Brunssummerheide

wandelroute - 10 km

De Brunssummerheide ligt ingeklemd tussen de plaatsen Brunssum, Heerlen en Landgraaf. De wandeling gaat bijna helemaal over onverharde paden van dit prachtige, glooiende gebied. Ten zuidwesten en oosten van de heide liggen enkele zandgroeves. In het verleden werd ook in dagbouwgroeves bruinkool gewonnen. Dit is nog te zien bij de Koffiepoel, de humus kleurt het water nog bruin als slappe koffie. Ook de grote zandvlakte bij de Roode Beek herinnert hieraan.
U wandelt langs de Groene Hotspot 3: Heide, bos, zand ... de Brunssummerheide.
En wie weet heeft u op de heide een toevallige ontmoeting met de herder en zijn Schoonebeeker schapen.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus bereikbaar, halte Kamperheideweg. Vandaar is het ongeveer 700m lopen naar het startpunt. Voor de openingstijden zie: Restaurant Schrieversheide.

Tijdens het wandelen zult u ervaren dat er heel veel paadjes zijn. Om de beschrijving gebruiksvriendelijk te maken zijn niet alle kruisingen en zijpaden vermeld. Tenzij het nodig is om de beschrijving te verduidelijken. Als er verder niets wordt aangegeven dan negeert u zijpaden en steekt u kruisingen over tot de volgende aanwijzing in de beschrijving.

De tien Groene Hotspots in Zuid Limburg zijn bijzondere plekken.
Onderweg is geen horeca, wel komt u regelmatig een bank tegen.

Startpunt Brunssummerheide

Restaurant Schrieversheide
Schaapskooiweg 99
6414 EL Heerlen

coördinaten: N50.92300 E5.98063
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Wim Kok.

5 reacties

17 september 2022   

foto
Reactie
Op diverse plekken waren er nog mooi bloeiende plukken hei. Meevaller! We liepen helaas groot deel in de plenzende regen. Buienradar heeft het wel eens mis. Uitzichten waren minder dan verwacht. Horeca serveerde appeltaart uit de diepvries.... Nat!
Door JvG

20 mei 2021   

foto
Reactie
Mooie route met af en toe een rul zandpaadje en een aardig klimmetje, waardoor de wandeling pittiger is dan je op grond van het aantal kilometers zou verwachten. Advies aan toekomstige wandelaars: gebruik GPS, die is in dit terrein handig.
Door Louis

9 mei 2021   

Reactie
Mooie afwisselende route.
Door Bernadette

12 september 2020   

foto
Reactie
Gele plomp
platte schijven van licht
op het stille water van een poel
Door Gijs

22 augustus 2018   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling, met bos, hei, een prachtige poel en enkele fraaie vergezichten.
Door José

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"