Planken Wambuis

13 km of 18 km

Startpunt

Airborne Monument
Verlengde Arnhemseweg 101
6718 SM Ede

coördinaten: N52.03584 E5.73559

Introductie

Deze rondwandeling voert u door de oudste gebieden in de omgeving van Ede: Planken Wambuis, de Oud Reemsterhei en Nieuw-Reemst. Het is een gevarieerd landschap met prachtige uitzichten en mooie heidevelden. De route slingert tussen rustgebieden voor het wild door. In dit gebied wonen: edelherten, reeën, vossen, dassen, wilde zwijnen, adder, hazelworm, Spaanse runderen, wilde paarden en uiteraard vele soorten vogels. De kans dat u onderweg enkele van deze dieren tegenkomt is erg groot.

Praktische informatie

Let op: aan het begin verdwijnen een paar paden, dus er zullen tijdelijk wat probleempjes zijn.

Parkeer uw auto op de parkeerplaats naast restaurant Juffrouw Tok.
Onderweg zijn er twee horecalocaties. Na ongeveer 1/3 van de route Restaurant Planken Wambuis en aan het eind Restaurant Bloem.
Kijk op de websites voor de openingstijden.
Met dank aan de routemaker(s) Peter de Graaf en Tineke de Graaf en aan de controleur(s) Jos Veelen.

13 reacties

7 januari 2024   

foto
Reactie
We liepen de lange versie van 19km. Na veel regendagen eindelijk droog, wel fris nu en gure wind maar ook mooi zonnetje. Heerlijke route om steeds weer te lopen. Veel water op paar plekken, paarden en runderen, ijshaar en mooi winters landschap!
Door Evert Jan

22 april 2023   

Reactie
Mooie afwisselende natuur. Geluid van de snelweg is soms te horen. Weinig last van de vele fietsers gehad. Leuke stop bij Planken Wambuis. Helaas veel rechte brede paden, weinig tot geen slingerende eenmanspaadjes. Beetje eentonig.
Door Peter

11 maart 2023   

foto
Reactie
Kans om wild te spotten is altijd leuk en beetje spannend!!
Op de Spaanse runderen na niet onderweg gespot, maar bij een wildscherm onderweg (op ca 16 km, enkele meters om) zagen we reetjes. Leuk!!
Lunch bij Planken Wambuis ook heerlijk 😋
Door Sonja

19 november 2022   

foto
Reactie
Loop de route eens in tegengestelde richting. Je ervaart de route dan gelijk als nieuw. Rijke natuur, rust en ruimte. Mooie herfsttinten en prachtige stukken hei. Het was frisjes met oostenwind, maar zonnig en strakblauwe lucht. Pareltje!
Door Evert Jan

3 augustus 2022   

foto
Reactie
Schitterende route door prachtig gebied. In begin en aan einde deel je ‘t pad stukje met mountainbikers: oppassen, die zijn er al vroeg en rijden hard. Vandaag erg warm, heide bloeit al enigszins. 2 hazelwormen gezien. Aanrader in elk jaargetijde!
Door Margreet

9 april 2022   

foto
Reactie
Veel zon en twee pittige buitjes als afwisseling. Heerlijke wandeling van 19 km met veel bos, uitbundige vogels, lentegroen en een haastige ree. Mooi gebied, ga hem lopen!
Door Evert Jan

15 april 2020   

foto
Reactie
Op een mooie zonnige dag deze heerlijke en rustige route gewandeld. Veel variatie in landschap. Vooral genoten van de Westerbergen en de vogels die we daar zagen en konden beluisteren. De paarden stonden nu niet in het heide gebied, maar in het bos.
Door Jannie en Henk

22 maart 2020   

foto
Reactie
Hele mooie route door een afwisselend landschap, met soms wel wat erg lange rechte stukken. Helaas geen 'echt' wild gezien, op een konijn na, maar dat lag misschien aan de relatieve drukte op deze prachtige zonnige lentedag.
Door Marien

28 augustus 2017   

foto
Reactie
Een prachtige route door een heerlijk gebied. Wat een mooie natuur en wat een mazzel dat we drie keer zwijnen troffen. In deze tijd prachtige bloeiende heidevelden. Kortom een aanrader.
Door Marion en Fred den Hertog

19 mei 2016   

foto
Reactie
We hebben de route in drie delen gelopen: 3-2-3 uur, vanuit 2 startpunten. Overal gigantische bosbesvelden, mooi bos afgewisseld met open vlaktes hei, gras, beukenlanen. Ree, hazelworm, bonte specht, twee koekoeken en 100 mezenkasten geteld. Topper.
Door Liesbeth en Freek

11 april 2016   

Reactie
Met prachtig weer deze mooie route (15km) gelopen. Jammer dat het 1e deel dicht langs de A12 gaat, het 2e deel was heel stil. Goede routebeschrijving.
Door Joop Krijgsman

15 mei 2015   

foto
Reactie
Deze prachtige route met stralend weer gelopen. Was goed en duidelijk omschreven. Verder was de route erg afwisselend. Een grote pluim voor de routemakers! Deze route hopen we nog vaker te lopen.
Door Fam. M.F. Sinke

18 februari 2015   

foto
Reactie
Het had 's nachts stevig gevroren en de heide was bedekt met een laag poedersuiker. Door de nevel en de kou leek het extra stil. Na hete koffie en warme appeltaart was de Oud Reemsterhei inmiddels ook ontdooid. Een mooie wandeling.
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"