Tussen Freulevijver en Waskemeer

11 km of 16 km

Startpunt

Hotel-restaurant De Stripe
Duerswâld 23
9241 GW Wijnjewoude

coördinaten: N53.06990 E6.23025

Introductie

Nabij Wijnjewoude kunt u bijna onbegrensd wandelen door de schitterende natuur van De Slotplaats, ’t Oude Bosch en de Duurswouderheide. De Freulevijver is een oude pingoruïne en het Waskemeer is een groot ven waarin vroeger de schapen werden gewassen. U loopt in het uitgestrekte gebied tussen de Freulevijver en het Waskemeer meestal over onverharde paden.

N.B. In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 wordt van de fietspaden in het gebied van De Slotplaats en 't Oude Bosch de asfaltlaag vervangen door beton. Dit wordt met groot materiaal gedaan. U kunt hierdoor overlast ondervinden.

Praktische informatie

Voor het openbaar vervoer maakt u gebruik van buurtbus 104. U stapt uit bij Bushalte De Stripe. Hotel-restaurant De Stripe is dagelijks geopend vanaf 9 uur. Onderweg is verder geen horeca.
Tijdens het broedseizoen is op de Duurswouderheide een aantal paden afgesloten. Voor zover bekend vermijdt de wandeling deze paden.
Sommige paden kunnen modderig zijn. Zorg dus voor waterdicht schoeisel.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

12 reacties

16 maart 2024   

foto
Reactie
Mooie wandeling, die nog mooier wordt als binnenkort de renovatie van het fietspad gereed is. Leuke watertjes en een verrassend groot heidegebied. Veel vogels, vooral in het noordelijke gedeelte, dat het oudste is. Het kerkje van Duurswoude is super.
Door Aad van Dorp

25 januari 2024   

Reactie
Mooi Friesland. Verrassend en afwisselend. Een hele mooie route!
Door Cornelieke en Joke

11 november 2020   

Reactie
Ook in de nevel is het lopen van deze route zeer de moeite waard. Het is een schitterende route vol afwisseling: mooie bossen, de grote Duurswouderheide, veel pingoruïnes en mooie herfsttinten.
Door Dick en Monique

2 november 2019   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende wandeling met bos, open vlaktes, diverse vennen, echt mooi. We hadden vandaag regen en zon maar hebben genoten. Na afloop heerlijk geluncht bij De Stripe.
Door Anneke, Dirk, Piet en Renny

30 juni 2018   

foto
Reactie
Fantastische wandeling. Inderdaad zeer afwisselend en langs veel watertjes. Zeer de moeite waard.
Door Nicole en Mirjam

22 juli 2017   

Reactie
Afwisselende natuur. Mooi gebied met al die vennen. Verrassend. Goede routebeschrijving. Zeer aan te bevelen.
Door Kees en Greet

2 juni 2017   

foto
Reactie
Ik heb genoten van het besloten landschap! De prachtige, verstilde Freulevijver met er omheen rododendrons in bloei, en ook de vele pingo's op de (vergraste) Duurswouderheide droegen sterk bij aan dit gevoel. Én niet te vergeten de mooie bospaadjes.
Door Wiebe de Bruin

16 april 2017   

Reactie
Hele fraaie afwisselende route. Hele mooie paadjes door de bossen. En schitterende vergezichten. Restaurant De Stripe is ook een prima plek om bij te komen van de lange autorit en weer bij te tanken na de wandeling.
Door Paul

3 oktober 2015   

foto
Reactie
Wat een schitterende route!! Echt een topper, heerlijk door bossen, vele vennetjes en mooie vergezichten. We hadden het mooiste herfstweer wat je je maar kunt wensen, dit was een topdag!
Door Piet, Joke en Renny

15 juli 2015   

Reactie
De regen, vaak niet welkom, kwam gestadig. Het gaf deze mooie wandeling tezamen met meren, vijvers en vennen een betoverende, mistige sfeer. Zo leer je het landschap op een andere wijze kennen.
Heb erg genoten.
Door Dorine

8 juni 2015   

foto
Reactie
We hebben genoten van deze wandeling. Kleine vennetjes met kwakende kikkers, bloeiende rododendrons bij de Freulevijver. We waren dicht bij huis, maar wisten niet dat "Waskemeer" zo mooi kon zijn.
Door Rietha en Jaike

22 mei 2015   

foto
Reactie
Soms zijn er van die zeer bijzondere wandelingen. En dit is er dan zo een. Werkelijk een zeldzaam toppertje. Bossen, heidevelden, talrijke vennen en waterpartijen, kortom een doorlopende pracht aan rijk natuurschoon. Zonder meer warm aanbevolen!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"