Herzlich Willkommen!

wandelroute - 14 km of 22 km

Deze wandeling laat u kennis maken met het landschap aan de Duitse zijde van de grens. Het wordt gekenmerkt door bos, heide, vennen en de Venekotensee. En zeker niet te vergeten de meanderende rivier de Swalm, een zijrivier van de Maas. Deze rivier steekt u op de terugweg diverse keren over.
Het Duitse-Nederlands Grenspark Maas-Swalm-Nette is gelegen op de grens van de Provincie Limburg met het Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen in de driehoek van de steden Roermond, Venlo en Mönchengladbach (D).

De route start van west naar oost. Het is mogelijk om de route op twee plekken in te korten. U kunt dus kiezen voor een afstand van 8, 14 of 22km. Als u de hele route wandelt dan bezoekt u het plaatsje Brüggen.

Praktische informatie

Klik hier voor de info van Café Aan de Grens. Als er niet geparkeerd kan worden bij het startpunt dan kan er voor gekozen worden de auto te parkeren op het parkeerterrein van het zwembad, ongeveer 600m voor het startpunt.
Naast de inkortingsmogelijkheid tot 14km is er ook een inkorting tot 8km.
De openingstijden van Gaststätte Et Stübchen zijn: wo t/m zo van 09.30 tot 17.00 uur. Ma en di rustdag. Voor nadere info zie: Gaststätte 'Et Stübchen.
In Brüggen zijn meerdere horecazaken. Er is altijd wel een zaak geopend.

Voor het gebruik van de GPS-route is minimaal de OpenFietsMap BNL nodig op het gps-apparaat.
In het hoogseizoen kan het, vooral in het weekend, op sommige paden langs de Swalm druk zijn. De paden zijn hier veelal halfverhard waar fietsers eveneens gebruik van mogen maken.

Startpunt Herzlich Willkommen!

Café Aan de Grens
Bosstraat 126
6071 PZ Swalmen

coördinaten: N51.23060 E6.08055
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Theo Wilbers en Huub Dieteren.

8 reacties

19 mei 2023   

foto
Reactie
Hele mooie afwisselende route die we direct vanaf de camping konden lopen. Bossen, heide, de Swalm, vennen en het toeristische stadje Brüggen. Hier en daar wel wat druk in het mooie Hemelvaartsweekend, maar zeer de moeite waard.
Door Marien

30 april 2022   

Reactie
Mooie afwisselende met Duitsland verbindende tocht, goed om eens zelf gelopen te hebben!
Dank aan routemaker en controleur!
Door Willie Jacobs

26 februari 2022   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende route met heerlijk zonnig weer en blauwe luchten. Paden waren zeer goed te doen ondanks de drieling stormen en vele regen van afgelopen weken.
Door Marlies en Joost

18 juli 2020   

Reactie
Mooie route. Wel druk met fietsers, maar we denken dat dit buiten de vakantieperiode en weekends een heerlijke wandeling blijft. 22 km gelopen, lekker rustig zonder verkeerslawaai. (Brüggen is een mooi plaatsje om te bezoeken.)
Door Aaldert en Margreet

3 juli 2020   

Reactie
Een prachtige wandeling met heldere routetips. Heuvels, bos en open veld, vennen, en het soms sprookjesachtige riviertje de Schwalm. Leuk ook dat halverwege de tocht het plaatsje Brüggen aangedaan wordt. Kaffee mit Kuche zijn dan weer welkom.
Door Erik Penders en Marijk van der Hargh

7 februari 2019   

Reactie
De route van 22 km gelopen. Mooie afwisselende route (bos, heide, water). Zeker de moeite waard.
Door Theo Wilbers

31 mei 2017   

foto
Reactie
Op een prachtige zonnige dag deze route gelopen. Tijdens de wandeling kom je langs mooie vennen, het riviertje de Swalm en andere stroompjes.
Je loopt door afwisselende bossen en heidevelden. Op ongeveer de helft bezoek je het historische Bruggen.
Door Hetty en Hub

23 november 2015   

foto
Reactie
Frühmorgens in aller Stille, eine schöne Strecke über die Ebene vom Elmpter Bruch. Auf halben Wege das hübsche Örtchen Brüggen, Zeit für Pfannkuchen. Den Rückweg am Schwalm entlang ist abwechslungsreich, leider deswegen viel zu schnell vorbei!
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"