De Stoepaars

wandelroute - 12 km of 18 km

Deze prachtige, soms pittige wandeling voert u vanaf station Nijverdal over het noordelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Via brede zandpaden en verrassende eenmanspaadjes beklimt u de Hellendoornsche Berg en de Eelerberg. U komt ook langs de Stoepaars, een van de heuvels van de Hellendoornsche Berg. Aangenomen wordt dat Stoep verwijst naar een kwelgeest (duivels figuur?) die nietsvermoedende wandelaars bij een gat (aars) ter hoogte van deze plek op de rug sprong. Dus kijk goed uit als u langs de Stoepaars wandelt! Aan het eind van de wandeling loopt u langs het Ravijn, een diepe kloof aan de rand van Nijverdal.

Praktische informatie

Als u met de auto komt, kunt u gratis parkeren op het P+R parkeerterrein aan de Meester Tijhuisweg in Nijverdal. Coördinaten: N52,3669 E6,4645.

LET OP: De Grotestraat is druk en in het weekend gedeeltelijk afgesloten voor auto's. Als u vanuit Zwolle komt, kunt u het beste onderstaande aanrijroute volgen. Komt u uit de richting Almelo, dan kunt u gewoon uw eigen navigatiesysteem volgen.

AANRIJROUTE VANUIT ZWOLLE: Neem op de N35 de afslag rechts Nijverdal West/Centrum. Ga bij de stoplichten linksaf richting Hellendoorn. Bij de volgende stoplichten slaat u rechtsaf. Bij de voorrangsweg voor een parkeerterrein gaat u nogmaals rechtsaf. Volg deze weg totdat u rechts bij het station het parkeerterrein ziet

Direct bij het startpunt is geen horeca, maar u komt al snel in het centrum van Nijverdal en daar zijn diverse horecagelegenheden. Na ongeveer 3km komt u vlak langs Hotel Restaurant Landgoed De Uitkijk.

Startpunt De Stoepaars

NS Station Nijverdal
Stationsstraat 3
7443 BX Nijverdal

coördinaten: N52.36630 E6.46303
Met dank aan de routemaker(s) Agnes en Jan Disco en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.

7 reacties

6 juni 2024   

Reactie
Prachtige wandeling!
Door Hans Gouman

23 januari 2023   

foto
Reactie
Direct buiten Nijverdal een leuk stukje hoogveen. Daarna een echte 'Sallandse heuvelrug-route' met lekkere hoogteverschillen, kiezelrijke zandpaden, veel grove dennen en soms een stukje heide. Ook in de winter heerlijk om hier te lopen.
Door Tineke Hirschler

25 maart 2022   

foto
Reactie
Mooie route met verrassende hoogteverschillen. Weliswaar behoorlijk wat bos, maar in het vroege voorjaar scheen de zon daar volop doorheen. En veel mooie eenpersoonspaadjes, waardoor het niet saai wordt.
Door Marien

25 november 2021   

foto
Reactie
Prachtige boswandeling langs een ven en over glooiende heuvels. De metersdiepe kuil bij De Stoepaars was een verrassing. Aan het eind het nóg diepere Ravijn. De nevel zorgde voor diepte, de ontbladerde bomen voor licht en de zon voor stralenbundels.
Door Hans Gouman

20 november 2021   

foto
Reactie
Mooie route en goed beschreven. Enige dissonant: herrie van het motorcrossterrein (waarschijnlijk alleen in het weekend en na een minuut of 10 verder wandelen verstomde het lawaai al).
Door Annie en Ben van Lochem

20 mei 2021   

foto
Reactie
Mooie route. Vooral aan het begin en het eind vlak boven Nijverdal. Het tussenstuk verder naar het noorden had vooral veel bomen.
Door Bernard Holtrop

5 mei 2021   

foto
Reactie
Prachtige route op de Sallandse Heuvelrug gelopen. Hele mooie eenmanspaadjes, wat een rust! Voor de hond ook geweldig met veel losloopgebied, maar let op. Wij stonden ineens oog in oog met een ree, dus alsjeblieft aan de lijn waar dat echt nodig is!
Door Lidy met hondje Jaen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"