Helena in 't Veen

wandelroute - 15 km of 18 km

Niet ver van Helenaveen ligt het schitterende natuurreservaat Mariapeel. Het is een landschap van heide en vogelrijke vennen waar de geschiedenis duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Het ooit ondoordringbare hoogveenmoeras kreeg zijn huidige vorm door jarenlange turfwinning. Zo wandelt u over de ‘peelbanen’ en langs de vaarten, waarover vroeger de turf werd afgevoerd.
Het vele water van de Peel is voor vogels onweerstaanbaar. Er broeden een kleine honderd soorten en in het voor- en najaar strijken er grote hoeveelheden trekvogels neer. Misschien ziet u zelfs de statige kraanvogel met zijn luide trompetterende roep. Verder wordt het gebied begraasd door runderen en de zeldzame Nederlandse Landgeiten.
Het kan zijn dat u in het zomerseizoen vanwege de koeien een keer over een schrikdraad moet stappen. Ook komt u houten omheiningen tegen om fietsers te weren. Uw hond is welkom in de Peel, maar vanwege de kwetsbaarheid van het gebied mag hij alleen aan de lijn mee.

Praktische informatie

U kunt parkeren achter de kerk, evenwijdig aan de vaart, maar ook aan de zijkant van de kerk.
Vlakbij het startpunt is voldoende horeca voor een hapje, drankje of ijsje.

Klik op de link voor informatie over het Vliegtuigmonument dat u op de route passeert.

Het kan zijn dat in het voorjaar gedurende korte tijd een klein deel van deze route niet toegankelijk is vanwege het aflammeren van de geiten in de Peel. Dit wordt kenbaar gemaakt door de beheerder middels een bordje naast de route. Volg dan de aanwijzingen voor de alternatieve route bij nummer 5 en nummer 6.

Tip: neem iets mee tegen de muggen in het bosrijke deel van de route. In de zomer worden bovendien lange mouwen en broekspijpen aanbevolen.

Startpunt Helena in 't Veen

Parkeerplaats Kerk
Helenastraat 4
5759 PM Helenaveen

coördinaten: N51.38790 E5.92019
Met dank aan de routemaker(s) Riet Machielsen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

8 reacties

2 september 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling door een afwisselend landschap. Mooi dat hier en daar de hei nog in bloei staat.
Door Niek Sanders

13 mei 2022   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door een prachtig natuurgebied. Mooie vennen, vaarten en moerassen. Heel veel vogels, muggen en runderen. Mooi weer en leuke horeca in Helenaveen.
Door Evert Jan

26 mei 2020   

foto
Reactie
Vanuit Helenaveen gelopen op een zonnige dag door het natuurgebied Mariapeel. Mooie natuur met veel vogels, plassen en vaarten. Vroeger turfwinning. Geen runderen gezien, wel schapen en Nederlandse Landgeiten. Aanrader om regelmatig te lopen!
Door Evert Jan

1 september 2018   

Reactie
Een heerlijke wandeling door een bijzonder natuurgebied. De geschiedenis van het veen gaat herleven. Erg mooi met al die varens langs de vaarten. We kwamen langs verrassende vennen en veel uitgestrekte velden. Puur genieten!
Door Loes en Theo van den Dool

9 juli 2016   

foto
Reactie
Een onbekende streek voor ons, maar wat een indrukwekkende natuur. Helaas wel lek geprikt door de muggen, maar ondanks dat een prachtige wandeling. Wij hebben stukken gelopen waar we alleen het geluid van vogels en insecten hoorden. Adembenemend.
Door Nicole

28 april 2016   

foto
Reactie
Mooie tocht gemaakt met 5 wandelaars en Rien. Super mooi zo'n 18 km. Met een leuke toelichting maakte deze tocht zeer bijzonder. Bedankt Rien.
Door Lei Scheffer

13 augustus 2015   

foto
Reactie
Een heel mooie route. Afwisselend (Veen, heide en bos) Tevens rijk aan geschiedenis.
Door Theo Wilbers

10 april 2015   

foto
Reactie
Prachtige route. Goed omschreven. Hebben verschillende zeldzame vogels gezien, waaronder de blauwborst.
Door M.F. Sinke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"