Rond de Prehistorie

7 km of 20 km

Startpunt

Den Overkant
Dorpstraat 1
5133 AD Riel

coördinaten: N51.52462 E5.02279

Introductie

Deze rondwandeling leidt u door het beekdal van De Oude Leij tussen Riel en de Belgische grens. De route gaat door prachtige oude landgoederen en over de Regte Heide. Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap. U wandelt langs vogelrijke moerassen én door statige oude beukenlanen, over smalle paadjes tussen menshoge varens én over de uitgestrekte heide. Vrijwel de gehele route gaat over onverharde paden. De Regte Heide dankt zijn naam aan het feit dat daar vroeger recht werd gesproken, maar is vooral bekend om zijn prehistorische grafheuvels.

Praktische informatie

Bij het startpunt en in het dorp is volop parkeergelegenheid.
Vlakbij het startpunt is bushalte Riel, Dorpsplein.
U komt onderweg diverse bankjes tegen met mooi uitzicht.
Horeca is er bij het startpunt en ongeveer halverwege komt u langs Hotel Café Restaurant Klooster Nieuwkerk Goirle.
De tocht kan met behulp van de kaart op meerdere plaatsen worden ingekort. In de beschrijving wordt een inkorting van 7km, 12km en 17km aangegeven.
Met dank aan de routemaker(s) Jan van der Sman en aan de controleur(s) Annemiek Wilmink.

20 reacties

15 april 2023   

Reactie
Weer een prachtige wandeling! Zeer afwisselend en het gebied met de moerassen is fantastisch. Erg genoten! We gaan dit zeker nog eens lopen!!
Door Dominique Reedijk

19 november 2022   

foto
Reactie
Deze keer met de wandelpool vanuit Nieuwkerk. Een mooi koppelstukje zodat de route er weer heel anders uitziet, zonder de bijzonderheden van deze prachtige wandeling te missen. Wandeling voor elk seizoen... bos, heide, grafheuvels. Dank je Rien.
Door Wilma

24 september 2022   

Reactie
Wat een AANEENSLUITEND PRACHTIGE BOEIENDE TOCHT!
C o m p l i m e n t e n d a n k aan de routemakers . Deze tocht is 100% geschikt om in ELK seizoen de SUBLIEME SCHOONHEID der Natuur te zien-horen en beleven, ik geef deze route een 10.
Door Willie-man Jacobs

15 maart 2022   

foto
Reactie
Dit keer de 12 km variant gelopen. Ook de moeite waard. Het dal van de Ley ligt er mooi bij zo in het vroege voorjaar.
Door Rien

20 juni 2021   

Reactie
Een afwisselende en prachtige route onder inspirerende begeleiding van Rien de Schipper. Daarom namens ALLE deelnemers vijf dik verdiende sterren!
Door Rob Sanders

17 januari 2021   

Reactie
Zeer mooie route en geschikt om elk jaargetijde een keer te wandelen.
De route is zeer goed in tekst uitgedrukt om deze te volgen.
Een aanrader voor iedere wandelaar.
Door Henny en Simone

10 december 2020   

Reactie
Oude Leij, Riels Laag, De Kiek, korstmossen, moerascipressen van 'frère Jacques', manneke pis, muildieren, Halve Maan, Regte Heide. Mooi! Mijn impressie/foto's via onderstaande link.
W170: Riels Laag https://www.jansiemonsma.nl/436711723
Door Jan Siemonsma

7 september 2020   

foto
Reactie
Waarom nóg een keer reageren? Omdat we bij deze mooie route zo heerlijk handig kunnen kiezen welk deel we willen lopen. Het ooievaarsnest (12 km) het middenstuk(je) of zoals nu het deel met veel heide (ink.12 km) bovenin. Helemaal kan natuurlijk ook!
Door Tiny en Harm

6 januari 2020   

foto
Reactie
Drie keer reageren, is dat niet wat overdreven!? Nee, de route was al mooi, maar wij vinden hem nu nog mooier! Wij waren verrukt van de uitbreiding/aanpassing in het Ooijevaarsnest, waardoor wij langs het prachtige ven Halve Maan kwamen. Ster extra!
Door Tiny en Harm

24 augustus 2019   

foto
Reactie
5 en een halve ster voor deze schitterende wandeling. Zeer stil en zeer afwisselend. Een prachtig beekdal, mooie beukenlanen en gezien de hitte liepen we steeds halfschaduw. De paden geheel onverhard en goed te belopen. Duidelijk beschreven.
Door Jose en Rob

9 augustus 2019   

foto
Reactie
Mooie route. Wij zagen veel libelles die zaten te drogen op de takken van dode bomen. Een mooi gezicht. Het ven bij de vogelkijkhut was drooggevallen. Jammer. Onderweg zagen we nog een klein kikkertje dat nieuwsgierig was waar we naar toe gingen.
Door JvG

29 april 2019   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende route met bijzonder mooie grafheuvels. Soms vanuit de verte te zien.
Door Patricia

29 juli 2018   

Reactie
Een schitterende wandeling in een Brabants uithoekje. Er zijn fraaie beukenlanen met manshoge varens als onderbegroeiing, prachtige bossen afgewisseld met heidevelden. Een echte must voor wie ons landje verder wil verkennen. Waardering : 5+
Door Loes en Theo van den Dool

19 januari 2017   

foto
Reactie
We starten bij Riels Hoefke, prima plek om te kiezen welke kant van de route we deze keer willen lopen. Het wordt het ooievaarsnest en een deel van de ook nu prachtige (pijpenstro)heide. Een fantastische afwisseling van winterwit en 'lente'groen!
Door Tiny en Harm

18 december 2016   

foto
Reactie
Ook op een wat grijze winterdag staan de moerascipressen van graaf Jaques er majestueus bij. In alle jaargetijden een aanrader, deze route.
Door Margriet -foto- en Rien

8 juli 2016   

foto
Reactie
Inderdaad een prachtige wandeling met een tintje prehistorie, mooie heidevelden en de kers op de taart, schitterende uitzichten op het Riels Laag. Een echte aanrader.
Door Franske

7 juli 2016   

foto
Reactie
Heel mooie wandeling door een prachtig afwisselend landschap! Verrassende elementen zoals grafheuvels en een dennenbos met metershoge varens. Prachtige beek en dito beekdal. Mooie heidevelden en prachtige bloemstroken met vlinders. Aanbevolen!
Door Arie Kooy

24 april 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige route! Echt een Mooisteroutes.nl route. Zeer gevarieerd. Van de start tot punt drie is echt een lust voor het oog. Het is prettig dat de route makkelijk in te korten is, maar dat hebben we niet gedaan. We wilden van alles genieten.
Door David, Noah, Aurora, Hubert en Michel

10 september 2015   

foto
Reactie
Deze route zorgt elk jaargetijde voor (natuur)verrassingen! Ook nu weer: klokjesgentianen, reeën en bijzondere paddenstoelen. Topplekje: het bruggetje met vlonderpad. Ook mooi: het nieuwe moerasachtig gebied (herinrichting Oude Leij).
Door Harm en Tiny

6 maart 2015   

foto
Reactie
Vandaag deze route gelopen, prachtige heidevelden, bossen en vennen en niet te vergeten het mooie Leydal met veel watervogels. Interessant zijn ook de grafheuvels onderweg.
Ondanks de vele regen zijn de paden goed te belopen.
Door Geert

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"