Diepenrust en Maaneschijn

16 km of 19 km

Startpunt

Dorpshuis De Belleman
Eendrachtstraat 97
3785 KT Zwartebroek

coördinaten: N52.17720 E5.50826

Introductie

Deze landschapswandeling is een leuke mix van bos en boerenlandtrajecten die gaan door de groene weilanden en over akkerbouwpercelen met mais. Rustige weggetjes verbinden deze trajecten.
Veel landerijen in deze omgeving waren het eigendom van de wat excentrieke grootgrondbezitter Jonker Frits; hij had hier zijn jachtgebied. De jonker was niet erg in voor verandering. Dit heeft er voor gezorgd dat het mooie kleinschalige karakter van het veenontginnings- en kampenlandschap is behouden gebleven. Op de overgang van het ontginningslandschap van Zwartebroek naar de hooggelegen Veluwe in het oosten, ligt het landgoed Appel. Het is een cultuurhistorische en landschappelijke parel van 300ha in het buitengebied van Nijkerk. Omdat er in het verleden nooit op grote schaal gegraven of verkaveld is, heeft het landschap nog de oorspronkelijke, uit de middeleeuwen stammende vorm en sfeer behouden. Kenmerkend zijn de eeuwenoude boerderijen, de bolakkers, de vele houtwallen, heitjes en vennetjes.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer. U stapt uit in Zwartebroek centrum bij bushalte School.

De meest geschikte periode voor een landschapswandeling als deze is van mei tot oktober. De wat avontuurlijke route gebruikt mooie onderdelen van de Klompenpaden Terbroeksepad en Appelpad, maar niet de volledige paden. U kunt zich dus niet gemakshalve richten op de aangebrachte markering! Onderweg mag u een bordje met de aanwijzing dat u een toegangskaartje nodig heeft of dat u geen toegang heeft bijvoorbeeld tot het rustgebied negeren aangezien de toegankelijkheid in het kader van het klompenpad/ de markering daarvan is geregeld.

Er zijn verschillende weilandtrajecten waarvan het gras door dauw of regen langer nat kan blijven. Het verdient aanbeveling hoge wandelschoenen te dragen en uw schoenen preventief te prepareren tegen eventuele nattigheid. Op verschillende agrarische percelen wordt mais geteeld. Dit beeld kan van jaar tot jaar verschillen. Uw eenmanspaadje gaat langs of tussen de opgroeiende maisplanten door, die medio september al tot boven uw hoofd kunnen reiken; een belevenis! Houd er rekening mee dat de maisoogst met enige variatie rond begin oktober plaats vindt waardoor het boerenland daarna vrij kaal is. Ook kunt u onderweg percelen aantreffen die met schrikdraad zijn afgesloten. Bijvoorbeeld met een pakje papieren zakdoekjes is het mogelijk schrikdraad eventueel naar beneden te duwen om er ongehinderd overheen te kunnen stappen mocht de stroomdraad niet losgemaakt kunnen worden!

Landwinkel De Maaneschijn (met terras en landcafé) in Appel ligt op de route en biedt bescheiden horeca. Klik op de link voor de openingstijden.
Restaurant-café De Zaak, Platanenstraat 13, Zwartebroek is zo en ma gesloten. Di t/m vr open vanaf 16 uur, za vanaf 12 uur.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

7 reacties

18 november 2020   

Reactie
Appel, een mooi verzorgd landgoed met heide en vennetjes, mooie wandelpaden. De Ahof is een mooie boerderij, mijn vader is daar geboren, tot de jaren ‘60 vaak bezoekjes gebracht aan opoe en opa. In het Zwartebroek kun je lekker glibberen en soppen.
Door E en W

23 februari 2019   

foto
Reactie
Eenmaal het dorpje Zwartebroek uit, werden wij getroffen door de kleinschaligheid van het agrarische landschap, de mooie ligging van de boerderijen en de vele bomen langs de percelen. Heel bijzonder waren de natte elzenbossen (met reeën!).
Door Louis Verhaar en José Faassen

10 oktober 2018   

foto
Reactie
Een route opgebouwd uit eerder door ons bewandelde Klompenpaden. Een landelijke route met redelijk veel verharde wegen. Mooi wandelweer en een paar hele mooie stukken natuur.
Door Marion en Fred

29 juni 2018   

foto
Reactie
Een heel afwisselende wandeling op een warme zomerse dag.... na een lange droge periode. Veel weidse blikken, maar ook smalle eenmanspaadjes door kleine bossen, maisvelden en graslanden. Het ven bij Appel was een prachtige stille lunchplek.
Door Maria

2 november 2017   

foto
Reactie
Mooie gevarieerde route met veel rustige stukjes. Veel reeën vandaag, wat al begon met de autorit er naar toe. De paden aan het eind van de route waren behoorlijk drassig en modderig. Trek een passende broek aan en hoge wandelschoenen.
Door Marlies

4 oktober 2017   

foto
Reactie
Een fijne wandeling naar Appel en het lusje erna. Veel open terrein met ruim zicht. Op de terugweg over agrarische landerijen, ‘grasduinen’ zoals de routemaker het noemt. Een mooie kennismaking met de streek tussen Voorthuizen en Hoevelaken.
Door Wimke

18 september 2017   

foto
Reactie
Wat een leuke wandeling vol afwisseling door deze rustige omgeving. Veel eenmanspaadjes, regelmatig door en ook langs weilanden. Zelfs ook dwars door een paar maïsvelden heen. Heel bijzonder. Compliment voor de routemaker!
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"