Ravenswaarden

wandelroute - 14 km of 17 km

Tijdens deze wandeling bij Gorssel maakt u kennis met de Ravenswaarden, een oud IJssellandschap. Het is een uniek stukje Nederland met talrijke stroomruggen. Deze stroomruggen behoren tot de best bewaard gebleven kronkelwaarden in ons land. Tijdens de route kunt u genieten van dit golvende landschap, met hier en daar oude heggen, knotwilgen, populieren en essen. In het voorjaar vindt u hier bloemrijke graslanden en ziet u veel ooievaars. Met een beetje geluk ziet u ook reeën onderweg.

Dit is een heerlijke tocht voor een zonnige winterdag of voor het voorjaar. De zomer is minder geschikt, omdat het eerste deel van de wandeling veel over verharde weggetjes gaat door een open gebied. Dan kan het al snel warm worden. Ook is het dan vaak drukker met fietsers en mensen die naar het water gaan. Houd op zondag rekening met motorrijders.
Verhouding verhard/onverhard: 41/59.

Praktische informatie

Let op: een deel van de route is bij hoogwater niet bereikbaar. Er is wel een alternatief aangegeven, maar u mist dan veel moois. Raadpleeg daarom vooraf de waterhoogte bij Zutphen Noord. Is het hoogwater (rood) stel dan deze wandeling uit.

Achter het museum is een ruime parkeerplaats.
Het startpunt is bereikbaar per bus. Stap uit bij halte Gorssel, museum MORE.
Vlak bij het startpunt vindt u Thee- koffie- en lunchsalon Zo en Nu. Verder kunt u terecht in de brasserie van museum MORE (ook te bezoeken zonder entreekaart voor het museum) en bij café Loetje. Er is altijd wel iets open.
Onderweg is er geen horeca, wel enkele picknickplekken en bankjes. Ook komt u langs een fruitteler waar u in het seizoen aardbeien en kersen kunt kopen.

Bij de route is een inkorting vermeld. Met behulp van de kaart kunt u ook op andere manieren inkorten, maar het stuk naar het Zandgat (nummer 2 op de routekaart) moet u niet overslaan!

Startpunt Ravenswaarden

Museum MORE
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel

coördinaten: N52.19940 E6.20041
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Ad van Heuven.

8 reacties

16 juni 2022   

foto
Reactie
Oeverwallen, IJsselduinen, koeien en lupine, Zandgat, poelruit, ooievaars, Tuinen van de Egel, Joan Derk van der Capellen.
Ik schrijf altijd een verhaaltje (met foto's) van mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/452745360
Door Jan Siemonsma

16 maart 2022   

Reactie
De wandeling zou ook de ooievaarswandeling mogen heten. Verder een wandeling langs en bij de IJssel. Gorssel is een aangenaam start- en finishpunt. Behalve “More” is er ook een goed gesorteerde wandelschoenen winkel.
Door Ad van Heuven

16 juni 2019   

Reactie
Een van de weinige routes waarbij je dicht bij de IJssel kunt komen. Wel relatief veel asfaltwegen in de uiterwaarden. Route gelopen op een prachtige zomerdag, goed beschreven. Gorssel is een fijne start en einde plaats met goede horeca.
Door Martine

15 februari 2019   

foto
Reactie
Een mooie wandeling op een zonnige winterse, lenteachtige dag. Genoten van het weidse IJssellandschap en het al volop kwetteren van de vele vogels. Een bezoek aan de touwslagerij in het dorp Gorssel is de moeite waard. We werden gastvrij ontvangen.
Door Marianne

23 april 2017   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling die zeer goed beschreven is. Onderweg diverse ooievaars gezien. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen gaan lopen.
Door Saskia en Jan

22 april 2017   

foto
Reactie
Een prachtige tocht door de uiterwaarden van de IJssel. Het prille lentegroen en de geelgekleurde weilanden zijn een lust voor het oog. In 't Zand zagen we hoog in de bomen een hele grote ooievaar. Ook in het Zandgat waren volop vogels aanwezig.
Door Jan en Willy ter Haar

19 april 2017   

foto
Reactie
Geen woord te veel in de introductie: heel veel ooievaars. De golven van de IJssel stoppen niet bij de oevers; ze golven door in de uiterwaarden. Mooie hagen en houtwallen. De paarden- en pinksterbloemen kleuren de velden. Volop voorjaar. Prachtig!
Door Adri Jansen

9 april 2017   

foto
Reactie
Eigenlijk vier en een halve ster waard. Mooie route om volop te genieten van deze zonnige voorjaarsdag. Naast de vele ooievaars ook een kolonie broedende reigers gezien.
Door Monique

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"