Aekingerzand

wandelroute - 12 km

De wandeling Aekingerzand gaat over een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, ook wel de Kale Duinen genoemd. Er omheen is bos en heide. Het kan zijn dat u tijdens de wandeling een kudde schapen tegenkomt. Zij grazen hier om de bebossing tegen te gaan. Het Aekingerzand maakt onderdeel uit Nationaal park Drents-Friese Wold.
Deze afwisselende wandelroute leidt u langs prachtige plekken. U wandelt langs de Grenspoele en vanaf de uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht. Onderweg komt u langs het Canadameer of Aekingermeer.

Praktische informatie

Nabij het startpunt vindt u Buitencentrum Drents-Friese Wold, de openingstijden vindt u op de website.
Halverwege de wandeling vindt u Eethuis Aekingerzand op camping Wilhelminahoeve.
Honden zijn niet toegestaan van 1 maart t/m 15 augustus en de rest van het jaar alleen aangelijnd.
Een deel van de wandeling loopt u over mul zand.

Startpunt Aekingerzand

Buitencentrum Terwisscha
Terwisscha 6a
8426 SJ Appelscha

coördinaten: N52.95310 E6.31070
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Menno Mollema en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

7 reacties

13 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie route over de bloeiende hei van het Aekingerzand. Het eerste en laatste gedeetle gaat door bos, dus mooie goede afwisseling. En een zeldzaam plantje ontmoet langs de Grenspoel (zie foto) ;-)
Door Aad van Dorp

23 maart 2022   

Reactie
Op een mooie zonnige dag in maart deze mooie route gewandeld. Wel was het jammer dat we met de hond het Aekingerzand niet over mochten tijdens het broedseizoen, ook niet aangelijnd. Hierdoor misten we net het mooiste deel van de route.
Door Tiny

19 december 2020   

Reactie
Prachtige route.
Door Henk Moelker

24 april 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling maar wel pittig met veel mul zand. De grens Friesland Drenthe is absoluut een mooi gebied om te verkennen.
Door Lenny en Hans Beumer

8 maart 2020   

foto
Reactie
Een hele mooie wandeling met veel variatie qua landschap. In het begin veel heide en stuifzand waar we veel schapen zagen en zelfs al een paar lammetjes. In het midden een wat meer toeristische omgeving en op het laatst gaat de route door het bos.
Door Geert en Henny

19 januari 2020   

foto
Reactie
Wat een prachtige route! We hadden ook fantastisch zonnig weer, dus dubbel genieten van dit mooie natuurgebied. Fijne kleine paadjes, mooie uitzichten en genoeg bankjes om van dit alles te genieten.
Door Piet en Renny

10 september 2016   

foto
Reactie
Het "Aekingerzand" werd enige jaren geleden genoemd als "Het mooiste gebied van Nederland". Dat is zeker terecht en de route leidt u door het mooiste deel. Het bezoekerscentrum is ook zeker een bezoekje waard en een heel mooi rustpunt. 5 sterren!!
Door Janny en Jan Winters

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"