De Weerribben

12 km of 19 km

Startpunt

Natuurrecreatiebedrijf De Gele Lis
Hoogeweg 27 a
8376 EM Ossenzijl

coördinaten: N52.80720 E5.92784

Introductie

De Weerribben is onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het heeft een oppervlakte van circa 3500 hectare en is grotendeels in eigendom van en in beheer bij Staatsbosbeheer. De Weerribben zijn ontstaan door het afgraven van turf. ‘Weren’ of ‘petgaten’ zijn verveende delen die weer volliepen met water. 'Ribben' zijn smalle stroken land waarop de uitgestoken turf te drogen werd gelegd. Tijdens deze rondwandeling maakt u kennis met dit unieke natuurgebied.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met bus 76, Steenwijk- Emmeloord, halte Venebosweg.

Natuurrecreatiebedrijf De Gele Lis heeft horeca en bevindt zich naast Buitencentrum de Weerribben.
Onderweg heeft u horeca bij Café Restaurant 'De Weerribben' en 't Lokaal, de voormalige NH-kerk van Kalenberg.

Een deel van de route gaat over Het Laarzenpad. Dit is een uitdagend pad en geeft het eigene van de Weerribben goed weer. Een deel van het pad gaat over slechts twee planken door het riet. Deze twee planken zijn niet overal meer goed zichtbaar of in verslechterde staat. Let dus goed op waar u uw voeten zet.
Het Laarzenpad is tijdens het broedseizoen (15 maart tot 15 juli) gesloten. In die periode volgt u het fietspad. Gps'ers volgen 'Weer Broed 18' of 'Weer broed 12'.

Na Kalenberg wandelt u over het fietspad terug naar Ossenzijl. Bij goed fietsweer kunt u hinder van fietsers ondervinden.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Roelof Courtz en Jeannette Courtz.

10 reacties

26 mei 2024   

foto
Reactie
Een relatief makkelijke wandeling door een mooi natuurgebied. Alleen de inkorting gelopen vanaf café restaurant De Weerribben. Het was prima wandelweer. Onderweg relatief veel fietsers, maar prima te doen. Op het Kooibomenpad hoorden we de wielewaal.
Door Aad van Dorp

10 april 2023   

Reactie
Een wandeling in een bijzonder stukje Nederland. We vonden wel dat we veel op lange rechte betonfietspaden liepen. Je gaat een groot gedeelte (grote lus) om het bijzondere gebied heen. Het is nu het oogst seizoen van het riet.
Door Roelof en Jeannette

5 maart 2022   

Reactie
Mooie route.
Door Janna

1 april 2021   

foto
Reactie
Mooie wandeltocht in verstilde natuur op een rustige dag. Veel riet en vergezichten. Mooie paadjes door het bos en dan weer rechte wegen. Soms stap je zo een schilderij in.
Door Cornelieke en Joke

24 februari 2021   

foto
Reactie
We liepen deze route (korte variant) op een uitzonderlijk milde dag in februari. Weidse vergezichten, eindeloze rietvelden, stille waters. En rust. We hebben genoten; heerlijk om er weer even op uit te trekken na een lange, donkere corona-winter!
Door Wolter Strijker

10 januari 2021   

Reactie
Mooi natuurgebied met weinig echte wandelpaden, route gaat vnl. over geasfalteerd fietspad of lokale weg.
Door Len

27 december 2018   

foto
Reactie
Hele mooie winterwandeling door de Weerribben! Heerlijk rustig zo buiten het seizoen, dus aanbevolen voor stiltezoekers. De plankieren van het Laarzenpad zijn soms glad, maar verder is dat een prachtige afwisseling met de rest van de route.
Door Aad van Dorp

16 september 2015   

foto
Reactie
In dit prachtige gebied vandaag heerlijk gewandeld met een gezellige groep van 16 mensen. Met dank aan de routemaker en leider Luuk Jacobs.
Door Corrie Meurs

20 augustus 2015   

foto
Reactie
Dit is een welkome afwisseling op wat ik normaal gesproken onderweg tegenkom. Veel water en veel weidse blikken. Overal om je heen zie je waar het hier om draait: riet! In Kalenberg is zo'n leuke horecaplek waar je weer veel te lang blijft hangen.
Door Wimke

17 juli 2015   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling door 1 van de mooiste gebieden van Nederland. Overal iets moois te zien. Het Zompies pad voor de kleintjes, het Laarzenpad voor de natuurliefhebber. Kalenberg > Ossenzijl is een zeer mooi deel met geweldige plekjes.
Door Janny en Jan Winters

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"