Slingeren door het Waterloopbos

11 km of 16 km

Startpunt

TOP Waterloopbos
Voorsterweg 34
8316 PT Marknesse

coördinaten: N52.67640 E5.91628

Introductie

Deze bijzondere wandeling start in rijksmonument het Waterloopbos. In de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw testten wetenschappers hier hoe allerlei bouwwerken in het (bewegende) water werkten en stand hielden. Hiervoor werden in het bos een groot aantal proefopstellingen op schaal gebouwd. Vandaar de naam Waterloopbos. Het eerste deel van de route loopt deels over verharde paden en deels over kronkelpaadjes langs, door en over de grotendeels vervallen, soms rommelige, schaalmodellen. Vaak stroomt er weer water doorheen. De modellen drukken hun stempel op dit deel van de route: misschien niet 100% natuur, maar wel uniek en in de herfst absoluut en onmiskenbaar een paddenstoelenparadijs.

De langere versies van de wandeling voeren vervolgens via het Voorsterbos en/of door het Wendelbos dat in 2007/2008 als uitbreiding gerealiseerd werd. In dit deel wandelt u uitsluitend over kronkelende onverharde paden door een gevarieerd en soms zeer nat bos. Waterdichte schoenen zijn zeer aan te bevelen. Tussen de jongere bomen van het Wendelbos komen open stukken voor met veel 'insectvriendelijke' begroeiing. Vanwege het hoge vochtgehalte zijn de graspaden hier verhoogd aangelegd.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer, halte Marknesse, Voorsterweg. Het is bijna 1km lopen naar het parkeerterrein.

Vlakbij het startpunt staat het eenvoudige Bezoekerscentrum Waterloopbos van Natuurmonumenten. In hetzelfde gebouw is Paviljoen Het ProefLab gevestigd; een aantrekkeljke horecagelegenheid. De openingstijden vindt u op de website. Als u de langere routes volgt, passeert u deze horeca ook na 5km.

Wilt u alleen het deel langs de waterwerken lopen, dan is de kortste versie (5km) daarvoor voldoende. In de routebeschrijving ziet u wanneer u weer bij de parkeerplaats bent.
Met dank aan de routemaker(s) Aad van Dorp en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

5 reacties

26 juni 2022   

Reactie
We hebben de wandeling met z'n tienen gelopen, en we hebben genoten.
Tot mijn schrik is de restauratie van de schaalmodellen wel érg 'clean' gedaan. Veel natuur is weg. En op mijn favoriete libellenplekken zijn (bijna) geen libellen meer. Jammer!
Door Erna

17 juni 2021   

Reactie
Flevoland is niet bepaald de eerste provincie waar je aan denkt wanneer je een wandeling wilt maken. De mogelijkheden zijn inderdaad beperkt, maar deze wandeling is zeer de moeite waard. Prachtige bossen en het unieke Waterloopbos. Gaat dat zien!
Door Wil

1 november 2018   

foto
Reactie
Niet alleen dat de waterwerken natuurlijk heel bijzonder zijn, maar in de herfst is deze wandeling echt een plaatje! Leuke paadjes langs alle objecten in het oude bos en prachtige herfstkleuren!. Maar ook het nieuwere bos is echt de moeite waard.
Door Mieke

15 september 2017   

foto
Reactie
Met recht een bijzondere wandeling, vooral door de al dan niet gerestaureerde schaalmodellen voor waterwerken. Maar ook het goed begaanbare Voorster- en Wendelbos zijn de moeite waard met mooie vergezichten en fraaie doorkijkjes.
Door Jos

29 oktober 2016   

foto
Reactie
Het Waterloopbos is heel leuk en erg verrassend en bovendien erg interessant.
Door Tineke Fieggen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"