Rond de Kruisberg

18 km

Startpunt

NS station Castricum
Stationsweg 4
1901 AA Castricum

coördinaten: N52.54550 E4.65894

Introductie

Het Noordhollands Duinreservaat ligt vlak bij station Castricum. Rond de Kruisberg is een mooie, afwisselende boswandeling door dit prachtige natuurgebied. Loof-, naald- en gemengde bossen passeren de revue. Het is af en toe klimmen en dalen door de duinen. Met een grote boog wandelt u over onverharde paden en paadjes over de Kruisberg. Aan de voet daarvan ligt Gasterij Kruisberg. Daarna gaat u noordwaarts terug naar Castricum. Tijdens de route wandelt u regelmatig langs grasveldjes en begrazingsgebieden waar u Schotse Hooglanders en Oud Hollandse Landbokken kunt aantreffen.

Praktische informatie

Bent u met de auto, gebruik als navigatieadres Westerplein 6, Castricum. U komt dan achter het station terecht en kunt parkeren op het gratis P+R terrein of op het parkeerterrein bij het voetbalveld.

Bij het startpunt ligt het archeologisch centrum Huis van Hilde, er is ook een horecagelegenheid in gevestigd. U komt langs Gasterij Kruisberg. Hof van Kijk-Uit is gevestigd in een oud jachthuis. Het ligt op 800m van het station, de route gaat er op de heen- en de terugweg langs.
In het gebouw bij camping Geversduin is een horecagelegenheid.

Voor het Noordhollands Duinreservaat is een duinkaart nodig. Deze is te koop bij het Huis van Hilde of bij de (groene) automaat. Deze staat tegenover het tunneltje van het station aan het Westerplein. U kunt de duinkaart ook via internet aanschaffen zie: Duinkaart bestellen.

Er wordt bij deze wandeling veel gebruik gemaakt van leuke paadjes. Daar mogen tot 10.30 uur ook mountainbikers op rijden. Dus ... wilt u daar geen last van hebben, start dan na die tijd.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Bart Bruins Slot en Hans Gouman.

9 reacties

29 januari 2024   

foto
Reactie
Duinterrein met uitgestrekte eikenbossen, waarin tgv vroegere exploitatie veelstammige bomen in wilde vormen. Enige mooie bosvennetjes. Vanaf 2 bijzondere uitzichtpunten zagen we bomen en Castricum en aan de verre horizon windmolens en fabriekspijpen.
Door Hans en Bart

5 juni 2023   

foto
Reactie
Nieuwsgierigheid naar de pas geopende uitkijktoren op de Kruisberg doet me besluiten deze route te lopen. Op de toren heb je een geweldig uitzicht. Let wel op een afstapje op het hoogste punt. Genoten van deze prachtige wandeling. Bedankt Mieke!
Door Frits Talsma

1 december 2022   

foto
Reactie
Mooie route, natuur (nog) in herfstkleuren. Genoten van het prachtige weer!
En heerlijk geluncht bij Gasterij De Kruisberg.
Door Aleida Slot

25 november 2022   

foto
Reactie
Heerlijke route door prachtig gebied. Genoten van de bossen en heide. In november met volle zon en strakblauwe luchten. Leuke horeca. Aanrader om te lopen!
Door Evert Jan

27 mei 2021   

foto
Reactie
De 1e routereactie van Piet Laan is volledig van toepassing op deze prachtige boswandeling.
Puur genieten, ook van een heerlijke lunch bij Gasterij Kruisberg.
Door Frits Talsma

19 mei 2017   

foto
Reactie
Tijdens deze prachtige wandeling in de lente, helemaal droog met een herfst briesje, een GPS les en een les beschrijvingen lezen. Maar dit deed geen afbreuk aan de sfeer. Bedankt Frits voor dit initiatief.
Door Ank de Graaff

4 november 2016   

foto
Reactie
Mooie wandeling op misschien wel het hoogtepunt van de herfst. Veel paddenstoelen en blad in alle kleuren. En op 2/3 van de route een leuke horeca.
Door Thea Ackema

4 november 2016   

Reactie
Een mooie wandeling met Frits Talsma gelopen. Schitterend die herfstkleuren!
Door Bart Bruins Slot

25 mei 2016   

foto
Reactie
Het prachtige frisse lentegroen en het constante gezang van de vogelwereld maakten deze boswandeling tot een heerlijke en pure belevenis. Voor iedere natuurliefhebber van harte aanbevolen.
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"