Ruigenhoek

wandelroute - 10 km

Heeft Heer Bommel het wandelen ontdekt? Namen als Ruigenhoek, Gageldijk en Babybos doen dat haast vermoeden. Maar zekerheid kunt u alleen krijgen door deze verrassende wandeling zelf te lopen. Het Noorderpark behoort tot een groot veenweidengebied dat begint aan de rand van Utrecht en doorloopt tot aan Hilversum. Van oorsprong is het een agrarisch gebied dat vanwege het drassige karakter alleen voor veeteelt geschikt was. Sinds een aantal jaren worden de weidegronden omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied. Door de aanleg van poelen en moerasbossen is er een fraaie afwisseling. Via fiets- en wandelpaden wordt het gebied voor recreatie toegankelijk.

Het gebied maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verspreid over de route komt u forten, bunkers en een gereconstrueerde loopgraaf tegen.

Praktische informatie

Let op: het startpunt van de route is te bereiken via de St. Anthoniedijk, een zijweg van de Gageldijk ter hoogte van nr 83. Let op: Utrecht heeft ook een Anthoniedijk (zonder St.) maar die ligt in een ander deel van de stad. Het startpunt is bij het eerste parkeerterrein aan uw linkerhand.

Vlak bij het startpunt bevindt zich Paviljoen Ruigenhoek met ruime openingstijden die afhankelijk van het seizoen variëren

De wandeling gaat deels over verharde (fiets)paden en deels over graspaden. Vanwege die graspaden zijn waterdichte schoenen zeker aan te bevelen. En houd in de zomer rekening met de muggen die zich in dit vochtige gebied graag ophouden.
Op een beperkt gedeelte na is de route toegankelijk voor honden. Voor dit verboden stuk bestaat een alternatief. Op een deel van de route mogen ze los lopen.

Startpunt Ruigenhoek

Parkeerterrein Gagelbos
St. Anthoniedijk
3566 GA Utrecht

coördinaten: N52.12160 E5.12410
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Berreke Verspuy en Ellen Kreeft.

8 reacties

18 maart 2024   

foto
Reactie
Op een zonnige voorjaarsdag deze leuke wandeling gelopen. De natuur barst uit haar voegen en dat is te zien en te horen in deze omgeving. De soms nog wat sompige graspaden waren goed te lopen, maar inderdaad met hoge schoenen. Genoten!
Door Berreke

3 maart 2024   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling, die mij ook leuk lijkt om met kinderen te lopen. Je komt o.a. langs een natuurspeelplaats. Het moerasbos was behoorlijk moerassig na alle regen van de laatste tijd, maar met hoge schoenen goed te bewandelen.
Door Ellen Kreeft

19 mei 2023   

foto
Reactie
Pluspunten: vos, ooievaar en reiger gezien. Zitten mooie stukjes bij.
Minpunten: te druk, hoogspanningsmasten en een stel dat wel heel letterlijk in elkaar opging middenop het wandelpad. Gezien de achtergelaten condooms, waren zijn niet de enige.
Door Fotofreaky

27 april 2022   

foto
Reactie
Je verwacht niet zo'n rustig gebied vlak boven de grote stad. Mooie kleurenpracht van bloemen op deze Koningsdag. En extra rustig omdat iedereen waarschijnlijk in de stad was om te feesten. Behalve een paar schapen en veel vogels weinig mensen gezien.
Door Lenny en Hans Beumer

30 mei 2020   

foto
Reactie
Leuke, afwisselende wandeling onder de rook van Utrecht.
Het stukje over de Gageldijk is druk met fietsers en auto's, maar verder was het relatief rustig, zelfs op een zonnige zaterdagmiddag.
Door Ien

20 mei 2020   

foto
Reactie
Ideaal. Dé plek voor stedelingen om met de coronabeperkingen in het OV je familie in Utrecht te ontmoeten. Om contact te maken met de geschiedenis en de actualiteit van deze omgeving.
Door Hennie

15 december 2016   

foto
Reactie
Dichtbij de stad, maar toch zo nu en dan helemaal in de natuur. Hoogtepunt was het fraai aan een gracht gelegen Fort Ruigenhoek.
Door Gijs

16 januari 2016   

Reactie
Grappige route zo vlak bij Utrecht, in januari wel een beetje kaal.
Door Lieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"