om de wandeling (11km) gelopen te hebben.
Door Emmy en Mirjam

16 december 2017   

Reactie
Een verrassende ervaring met zo'n aparte wandeling door een voor ons onbekend deel van Amsterdam. Hoogtepunt: het oude dorpje Sloterdijk met een oud kerkje en een schitterend kerkhof, en dat te midden van de hoge nieuwbouw!!
Door Loes en Theo van den Dool

30 maart 2017   

foto
Reactie
De naam van de route maakte me nieuwsgierig. Die nieuwsgierigheid werd beloond met deze wandeling waar je op veel bekende en minder bekende plaatsen in Amsterdam komt. Misschien niet allemaal even mooi, maar heel interessant!
Door Mieke Timmer

22 maart 2017   

foto
Reactie
Mooie afwisselende en verrassende route, die door het centrum en vervolgens door diverse stadswijken voert met extra aandacht voor archtitectonische hoogstandjes van onder meer de Amsterdamse School en Jugendstil. Warm aanbevolen!
Door Ton de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"