Orgie in de Duinen

11 km of 15 km

Startpunt

Pannenkoekenhuis de Oase
1e Leijweg 9
2114 BH Vogelenzang

coördinaten: N52.34570 E4.58257

Introductie

Met deze pittige gps-wandeling struint u door de gebieden waar vanaf begin oktober tot begin november de damhertenbronst plaatsvindt. U zult verbaasd staan over de grote aantallen damherten.

Maar ook in andere maanden van het jaar is de wandeling rijk aan flora en fauna en zijn er volop damherten. De wandeling laat u alle facetten van dit duingebied zien: hoge duintoppen, dichte bossen, waterpartijen en indrukwekkende open savannevlaktes. Vooral het eiland van Rolvers, tussen 7 en 9 kilometer, is van een ongekende schoonheid.
De route loopt vrijwel uitsluitend over onverharde eenmanspaadjes en wildsporen. Vaak moet u zelfs avontuurlijk zonder pad uw weg vinden.

Extra informatie tijdens de bronstperiode

Deze route is tijdens de bronstperiode van begin oktober tot begin november extra spectaculair. Vooral als u de route loopt tijdens de hoogbronst, tussen 15 en 25 oktober, zult u het schouwspel niet snel vergeten. Plan de datum van uw wandeling dan ook zorgvuldig.
Het belangrijkste bronstgebied ligt tussen 4 en 6 kilometer.

Gedragscode tijdens de bronst:
Draag donkere kleding in sombere kleuren. Zwart, bruin, groen en grijs zijn prima.
Wandel in het bronstgebied langzaam en praat zachtjes.
Loop de herten en de waarschijnlijk aanwezige natuurfotografen niet voor de voeten.

Praktische informatie

Let op: dit is een route met alleen GPS informatie. Doordat ook buiten de paden gestruind wordt is er geen routebeschrijving mogelijk/beschikbaar. De route 'Tientje van Waternet' gaat langs de rand van het bronstgebied en heeft wel een beschrijving.

Bij het startpunt is een betaald parkeerterrein, € 2 per auto per dag.
De toegangskaart voor het duinterrein kost u € 1,50 per persoon.
Beide betaalt u, alleen met pin, via de automaat bij de ingang van het duinterrein.
Sommige navigatiesystemen hebben moeite met het startadres.
Gebruik dan het adres: Vogelenzangseweg 50, 2111HS Vogelenzang en parkeer op een van de parkeerterreinen.

Openbaar vervoer: het startpunt is vanaf station Heemstede-Aerdenhout bereikbaar met buslijn 9, halte Waterleiding, Aerdenhout. Dit is een uursdienst.

Startpunt is Pannenkoekenhuis de Oase, een sfeervolle horecagelegenheid met terras. Di t/m zo geopend vanaf 9.30 uur.
Wandelt u de lange route dan kunt na 12km even het duingebied verlaten naar het knusse Pannenkoekenhuis Boshut 't Panneland, met terras, haardvuur en reuzenheks. Openingstijden: wo t/m ma van 10 tot 19 uur.

Tip: na 5km, bij het eerste picknicktafel-icoontje op de kaart, kunt u prima op liggende boomstammen lunchen midden in het bronstgebied.

Door het uitdagende terrein voelt de lange variant van 15km meer als een 20+km route. Een goede wandelconditie is dan ook gewenst.
De route van 11km is minder pittig.
De wandelsnelheid ligt ook lager dan u normaal gewend bent; trek daarom voor deze route de hele dag uit.
Draag bij voorkeur stevige schoenen en een lange broek.

