Ontdek het Oosten

wandelroute - 11 km of 17 km

Deze ontdekkingstocht door het oosten van Amsterdam brengt u op plaatsen waar heden en verleden op een bijzondere manier met elkaar verweven zijn. De oostelijke zeehavens, ooit een en al bedrijvigheid, zijn nu een modern woongebied met een mix aan bouwstijlen. Maar toch heeft men typische elementen van het verleden weten te bewaren. Hetzelfde geldt voor het terrein van de oude gasfabriek waar nu de nieuwe wijk Oostpoort verrezen is.
Tijdens deze wandeling wisselen nieuwbouw en oude karakteristieke wijken elkaar af. Zo kunt u ook genieten van de Indische buurt en de multiculturele Dappermarkt. De laatste is wereldberoemd en een lust voor het oog.
Heeft u naast alle drukte behoefte aan een rustiger omgeving, dan kunt u uw hart ophalen aan de landelijke Ringdijk, de oevers van de Amstel en het Oosterpark.
Historici komen aan hun trekken in het Funenpark, het voormalig bolwerk Zeeburg, en op de Oostelijke Eilanden met herinneringen aan de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Via het voormalig terrein van de Koninklijke Marine, dat volop in ontwikkeling is, keert u terug naar het station.

Praktische informatie

Wandelt u de korte variant van deze stadswandeling, dan steekt u vanaf de Indische buurt direct door naar de Dappermarkt. U mist dan wel het rustige gedeelte van de route.
Onderweg komt u regelmatig horecagelegenheden tegen, natuurlijk veel meer dan de horeca-iconen op de kaart.
Klik op de link voor informatie over het Marineterrein.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Ontdek het Oosten

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

4 reacties

9 maart 2024   

Reactie
Ik dacht dat ik Amsterdam redelijk goed kende totdat ik deze route gelopen had. Werkelijk schitterend, heel afwisselend. Vanwege de spannende bruggen ook goed met kinderen te doen.
Door Elly en Robbert Sluijp

4 oktober 2018   

Reactie
Een route door zeer verschillende stadsdelen. Verrassend hoe mooi oud- en nieuwbouw elkaar kunnen aanvullen. En ook de 'informatie' die gegeven wordt in de tekst is zeer interessant. De meest afwisselende wandeling die je kunt maken.
Door Winnie

8 oktober 2017   

Reactie
Wat een verrassende route. Na de eilanden is de Javastraat er een van vele culturen, zo leuk. Verder het vroegere Oostergasfabriek terrein, Funenpark en de buurt daar omheen, het Marineterrein, kortom een fijne ontdekking het vernieuwde Amsterdam.
Door Anneke Binsbergen

3 juli 2017   

foto
Reactie
Wat een boeiende wandeling! Imponerende bouwstijlen, moderne bruggen, de echt stadse sfeer. Maar ook de zichtbare herinneringen aan de historie wat door de routemaakster zo goed beschreven is in de info. Een duidelijke aanrader!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"