Pettelaarse Schans

12 km

Startpunt

Moeke
Pettelaarseschans 1
5216 CG 's Hertogenbosch

coördinaten: N51.67590 E5.32477

Introductie

Vanaf de Pettelaarse Schans wandelt u door moerassige weilanden, oude bomenlanen en biologische akkers. U doorkruist de landgoederen Pettelaar, Haanwijk en Sterrenbosch en de gehuchten Plein en Halder. In het Bossche Broek loopt u in een weidse boog om de Zuiderplas. Als toegift is er de vijfpuntige schans, een historisch belangrijk vestingwerk uit 1629, het beleg van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik.

Praktische informatie

U kunt de auto langs de oprit van restaurant Moeke parkeren. Moeke is geopend vanaf 12 uur; op ma gesloten. Houd er rekening mee dat het schansterrein regelmatig wordt gebruikt voor grote festivals en sportevenementen.

Aspergeboerderij Ter Stege aan de Venstraat heeft een terrasje met koffie en gebak. Vooral in de aspergetijd, maar ook vaak het hele jaar door.
Koffie- en theehuis 't Haantje op landgoed Haanwijk is doorgaans geopend di t/m zo van 10.30-17 uur. Zie de website landgoed-haanwijk.
Openingstijden museum Romeins Halder: di van 11-16 uur en zo van 12-16 uur. Zie ook de website romeinshalder.
Met dank aan de routemaker(s) Liesbeth Witteveen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

9 reacties

23 juli 2023   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route. Zeker ook mooi in de herfst. Mooie afwisseling in wegen en paden en mooie vergezichten. We hebben genoten.
Door Conny

24 januari 2023   

foto
Reactie
Deze oude route blijft mooi en er komt steeds weer iets nieuws bij.
Door Freek Jansen

15 mei 2021   

foto
Reactie
Een groot deel van de wandeling is prachtig en zeer afwisselend! Helaas is het laatste deel bij de Zuiderplas heel vervelend. Je wandelt een stuk langs de snelweg. Zou dat laatste stuk er niet zijn dan zeker 5 sterren.
Door Nicole en Mirjam

22 maart 2021   

Reactie
Heel bijzonder vanuit de stad de prachtige natuur rond Den Bosch binnen te lopen. De afwisseling met oude boerderijen en de schitterende bomenlanen maakten veel indruk op ons. Echt een aanrader !!
Door Joke en Arie van’t Hoff

27 mei 2019   

foto
Reactie
Fijne rondwandeling, met mooie vergezichten en fris lentegroen in de velden.
Door Sjan

19 augustus 2018   

foto
Reactie
Prachtige route, heel gevarieerd. Nagenoeg na iedere bocht weer een verrassing.
Door José Smits en Wim Groot Kormelink

8 juli 2017   

foto
Reactie
Landgoed Pettelaar, Haanwijk, Sterrenbosch, Bossche Broek, een aaneenschakeling van mooie natuurgebiedjes. En steeds weer duikt de Dommel op, slingerend door het landschap, op weg naar Den Bosch. Een heerlijke wandeling, in alle jaargetijden.
Door Sjan

8 augustus 2016   

foto
Reactie
Een prachtige route. Zeer gevarieerd. Goed begaanbaar. Op de dijk tussen Haanwijk en het Sterrenbos doorgelopen naar Out-Herlaer, tot voor kort was deze dijk afgesloten met een hek. Hiermee ontloop je een drassig pad.
Door Gijs

2 augustus 2015   

Reactie
Een leuke route. Vooral Halder en Haanwijk en het Gruyterbos zijn erg mooi.
Op deze zonnige dag was het erg druk langs de asfaltweg bij de Zuidplas met veel lawaai van de A2.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"