Een Kijkje rond Het IJ

16 km

Startpunt

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052

Introductie

Trek gerust een dag uit voor deze verrassende wandeling. Vanaf het Centraal Station vaart u met de pont naar de overkant van Het IJ en laat u alle drukte achter u. U wandelt langs de grote watervlakte en heeft een schitterend uitzicht op de moderne architectuur in de verte. Via het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam, en de Nieuwendammerdijk, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, loopt u naar het pittoreske Schellingwoude. U gaat over de indrukwekkende Oranjesluizen en wandelt over de stille Zuider IJdijk Oost terug naar het druk bewoonde deel van Amsterdam. De route leidt u onder andere door nieuwe wijken en langs het grootste bewoonde pakhuizencomplex van Amsterdam, het Entrepotdok. Na de Schreierstoren, de oudste toren van stad, wandelt u door een gedeelte van het oude centrum van onze hoofdstad.

Praktische informatie

Let op de eerste vaart van de veerpont naar het IJplein is op zondag om 9.12 uur. Op andere dagen vanaf 6.27 uur.
Bent u met de auto parkeer dan gratis op de Nieuwendammerdijk, bijv. ter hoogte van de Ger. Noach kerk op huisnr. 437, 1023 BM.

Na ongeveer 2km komt u langs Museum De Noord. Er is een museumcafé en winkel. Geopend op vr vanaf 13 uur en op za en zo vanaf 11 uur.
De oversteek van de Oranjesluizen kan soms veel tijd in beslag nemen, maar er valt te zien tijdens het wachten.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is geopend op ma t/m vr van 9 – 17 uur.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

10 reacties

23 januari 2020   

Reactie
Hele leuke en boeiende wandeling rondom Amsterdam, veel zicht op de schepen en het water. EN een ijsvogel gespot in het park van Schellingerwoude. Genoten.
Door Bee en Suus

22 november 2019   

foto
Reactie
Wat doe je tijdens deze IJ wandeling verrassende indrukken op van het hedendaagse Amsterdam. De passage van de Oranjesluizen is daarbij een echt pareltje. En ook het verleden van de stad komt tot leven mede dankzij de boeiende weetjes. Gewoon doen!
Door Piet Laan

27 januari 2018   

Reactie
Vandaag deze wandeling georganiseerd voor de wandelsite. Met z'n tienen gelopen en een hoop positieve reacties. Met name de afwisseling was aantrekkelijk. Direct buiten het centrum, aan de overkant van het IJ, zo'n andere wereld. Was erg leuk!
Door Ger Stouten

5 juni 2017   

Reactie
Leuke, gevarieerde wandeling, goede beschrijving. Genoten van de Nieuwendammerkade en van de Entrepothuizen. Passage van de Oranjesluizen duurde één uur voor ons. Laatste stukje, vanaf de Schreierstoren, had voor ons niet gehoeven (druk).
Door Kees

27 mei 2017   

Reactie
Op een warme zaterdag heerlijke wandeling gelopen alleen jammer dat de oranje sluis afgesloten was voor wandelaars en fietsers. Dan maar over de schellingwouderbrug, scheelt wel een paar kilometer.
Door Hans Schotting

14 oktober 2016   

Reactie
Een erg leuke wandeling die Amsterdam en omgeving van een heel andere kant laat zien met pittoreske oude dorpsdijkjes. We hebben genoten.
Door Loes en Theo van den Dool

5 oktober 2016   

Reactie
Op een zonnige dag deze mooie tocht met 4 collega's gelopen. Blij verraste reacties van de meelopers gehad. Tip: een goede lunchplek is aan Schellingwouderdijk 339 bij "Landmarkt"winkel.
Door Gerrie

14 april 2016   

Reactie
Leuke en afwisselende route. Echt een route langs het IJ.
Door Afra Burger

27 december 2015   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling rondom het IJ, waarbij je je bewust wordt hoe belangrijk deze toegang tot Amsterdam is. Onbekende stukjes rond de stad. We hebben gebruik gemaakt van pont, bruggen, sluizen en een trekpontje. Bedankt Sjaak !
Door Thea Ackema

3 mei 2015   

foto
Reactie
Erge leuke route waarbij zelfs een Amsterdammer op plekjes komt, die hij niet kent. Het stukje over de Oranjesluizen is zo'n plekje. Echt de moeite waard.
Door Hubert en Michel

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"