Doesburg, klein maar fijn!

8 km

Startpunt

P De Bleek
Koepoortwal
6981 BA Doesburg

coördinaten: N52.01690 E6.13054

Introductie

Deze gevarieerde rondwandeling laat u kennismaken met de meest zuidelijke Hanzestad, een ‘drielandenpunt’, gelegen aan de rivieren IJssel en Oude IJssel en op de grenzen van de Achterhoek, Veluwe en Liemers. De stad is op een hoogte, een zogenaamde ‘Does’ gebouwd. Straten als de Bergstraat en de Hoogstraat herinneren hier nog aan. De historische binnenstad is een beschermd stadsgezicht. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog volledig intact. Al in 1237 verwierf Doesburg stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam. U wordt getrakteerd op een historische binnenstad waar u in elk pand wel even binnen wilt kijken en op pleintjes met terrasjes waar u zich in het buitenland waant. U passeert muurgedichten aangebracht in het kader van het 777-jarig bestaan van Doesburg. Dit alles wordt afgewisseld met de mooie stukjes groen die de stad rijk is. Zo wandelt u langs de IJssel, door een stadspark en over een oude verdedigingswal.

Praktische informatie

De wandeling start bij de gratis parkeerplaats De Bleek, Koepoortwal, openbaar toilet aanwezig.. Mocht de parkeerplaats vol zijn dan is er nog de mogelijkheid om gratis te parkeren op parkeerterrein Turfhaven, De Linie, Halve Maanweg of Mauritsveld. Komt u met het openbaar vervoer dan stapt u uit bij halte Koepoortwal, de halte is bij parkeerplaats De Bleek.

Elke eerste zondag van de maand kent Doesburg ‘Cultuur op zondag’. Door de hele stad openen galeries, ateliers, musea, podia en bijzondere winkels hun deuren tussen 12 en 17 uur. Ook kleinschalige initiatieven, veelal bij de kunstenaars in huis, nemen deel. U komt binnen bij de mooiste plekken in de stad. Toegang is overal gratis, behalve bij het Musée Lalique.

De toren van de Martinikerk is in de mei-, zomer- en herfstvakantie iedere wo, vrij en za om 14 uur te beklimmen. Ook tijdens de culturele zondag wordt de toren opengesteld. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor, Gasthuisstraat 13, 6981 CP Doesburg.

Al sinds 1457 wordt in Doesburg mosterd gemaakt en verhandeld. Bij diverse restaurants en eetcafés staat de pittige Doesburgse mosterdsoep als de specialiteit van het huis op de kaart. De één serveert de mosterdsoep volgens traditioneel recept met spekjes, de ander met een eigen twist, zoals zalmsnippers. Bijzondere horeca is: Het Arsenaal, Kloosterstraat 15 en Stadsbierhuys De Waag, Koepoortstraat 2-4

U komt tijdens de wandeling langs verschillende musea. Een tip voor een museumbezoek dat prima aansluit bij deze wandeling is Streekmuseum De Roode Toren, Roggestraat 9. Er zijn o.a. een werkende tabakskerverij uit 1894, een kruidenierswinkel (1880/1940), bodemvondsten, handel en ambacht, religie, brandweer, folklore, maquette van Doesburg rond 1650 en een schaalmodel van de historische schipbrug te zien. Het museum is voor iedereen gratis toegankelijk
Tegen een kleine vergoeding kunt u de Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek bezoeken. U vindt de fabriek aan de Boekholtstraat 22.
Bent u geïnteresseerd in glaskunst, dan is het Lalique Museum, Gasthuisstraat 1, een aanrader. Vergeet uw Museumkaart niet.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Joha van den Honert en aan de controleur(s) Hans Beumer en Lenny Beumer.

3 reacties

1 oktober 2023   

foto
Reactie
Leuke wandeling door een gezellige Hanzestad. Mooie straatjes en langs de IJssel is wandelen altijd een feest. Er is veel informatie opgenomen bij de route. Zeker een aanrader!
Door Lenny en Hans Beumer

20 maart 2022   

Reactie
Prachtig oud stadje. Wandeling volgt diverse monumentale panden en een deel van de stadslinie. Verrassende route. Nadeel: deel van de route gaat door minder mooie woonwijk. Valt moeilijk te omzeilen. Totaal 4 sterren en zeker de moeite waard.
Door Nellie Boor

8 juni 2020   

foto
Reactie
Wandelen langs de IJssel, over stadswallen en door het historisch centrum. Na de lage linie een stukje saaie woonwijk. Maar het blijft een verrassend leuke route.
Door Niek en Marianne

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"