Let op: soms loopt u over mos. Dit kan bij natte omstandigheden verraderlijk glad zijn.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

25 reacties

17 oktober 2021   

foto
Reactie
Wow! Wat gaaf deze wandeling in de bronsttijd!! De mannetjes waren overal om je heen aan het burlen, ook een gevecht meegemaakt. Het struinen is niet helemaal mijn ding, heb liever een pad, maar ja… dan waren we niet op de burlen-hotspot gekomen.
Door Sonja

17 oktober 2021   

foto
Reactie
Prachtige, gevarieerde ‘route’. Goed te doen zonder gps-ervaring. We hebben genoeg actie gezien: burlen en krachtmeting met gewei. Na 11 uur was het wat druk maar deze route leidde ons steeds van de drukte af. Gelukkig!
Door Dinter

16 oktober 2020   

foto
Reactie
Absoluut 5 sterren! Lunchen terwijl in een cirkel van 40m om je heen een tiental damhert-bokken elkaar de tent uitvechten met een ge-burl van jewelste. Om nooit meer te vergeten! En dat in het gevarieerde cultuur- en natuurschoon van de Waterleidingduinen.
Door Aad van Dorp

16 oktober 2020   

foto
Reactie
Met volle teugen genoten van een prachtige indrukwekkende wandeling met burrelende herten op korte afstand, staat gegrift in mijn geheugen. Heel gevarieerd gebied, zeer de moeite waard om nog eens terug te komen.
Door Cora

14 oktober 2020   

Reactie
Ieder woord van de introductie klopt; het is een geweldige route.
Vooral het struinen buiten de gebaande paden met uitsluitend het geluid van burlen en de wind is een belevenis. Dank!
Door Wil

18 oktober 2019   

foto
Reactie
Een prachtig, bijna on-Nederlands mooi gebied. Mooie tocht, nog redelijk veel herten. Geburl, van de mannetjes, het zachte gemauw van de vrouwtjes, het gekletter van de geweien. René brengt je naar een geweldige plek in de duinen waar het gebeurt.
Door Annemiek Potters

27 oktober 2018   

Reactie
Een prachtige route door een afwisselend landschap: bos, open vlaktes, struikgewas. Vanaf de duintoppen hadden we een prachtig uitzicht. De damherten lieten zich regelmatig horen. Er waren veel herten te zien. Een prachtige dag ondanks hagel en regen.
Door Willeke

21 oktober 2018   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling, waarbij het soms wat lastig is om op de route te blijven, maar het struinen rondom de route is ook de bedoeling. Door deze wandeling tijdens de hoogbronst te maken, ging er voor mij weer een nieuwe wereld open. Erg leuk!
Door Ger Stouten

20 oktober 2018   

foto
Reactie
Super wandeling met René de Jong door de waterleidingduinen Amsterdam. Honderden herten, burlen, gevechten. Mooi om te zien. René is een kenner en verteld mooie verhalen over het gebied, pompgebouw, bunkers, landschappen. Aanrader om te lopen!
Door EvertJan Verburg

19 oktober 2018   

foto
Reactie
Morgen kan ze zwanger zijn, kan ook nog vandaag. René bracht ons op zeer gevarieerde tonelen. Lunchen en lopen te midden van kiezen, keuren, lokken en kop-bokken. Er zijn van die momenten, dan word je deelnemer aan die gratie en schoonheid.

Door Hennie

17 oktober 2018   

foto
Reactie
Het was weer genieten in de duinen tijdens de bronsttijd. Met de wandelpool georganiseerd door routemaker Rene de Jong. Het burlen was dan ook niet van de lucht. Het is een schitterende afwisselende wandeling en helemaal tijdens de bronsttijd.
Door Marijke de Cocq

21 oktober 2017   

Reactie
Een dag met René in de duinen: veel zon; 200 burlende en "miauwende" herten; een kleine groep goed lopende, gezellige mensen; vaak een stukje 'extra': een uitzichtpunt, een nieuw pad; heel veel 'weetjes' over de duinen horen. Een perfecte dag.
Door Winnie

20 oktober 2017   

foto
Reactie
Met een wandelpool liepen we vandaag de14km route van de Orgie. Het burlen bleven we de hele route horen . We kregen waar voor ons geld. Een prachtige struin route. Compliment voor de maker René de Jong.
Door Pieter Jongkind

20 oktober 2017   

foto
Reactie
Mee met René, naar een bijzonder schouwspel: Hoe worden we hierdoor aangeraakt. Welk brein kan zo’n schoonheid creëren. Schuilt er een wet achter deze krachten? Een wondermooie dag.

