Lambalgen en de Roode Haan

fietsroute - 35 km of 44 km

Deze fietstocht langs de rand van de Utrechtse Heuvelrug en door de Gelderse Vallei is landschappelijk heel afwisselend en ook cultureel-historisch interessant. Kort na de start fietst u langs het Leersumse Veld en daarna door het gevarieerde coulisselandschap rond Scherpenzeel. Hier komt u in aanraking met de historie. Zo gaat de route langs een voormalige spoorlijn en oude bouwwerken van de Grebbelinie, waaronder het verdedigingswerk Post van Lambalgen en de inundatiesluis Werk aan de Roode Haan. Aan het einde maakt u nog een rondje door de bossen bij Amerongen en om het Egelmeer.

De tocht gaat over fietspaden en meestal rustige landweggetjes. De wegen en paden zijn verhard of halfverhard.

Praktische informatie

De route is per trein bereikbaar vanaf station Veenendaal-West.

Gratis parkeren kunt u in de parkeergarage of op het naastgelegen parkeerterrein van Landgoed Ginkelduin. Bij binnenkomst rijdt u dan langs de receptie - de route start daar - en volgt de bordjes. Bij de uitgang gaat de slagboom automatisch open.

De route heeft twee ingekorte versies, een van 38km en een van 35km.

Bij de start is er horeca, Ginkeltuin, met ruime openingstijden die per seizoen verschillen. Even voordat u Scherpenzeel binnenrijdt ziet u een Rust.nu, zo gesloten. In het dorp vindt u bij voorbeeld Prinsheerlijk, geopend di-zo van 12:00 tot 22:30 uur. Ook bij het Fort aan de Buursteeg is horeca, Grebbelounge, dagelijks geopend van 10-21 uur. Tenslotte komt u niet ver voor het einde van de tocht nog Bosrestaurant Overberg dagelijks geopend van 12-22 uur.

Onderweg zijn er twee interessante informatie centra over de historie van de Grebbelinie. Het Museum Grebbelinie in het vizier is gericht op de periode 1940-1945 en de gevolgen daarvan voor de omgeving van Scherpenzeel en Woudenberg. In het Fort aan de Buursteeg is het Grebbelinie Bezoekerscentrum gevestigd dat de geschiedenis van de linie behandelt.

Startpunt Lambalgen en de Roode Haan

Landgoed Ginkelduin
Scherpenzeelseweg 53
3956 KD Leersum

coördinaten: N52.03000 E5.45813
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Bert Broekema.

1 reactie

31 oktober 2022   

foto
Reactie
Dit is nu echt een route waar De Mooiste Routes voor staat. Afgewisseld bos en polderlandschap. De tocht gaat voor een groot gedeelte over fietspaden. De routemaker heeft veel interessante informatie vermeld. Echt een topper deze fietsroute.
Door Bert Broekema

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"