Strandreservaat Noordvoort

11 km of 19 km

Startpunt

Strandrestaurant Nederzandt
Langevelderslag 52-54
2204 AH Noordwijk

coördinaten: N52.30150 E4.47745

Introductie

Strandreservaat Noordvoort is een uitdagende en avontuurlijke wandeling over het strand en door de duinen. Tussen het startpunt en Zandvoort is begin 2019 het Strandreservaat Noordvoort gerealiseerd. Het strand moet hier over een lengte van 3km een rustgebied worden voor meeuwen en zeehonden. Daarom wordt de wandelaar met borden verleid om deze 3km niet over het strand te lopen maar over de zeereep; de duinenrij grenzend aan het strand. Dit is uniek in Nederland omdat de zeereep vrijwel overal elders verboden gebied is. Het gedeelte over de zeereep is avontuurlijk omdat paden soms ontbreken en regelmatig om of door stuifkuilen moet worden gewandeld. U komt ook langs diverse uitzichtpunten.

Ook de rest van de wandeling is zeer fraai. U komt in de Waterleidingduinen op plaatsen waar u zich alleen op de wereld waant. Duinvalleien, meren en zandvlaktes wisselen elkaar aangenaam af.
U wandelt over onverharde paden en soms een klinkerpad. Hier en daar moet u struinen omdat zelfs een pad ontbreekt. De kans dat u damherten of een vos spot is groot.

Praktische informatie

Naast het startpunt is een betaald parkeerterrein. Kosten € 5,- per dag.
Voor de Amsterdamse Waterleidingduinen is een toegangskaartje verplicht; € 1,50 per dag.
Let op: omdat u bij het startpunt geen kaartje kunt kopen moet u dit vooraf doen.
Mogelijkheid 1: u koopt het kaartje vooraf via internet. Ga hiervoor naar Amsterdamse Waterleidingduinen.
Mogelijkheid 2: u rijdt eerst langs een hoofdingang van het duinterrein, bijvoorbeeld Parkeerplaats De Zilk, Joppeweg 1, 2191 AW De Zilk en koopt ter plekke een kaartje uit de daar aanwezige pinautomaat.

Het startpunt is het trendy Strandrestaurant Nederzandt. U kunt hier heerlijk loungen in luie banken bij de open haard of in het zonnetje.
Openingstijden: elke dag van 9 - 24 uur.

Deze wandeling is zeker pittig doordat u vaak mul zand tegenkomt, regelmatig zonder pad over uitdagend terrein struint en een aantal duintoppen beklimt. U moet daarom over een prima wandelconditie beschikken.
Let op: u loopt soms door doornig struikgewas; draag daarom een lange broek en stevig schoeisel
Tip/waarschuwing: de route komt ook over een naaktstrand.

Tip: trek voor deze wandeling een hele dag uit. U doet langer over deze route dan u normaal gewend bent.

Let op: sommige navigatiesystemen hebben moeite met het adres. Gebruik dan Langevelderslag 2, Noordwijk en rijdt deze weg vervolgens helemaal uit.
.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

10 reacties

9 februari 2023   

foto
Reactie
Een prachtige route in een verrassend mooi en enorm groot duingebied. Ruim 14km gelopen zou het zo weer doen.
Door JM

7 maart 2022   

Reactie
Een prachtige wandeling met weids panorama all around. Heel mooi. En ja een tikkeltje ruig maar niet zoals in de beschrijving staat een pittige wandeling. Dat vind ik wat overdreven. Met gewone goede schoenen of sneakers aan heel goed te doen.
Door Franscis

8 februari 2022   

foto
Reactie
Wat een mooie wandeling. Het is bijzonder om over de zeereep te lopen, met links en rechts weids uitzicht over de zee en de duinen. En daarna nog de fraaie paden door de Waterleidingduinen. Een topdag!
Door Mieke Kleiman

13 oktober 2021   

Reactie
Prachtige wandeling! We hebben die van 9 km gelopen en genoten van al het moois. Dit stukje AWDuinen was helemaal nieuw voor ons en dat zo dicht bij huis. Onderweg kabouters, steenmannetjes en damherten. En het resterende stuk gaan we ook nog doen.
Door Jantien en Michel

27 juni 2021   

foto
Reactie
Wat een super wandeling. Ver weg van de gebaande paden. Genieten van strand, duinen, zeereep,damherten, Amsterdamse waterduinen. Heerlijk rustig, bijna alleen on route. Avontuurlijk door zoeken van de kleine paadjes. Uitdagend door mulle zand
Door Conny

18 mei 2021   

foto
Reactie
Wandelen over de zeereep is uniek in Nederland. Alleen daarvoor is deze wandeling al een aanrader.
Tijdens de prachtige tocht vonden wij ook nog paddenstoelen op paardenmest.
Door Ruud en Ellen

6 november 2020   

foto
Reactie
Wij hebben een dag lang genoten van mooi weer in november, spannende paadjes, steile hellingen en mul zand. Je ziet nog steeds herten, al zijn het er minder dan voorheen. Twee vossen waren bijna aanhankelijk. Een wandeling om te herhalen!
Door Ruud en Marja

7 juli 2020   

foto
Reactie
Houd je van klimmen, struinen, woeste natuur, ploegen door mul zand? Dan is dit je wandeling! Prachtig over de Zeereep met kuilen en nieuwe duinen en daarna door het waterrijke afwisselende gebied van de duinen daarachter. Super pool! Bedankt René.
Door Thea Ackema

16 juli 2019   

foto
Reactie
Een mooi stukje puur Hollandse natuur. Zee, zand, duinen en zon, het zat er allemaal vandaag in. Af en toe stevig klimmen en veel struinpaadjes. Compliment aan de routemaker René de Jong.
Door Pieter Jongkind

16 juli 2019   

foto
Reactie
NOORDwykzandVOORT uniek in soort. De 22e van René, zijn Jongste. Langs stuifkuilen en duinbuilen lopend op de zeereep. Weidsheid is het karakter van deze tocht langs strakke dalen, in breed gedempte kanalen, bekroond met jonkheer ’s prachtige geweien.
Door Hennie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"