Van Koloniehof naar Vledderhof

wandelroute - 14 km of 19 km

Museum De Proefkolonie (voorheen De Koloniehof) herinnert aan het werk van de Maatschappij van Weldadigheid, die in de eerste helft van de 19e eeuw in het kader van de armoedebestrijding diverse kolonies stichtte. Frederiksoord was de eerste kolonie.
Deze wandeling geeft u een inkijkje in de tijd van de kolonies, maar laat u ook genieten van de natuur zoals die wordt bewaard in bijvoorbeeld het natuurreservaat Vledderhof. Het is een zeer afwisselende tocht, met een verscheidenheid aan landschappen; het parkachtige Sterrebos, mooie percelen heide, uitgebreide loof- en naaldbossen, kleine en grote vennen, brede paden en eenmanspaadjes. De route is grotendeels onverhard.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer vanaf NS-station Steenwijk. Uitstaphalte Beukenlaan.
U kunt de route in zijn geheel wandelen, maar ook in twee etappes door de inkorting te benutten en later de wandeling ‘Vledderhof en Vledderveld’ te maken.
Museum De Proefkolonie is geopend di t/m zo 10 – 17 uur.
Het restaurant van Gasterij & Logement Frederiksoord is geopend wo tot en met zo van 10 - 22 uur.
In Wilhelminaoord vindt u Family cafetaria.
Restaurant de Tippe in Vledder is geopend wo t/m vr vanaf 12 uur, za en zo vanaf 11 uur.

In het regenseizoen kunnen de paden modderig zijn.

Meer weten over het ontstaan van en het leven in de kolonies?
Wil Schackmann heeft er een aardig boek over geschreven: De Proefkolonie (ISBN 9789045800615).

Startpunt Van Koloniehof naar Vledderhof

Logement & Gasterij Frederiksoord
Majoor van Swietenlaan 20
8382 CG Frederiksoord

coördinaten: N52.84350 E6.18407
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

5 reacties

10 oktober 2021   

foto
Reactie
Wij hebben de verkorte route gelopen. Een prachtige route vanwege de afwisseling in wandelgebied (bos/landerijen), maar ook de bezienswaardigheden die er onderweg te zien zijn, zoals huis Westerbeek en de koloniale huisjes van weldadigheid.
Door Saskia en Jan

21 februari 2021   

Reactie
Meerdere keren deze route gedaan. Nu prachtige, mooie zondag in Coronatijd. Heerlijk rustig, schitterend weer in schitterende omgeving met de kleine koloniale huisje van de kolonie van weldadigheid. Mooie afwisseling van bos en landelijke omgeving.
Door Marianmeteeni

4 januari 2020   

foto
Reactie
Vandaag hebben wij deze prachtige wandeling van 20 km gelopen. Prachtige omgeving en heel afwisselend. Het is mooi om op deze manier de geschiedenis van Frederiksoord op te frissen. D.m.v. de informatieborden onderweg word je goed geïnformeerd.
Door E. Port

30 december 2019   

foto
Reactie
De lange versie gelopen (20 km). Het is een hele prettige route met veel afwisseling. Hei & wei, bos & ven. De paden zijn goed begaanbaar (geholpen door deels nog bevroren grond). Veel leuke weetjes. Zeer de moeite waard!
Door Aad van Dorp

26 december 2019   

foto
Reactie
Wat een schitterende afwisselende route. Wij liepen de 14 km op 2e kerstdag, we hebben genoten ondanks het sombere weer. Deze gaan we zeer zeker nog vaker doen.
Door Joost, José, Piet en Renny

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"