Dwingeloosche Heide

12 km of 21 km

Startpunt

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Benderse 22
7963 RA Ruinen

coördinaten: N52.78187 E6.37417

Introductie

'Op de grote stille heide,
Dwaalt de herder eenzaam rond.'

Zo begint het Oudhollandse kinderlied uit de 19e eeuw. In de 21e eeuw zijn de schapen weer terug op de heide. In het gebied waar u gaat wandelen, in het Nationaal Park Dwingelderveld, zijn twee schaapskooien, van waaruit de herder de schapen over de heide voert. Verder vindt u nog een kudde van circa 350 schapen, die los over de heide loopt. De Dwingeloosche Heide vormt samen met de Benderse Heide en de Kraloër Heide het grootste natte heideveld van Europa. U zult tijdens de wandeling dus ook veel water zien. In de droge stukken groeit vooral struikheide, in de natte stukken vindt u dopheide en het pijpenstrootje. Verder komt in beide delen kraaiheide voor. Deze bloeit in maart en april.
De wandeling gaat vrijwel geheel over onverharde paden. De meeste daarvan zijn goed begaanbaar, maar soms moet u door het mulle zand, en er zijn ook behoorlijk wat paden waar het nat kan zijn, zeker als het veel heeft geregend. U loopt voor een groot deel over een open terrein. Zorg bij zomerdag voor bescherming tegen de zon.

Praktische informatie

De openingstijden van Bezoekerscentrum Dwingelderveld vindt u op de website.
De Schaapskudde vertrekt doorgaans om 10 uur vanaf de schaapskooi.

De openingstijden van het Theehuys Anserdennen vindt u op de website.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Jeannette Courtz en Roelof Courtz.

13 reacties

3 september 2023   

foto
Reactie
Wandeling met de heide in bloei! Highlights op deze route: radiotelescoop, vogelkijkhut, theehuis Anserdennen, bezoekerscentrum en Schaapskooi de Benderse. En de leuke kabouters natuurlijk!
Door Evelien en Ellen

17 april 2022   

foto
Reactie
De grote lus van deze route gelopen. De natuur begint te ontluiken: fris groen en er zijn veel lammetjes geboren. Dartelend kom je ze tegen op de heide. Niet geweten dat er zoveel water is op de Dwingeloosche heide.
Door Roelof en Jeannette

27 maart 2022   

foto
Reactie
Op deze mooie zonnige zondag de korte route gelopen. De eerste 3km loop je via een graspad dwars over het grote heideveld. Daarna ga je via mooie wandelpaden langs en door het bos. Op de foto de uitgestrektheid van het Dwingelderveld.
Door Roelof en Jeannette Courtz

25 augustus 2021   

foto
Reactie
Supermooie wandeling met bloeiende heide.
Ook leuke punten onderweg: de schaapskooi, radiotelescoop, vogelkijkhut en Theehuis Anserdennen.
Door Ellen Kamphuis

16 april 2021   

foto
Reactie
Prachtige route. Echt compleet genoten. Ik ben in alle vroegte gegaan. Ik heb zelfs kraanvogels mogen bewonderen. Erg gevarieerd ook.
Door S Plagge

27 juli 2020   

foto
Reactie
Op de grote stille heide? Ja hoor, dat klopt geheel. Er is een prachtige natuur met geweldige vergezichten. En ter afwisseling de mooie vennen. Ga dat zien en beleven.
Door Loes en Theo van den Dool

16 april 2020   

Reactie
Prachtige route over bijna alleen maar zandpaden door een karakteristiek Drents landschap, bos en heide ("Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond“). En dan kom je ook nog de jeugdige vrouwelijke herder met haar kudde tegen!
Door Monique en Dick

23 februari 2019   

foto
Reactie
Mooie en afwisselende route: heide, veel waterplassen, kleine stukjes bos. Interessant om even bij de radiotelescoop te kijken (ik had geen idee van de functie). Het was prachtig, zonnig weer, niet teveel wind - echt heerlijk wandelweer. Super!
Door Janny van Rossen

19 september 2017   

Reactie
Leuke ontvangst op het bezoekerscentrum. Onze wandeling was daar op de maquette al te zien. De route is afwisselend: heidevelden, bos en veenplassen. Schitterend.
Door Elly van Zwol

5 februari 2016   

foto
Reactie
Wat een schitterend gebied! Genoten van deze wandeling, ondanks het trieste weer. Vanwege wateroverlast wel een natte bende op de paden en enkele (belangrijke) paden zelfs afgesloten. GPS is onmisbaar momenteel bij deze route.
Door Dirk, Anneke, Piet en Renny

21 mei 2015   

foto
Reactie
(Vergraste) heide, bos en plassen met weidse vergezichten.., een prachtige combinatie voor een heerlijke route (inkorting). Vooral het stuk vanaf de Davidsplassen vonden we geweldig!
Door Tiny en Harm

15 april 2015   

Reactie
Prachtige wandeling waarin we het Dwingelderveld letterlijk van alle kanten konden bewonderen. Heerlijk rustig. We hoorden alleen de wind, de vogels en soms elkaar. Ook perfecte 'afsluiting' bij het theehuis (goed gebak en lekker ijs).
Door Peter Bielars

15 april 2015   

Reactie
Wat een prachtige wandeling is 'Dwingeloosche heide'. Met mooie vlaktes, water, bos, op 't laatst nog weiland, kortom zeer afwisselend en bovendien bijna helemaal op onverharde wegen/paden.
Door Margreet

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"