Mariken van Nieumeghen

4 km

Startpunt

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

coördinaten: N51.84670 E5.87102

Introductie

Mariken van Nieumeghen voert u door de oudste stad van Nederland, Nijmegen. De stad dankt zijn naam aan de Romeinen, die 2000 jaar geleden met 12.000 man hier neerstreken en de Bataafse vesting omdoopten tot Novio Magus. Nijmegen was tot de Tweede Wereldoorlog een prachtige oude stad. Helaas heeft een vergissingsbombardement veel van de binnenstad vernield. Mariken voert u langs een groot aantal oude gebouwen die gelukkig bewaard zijn gebleven. De wandeling begint bij het Valkhofmuseum. In het nabijgelegen park heeft u een prachtig uitzicht over de Waal.

Praktische informatie

U kunt (betaald) parkeren in de parkeergarage Kelfkensbos.
Voor een pauze onderweg heeft u een ruime keus: aan de Waalkade; de prachtige commanderie St. Jan; of één van de vele cafeetjes op de Grote Markt. Op deze plek moet Mariken van Nieumeghen ook geweest zijn.
U kunt de route ook beginnen bij het centraal station; u start dan bij nummer 3. De aanlooproute staat in de routebeschrijving.
Zie voor de openingstijden van de Sint Nicolaaskapel, ook wel Valkhofkapel, de website van de Valkhofkapel.
Met dank aan de routemaker(s) Joost Verbeek en aan de controleur(s) Joha van den Honert.

5 reacties

22 mei 2021   

foto
Reactie
Wat een prachtige stadswandeling, zelfs op deze regenachtige dag. Verrassend leuk om deze wandeling in je 'eigen stad' te lopen. We kwamen zelfs op paar mooie plekjes die we nog niet kenden. Aanrader!
Door Marijke

10 oktober 2019   

foto
Reactie
Het kon vandaag niet beter: mooie route, mooi weer, mooie vergezichten, mooi orgelspel in de Stevenskerk en mooi harpspel in de Valkhofkapel. Tip: bezoek het onder- en bovengrondse museum De Bastei (onder aan de trap bij 1, 25m. rechts)
Door Annie en Ben van Lochem

29 januari 2019   

foto
Reactie
Een nieuw opgebouwde stad waardoor de oude panden extra opvallen. Vanuit museum Valkhof is het uitzicht weergaloos, zeker nu boomblad ontbreekt. Door de vele trappetjes waan je je af en toe in een bergstadje.
Door Hans en Mirjam

25 januari 2018   

foto
Reactie
Vanuit het NS-station deze leuke stadswandeling gevolgd. Naast de bekende locaties kom je hier en daar ook op minder bekende plekjes. Verrassend. Goed te combineren met museumbezoek en/of wat winkelen.
Door Sjan

30 april 2016   

Reactie
Het centrum van Nijmegen kent drukke, maar ook verrassend rustige straatjes. Hoewel veel huizen van na de oorlog zijn, is de sfeer van vroeger hier toch blijven hangen doordat het oude stratenpatroon is gehandhaafd. Fijne wandeling!
Door Louis Verhaar

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"