Fietsen en varen

35 km of 47 km

Startpunt

Parkeerplaats Parklaan Zwijndrecht
Parklaan
3334 BE Zwijndrecht

coördinaten: N51.81870 E4.62347

Introductie

Tijdens deze route vol variatie wisselen fietsen en varen met de Waterbus elkaar af. Na een vaartochtje van 8 minuten gaat u via een oude wijk in Alblasserdam en door de Alblasserwaard naar Sliedrecht. Bewonder onderweg de oude boerderijen langs het riviertje de Alblas. Het polderlandschap biedt u weidse uitzichten terwijl u over rustige wegen en fietspaden rijdt.
Als u kiest voor de lange tocht fietst u na een korte vaartocht door de Hollandse Biesbosch en langs het Wantij. Ook komt u in historisch Dordrecht en doet u het Groothoofd aan met een prachtig uitzicht over het drierivierenpunt waarvan u eventueel vanaf één van de terrasjes kunt genieten. U maakt hierna nog eenmaal gebruik van de Waterbus.
Als u kiest voor de korte route vaart u vanaf Sliedrecht direct naar Zwijndrecht en kunt u genieten van een 25 minuten durende vaartocht over de Merwede en de Oude Maas.

Praktische informatie

U kunt gratis parkeren op het beginpunt. De route is ook op te pakken vanaf NS-station Zwijndrecht.

Bij het startpunt vindt u Restaurant & partycentrum Develpaviljoen. Geopend op wo, do en vr vanaf 17 uur, op za vanaf 12 uur en op zo vanaf 11.30 uur.
In Alblasserdam kunt u van ma t/m za vanaf 11 uur en op zo vanaf 12 uur terecht bij Foodmaster.
In Oud Alblas vindt u Café restaurant De Krom met een prachtig terras. Dagelijks geopend vanaf 9 uur.
Tegenover de brug in Brandwijk ziet u Café Boerenklaas, dagelijks geopend: ma vanaf 15 uur, di t/m za vanaf 11 uur en zo vanaf 12 uur.
In de Hollandse Biesbosch is het bij Restaurant De Merwelanden goed toeven. U vindt in de Hollandse Biesbosch ook het Stay Okay hotel met een aangenaam terras.

Het is raadzaam de dienstregeling van de waterbus te downloaden en te raadplegen. Voor deze fietstocht zijn alleen de lijnen 20, 21, 23 en 24 van belang.
Vanaf Hendrik-Ido-Ambacht kunt u twee keer per uur vertrekken, vanaf Sliedrecht en Dordrecht Merwekade één keer per uur en vanaf Dordrecht Hooikade vier keer per uur.
Bij de Waterbussen kunt u uw OV kaart gebruiken. Op de achterdekken mogen fietsen gratis meegenomen worden.

Er is een alternatief opgenomen voor het geval u de waterbus in Sliedrecht hebt gemist en niet op de volgende wilt wachten.
Met dank aan de routemaker(s) Kick Bergsma en aan de controleur(s) Annemiek Wilmink.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"