Texelse Topper

wandelroute - 18 km

Texel is heel speciaal, dat zult u tijdens deze wandeling zeker ontdekken! Direct na de overtocht met de veerboot begint het grote genieten als u langs de Mokbaai loopt en zo het Nationaal Park Duinen van Texel in wandelt. Op de route een grote diversiteit aan Texels natuurschoon. Natte duinvalleien tussen of aan de voet van de droge duinen, grote en kleinere duinmeertjes, prachtige uitgestrekte, golvende heidevelden waar de heide van half augustus tot half september uitbundiger lijkt te bloeien dan elders, kwelders en de brede strandvlakte van De Hors. Er zit maar liefst 3 kilometer strand in deze wandeling, waarvan een gedeelte naaktstrand. Mooie uitkijkpunten en wonderschone duinpaadjes, pittige klimmetjes en prachtige afdalingen. De natuur op Texel is uniek voor Nederland.
Op de terugweg komt u door het rustieke dorp Den Hoorn. Misschien is het even tijd voor een Texelse Skuumkop. Daarna wandelt u nog 4 kilometer langs de Mokbaai terug. Nu wellicht bij een ander getij dan in de ochtend, zodat er opnieuw veel te genieten valt terwijl in de verte de veerboot al lonkt.

Praktische informatie

Vanaf NS station Den Helder is de veerboot te bereiken met buslijn 33. Het kaartje van de overtocht (geldig voor heen en terug) is verkrijgbaar bij de automaat van de bootterminal.
Bent u met de auto, op het terrein van de veerboot en langs de aanrijroute Hoofdgracht mag gratis geparkeerd worden, evenals op het terrein van het Marinemuseum.
In het hoogseizoen kan het nodig zijn gebruik te maken van de parkeergelegenheid bij de flats aan de Kanaalweg. Vandaar is het 1,5 km lopen naar de veerhaven.

In het havengebouw bij veerhaven 't Horntje zijn sanitaire voorzieningen. Ook is hier cafetaria Op de Boot, eten en drinken.
Strandpaviljoen Paal 9, bij de (eerste) strandopgang Hoornderslag, is elke dag open van 8 tot 21 uur.
Eeterij en Drinkerij Inn de Knip, De Naal 2 (aan het dorpsplein) is dagelijks open van 10 tot 21 uur.

Denkt u om de laatste vaartijd van de veerboot!

Startpunt Texelse Topper

Cafetaria veerhaven 't Horntje
Pontweg 1
1797 SN Den Hoorn (Texel)

coördinaten: N53.00370 E4.78010
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

15 reacties

12 maart 2024   

Reactie
Prachtige route. Maar hou nu rekening met ernstige wateroverlast. In het binnenland zijn de paden onbegaanbaar.
Door Jos Vink

29 oktober 2022   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling op een zachte oktoberdag. Nog volop duinflora, mooi Den Hoorn en het strand. Erg genoten!
Door Josephine

12 augustus 2021   

foto
Reactie
Met heerlijk weer wandelden we deze Topper. We kregen alles wat de introductie beloofde. Bloeiende heide en parnassia, veel bramen en een 3cm groot overstekend padje op het pad, paddestoelen en een heerlijke duik in de zee. Wiebe bedankt.
Door Ank de Graaff

3 maart 2021   

foto
Reactie
Heel bijzonder om in deze lockdown tijd in alle rust en stilte deze wandeling te lopen. Een zeer gevarieerde mooie omgeving. Soms even pittig met klim stukken onderweg. Met recht een Topper echt genoten.
Door Marcel Steen

30 september 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling over een deel van Texel. Soms best wel pittig voor iemand die moeite heeft met "klimmen" ...... nolletje op - nolletje af - maar zo de moeite waard. Een dikke vijf sterren!!!
Door Ina van der Goot

8 juni 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling bij de start van een tweedaagse verblijf op Texel. Deze duinen kende ik nog niet. Regelmatig daar de orchideeën gezien en natuurlijk nog meer vogels. Deze wandeling is een topper.
Door Afra

8 augustus 2019   

foto
Reactie
Dit keer deze wandeling als lustrumwandeling gelopen met veel wind een goede temperatuur en zon. Wij kregen alles wat de introductie beloofde. Bovendien bloeide de parnassia al. Na de boottocht ben je eigenlijk al op vakantie. Wiebe bedankt .
Door Ank de Graaff

8 augustus 2019   

foto
Reactie
Na het NH-pad van 't Horntje naar de Cocksdorp in februari was deze route met recht een topper! Uitbundige natuur met bloeiende heide.
Sjaak en Ank bedankt!
Door Frits Talsma

14 februari 2019   

Reactie
Wij hebben genoten van deze mooie afwisselende wandeling. Het duinmeertje was erg klein.
Door Rina

9 november 2018   

foto
Reactie
Inderdaad een topper! Wat een afwisseling van de Mokbaai, de duinen van Texel, het strand, Den Hoorn. En dat met een prachtige ondergaande zon op de terugweg langs de Mokbaai. Genieten!
Door Marien

30 september 2018   

Reactie
Heerlijk afwisselende wandeling langs duin en polder op het mooie Texel. Een aanrader. Vlakbij de boot. Wel flink doorstappen door soms mul zand.
Door Karin en Gert-Jan

12 augustus 2018   

foto
Reactie
Vandaag voor de tweede maal deze wandeling gelopen en het was weer heerlijk, veel wind en licht bewolkt. Dus prima wandelweer. Gelukkig bloeide de heide, ondanks de droogte, op sommige plekken wel.
Door Mieke Timmer

13 juli 2017   

Reactie
De naam van deze wandeling is volledig gerechtvaardigd: een Topper. De afwisseling van Mokbaai, duinen, zee en dorp is fantastisch. Beslist een aanrader!
Door Monique Mascini

2 september 2016   

foto
Reactie
Deze route met de routemaker mogen lopen. Voor mij de eerste keer dat ik met een wandelpool mee liep. Ik heb enorm genoten en wist niet dat Texel zo mooi was. Zo gauw je van de boot afstapt heb je het vakantiegevoel te pakken.
Door Ada Kaagman

31 augustus 2016   

foto
Reactie
Wat was het genieten op Texel op deze mooie zomerdag. En natuurlijk met deze prachtige wandeling. Vooral de paden zo dwars door de duinen zijn een lust voor het oog. En op de terugtocht nog even door Den Hoorn met het mooie kerkje. Doen deze route!
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"