Kroon op de Veluwe

57 km of 60 km

Startpunt

Parkeerplaats Landgoed Staverden
Uddelermeerweg hoek Staverdenseweg
3852 NV Staverden (Ermelo)

coördinaten: N52.28420 E5.74321

Introductie

Kroon op de Veluwe is aantrekkelijke fietstocht door en ruim rond Kroondomein Het Loo, het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Dit gebied wordt gekenmerkt door een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon. Het gebied ademt rust, schoonheid en harmonie in een uitgestrekt en grootschalig landschap. Fietsend over meestal rustige wegen en fietspaden door bos en over heide komt u langs de mooiste plekjes die er te vinden zijn.
Ook passeert u Het Verscholen Dorp. In de Tweede Wereldoorlog werd dit bewoond door onderduikers. De bekendste bewoner was Godfried Bomans.

Praktische informatie

Brasserie Staverden met terras vindt u in de vroegere oranjerie van het kasteel vlak bij het startpunt. De Brasserie is geopend van 11-21 uur, ma en di gesloten.
In de dorpjes Kootwijk, Hoog Soeren en Vierhouten passeert u horecagelegenheden.
De hoofdroute is 57km.Tijdens de Bronsttijd (15 september tot 25 december) is een deel van het Kroondomein verboden gebied. In de tekst en op de kaart (rode bolletjes) is hiervoor een alternatieve route opgenomen. U fietst dan 60km.
Met dank aan de routemaker(s) Klaas Leffring en aan de controleur(s) Lenny Beumer en Hans Beumer.

8 reacties

14 juni 2022   

foto
Reactie
Schitterende route, goed te volgen. Heel afwisselend. Overal prachtige bloemen en af en toe bloeiende dopheide. En de ijscokar in Gortel was er gelukkig ook en dat maakt de tocht compleet.
Door Lenny en Hans Beumer

12 september 2020   

foto
Reactie
De route was voor mij niet onbekend. Maar wat is hij mooi! Het lange, slingerende pad naar Kootwijk. De wegen door het Kroondomein. Gezellige terrasjes in Vierhouten. Het is volop genieten.
Door Mieke

5 september 2020   

foto
Reactie
Het weer was helaas minder dan verwacht. Verschillende keren onder de bomen geschuild. Mooie route. Heide grotendeels over de bloei heen maar af en toe toch nog een mooi bloeiend stuk. Hoogtepunt was een wild zwijn met 3 jongen die we in het bos zagen.
Door JvG

19 augustus 2020   

Reactie
Prachtige en afwisselende route. Alleen het startpunt is al de moeite waard.
Door Leonie

30 juli 2019   

Reactie
Met vrouw, broer en dochter deze prachtige route gefietst. Route is erg afwisselend. Vooral door de Kroondomeinen is erg mooi. De halfverharde paden zijn goed te fietsen. Sommige stukken heide bloeiden al. Geen wild gezien, wel volop zwijnensporen.
Door Fam. M.F. Sinke

18 juli 2019   

foto
Reactie
Mooie route door het hart van de Veluwe. Veel bossen, gezellige dorpjes. Ruim voldoende horeca. Paden prima begaanbaar, maar niet allemaal volledig verhard. De halfverharde grindpaden zijn verder prima. En wilde zwijnen gezien, midden op de dag.
Door Aad van Dorp

1 juni 2017   

Reactie
Wat een prachtige route! Het is heerlijk fietsen over de vele fietspaden in dit gebied. Regelmatig kom je een leuke pauzeplaats tegen. Echt een Veluwetoer. Een aanrader voor wie van een flinke fietstocht houdt.
Door Mieke Timmer

31 juli 2015   

Reactie
Fietsen is een goede tweede als je van wandelen houdt. Maar genoten hebben we ! Mooie tocht, erg afwisselend en de heide was prachtig. Het deel door de Kroondomeinen is schitterend. We hebben beslist geen spijt van deze tocht.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"