Door Hennie

18 oktober 2017   

foto
Reactie
Voor de derde keer deze wandeling gemaakt. Prachtig het burlen van de herten en als extra: uitbundig groeiende paddenstoelen. de hoeden groot in doorsnee, hoog op de steel en soms als kragen rond de voet van de bomen. Bijzonder! Rene, weer bedankt!
Door Thea Ackema

22 oktober 2016   

foto
Reactie
Prachtige ongebaande wandeling, struinen door de duinen en het bos. Het was bijzonder om het geluid en gedrag van de bronstige herten te horen en gade te slaan. Het strijklicht en de zon kleurden alles in. Dank je wel René.
Door Leonie

22 oktober 2016   

foto
Reactie
Prachtige dag gehad met de wandelpool. Mooie route, prachtige natuur met veel herten in een goede sfeer. Heerlijk struinen met Rene de Jong en anderen. De eerste herfstkleuren zijn al te zien.
Door Lucie Steenhuis

22 oktober 2016   

foto
Reactie
Onder de bezielende leiding van René, deze "orgie in de duinen" mogen meemaken. Het was niet de eerste keer dat ik in de Amsterdamse Waterleiding Duinen was maar deze keer stak uit boven alle eerdere bezoeken. Een struin-wandeling van de bovenste plank.
Door Jos

21 oktober 2016   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling o.l.v. René. Vandaag als hoogtepunt het bronstgebied waar de damherten nu volop bezig zijn. Maar ook verder is de wandeling heel mooi. Lekker klimmen en struinen door de duinen. Ook tijd voor een pauze bij een van de vennetjes.
Door Mieke Timmer

21 oktober 2016   

Reactie
De wandeling Orgie in de duinen gelopen. Dit is 100% meer dan wandelen. Dit is uniek in ons land. De herten zo dichtbij, het burlen. De rondrennende vrouwtjes, de piepende jongen. Wauw, echt een belevenis. Dank je wel René.
Door Annemieke Kroder-Potters

19 oktober 2016   

foto
Reactie
Prachtig die Water Leiding Duinen, rondom ons burlende herten en soms hele roedels vrouwtjes erbij, een vosje en mooi weer! Maar bovendien de WLD is zo'n geweldig mooi natuurgebied. Rene dank je wel!!!!!
Door Thea Ackema

19 oktober 2016   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling! Burlende herten volop. Onze pauze op de oude boom midden in het burl-gebied was een geweldige belevenis. Een topper is het Eiland van Rolvers. Wat een prachtig natuurgebied! René bedankt!
Door Gery

28 oktober 2015   

Reactie
Prachtige wandeling en vol verrassingen! De AH!s en Oh!s waren niet van de lucht; zoveel reeën en herten; aanrader in de bronstijd.
René bedankt dat er af en toe gestopt werd voor speuren en foto's en inderdaad het gemiddelde tempo werd aangehouden!
Door Nicky Baarveld

17 oktober 2015   

Reactie
Altijd verrassend: de waterleidingduinen, maar vandaag was het wel heel bijzonder! Van alle kanten omringd door burlende herten en het mistige weer maakte alles heel mysterieus. René het was vandaag weer TOP!!! Bedankt!
Door Anne

16 oktober 2015   

foto
Reactie
In legersteden treffen we hen aan/Heren Hert in herfstverblijf, omringd door Hinde Harems/blanke halsjes, donkere snoet in wit omrande toet/
scheppers van schoonheid, waardigheid en kracht/ngroh, ngroh, wegwezen jongeman, deze dames zijn bij mij.
Door Hennie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"