Apeldoornse Sprengentocht

19 km of 23 km

Startpunt

Carpoolplaats Apeldoorn-Hoenderloo A1
Van Heeckerensweg
7339 Ugchelen

coördinaten: N52.18460 E5.91601

Introductie

De Apeldoornse Sprengentocht is een verrassende rondwandeling door stad, park en bos. Daarbij loopt de route - zoals de naam al aangeeft - voor een groot deel langs sprengen.
Een spreng, sprang of sprengebeek is een door mensen gegraven of verlegde beek. De bronnen zijn zodanig gegraven dat ze onder druk staand grondwater aan de oppervlakte brengen. Dit water werd gebruikt voor de aandrijving van watermolens, voor het maken van papier en/of voor de wasserijen. Tijdens deze wandeling zult u ontdekken dat door Apeldoorn bijzonder veel sprengebeken lopen.
De route voert u langs verschillende sprengen door de stad. U komt door monumentale vooroorlogse wijken, buitenwijken, het centrum, diverse stadsparken, het park Berg en Bos en het Orderbos ten westen van Apeldoorn. De route loopt door straten, wandelpaden, vele binnendoor en achteraf paadjes en bospaden, gedeeltelijk onverhard en soms hier en daar wat modderig.
In de sprengen komen beekprikken en stekelbaarsjes voor. Ook de ijsvogel wordt waargenomen.

Praktische informatie

U kunt de wandeling ook starten bij station Apeldoorn. U kunt dan de routeverkorting niet gebruiken.
Daarnaast is het startpunt te bereiken per bus. Stap uit bij halte Ugchelen, Hoog Buurloseweg.

Aan de overkant van de kruising bij de carpoolplaats staat regelmatig een consumptiewagen. Er zijn onderweg diverse horecagelegenheden.

De route maakt gebruik van stukjes van verschillende gemarkeerde routes van onder andere ‘Apeldoorn te voet’.
De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens.
Met dank aan de routemaker(s) Fred Muller en aan de controleur(s) Lenny Beumer en Hans Beumer.

2 reacties

29 april 2023   

foto
Reactie
Wat een prachtige afwisselende wandeling door Apeldoorn en omgeving. Mooie parken en vele in ere herstelde sprengen. Af en toe een leuk bankje om van de omgeving te genieten. Absoluut een aanrader.
Door Lenny en Hans Beumer

29 juni 2022   

foto
Reactie
Prachtige tocht met vele sprengen, bijzondere planten en insecten, Afrikaanse en Egyptische kunst en geneugten van Berg en Bos. Ik maak altijd een verhaaltje (met foto's) van mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/452836883
Door Jan Siemonsma

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"