Bruggelen

14 km

Startpunt

Bospaviljoen 't Leesten
Hoenderloseweg 191
7339 GG Ugchelen

coördinaten: N52.16800 E5.90800

Introductie

Het landgoed Bruggelen is een bos en heidegebied op de stuwwal bij Ugchelen onder Apeldoorn. Het is een prachtige omgeving om te wandelen over de bospaden, langs de oude sprengen die papiermolens van water moesten voorzien, over kleine heideveldjes en langs de Noorse huizen te Bruggelen. Aan de rand van het bos ligt Kasteel Spelderholt. Dat hier niet altijd bos geweest is, merkt u aan de hoge stuifduinen tegen het eind van de wandeling.

In 2021 is deze route uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Wie met het OV komt, stapt uit bij bushalte 't Leesten.
Bospavilljoen 't Leesten is dagelijks geopend vanaf 9.30 uur.
In het paviljoen is een informatiecentrum van Staatbosbeheer gevestigd. U kunt er terecht voor informatie over de natuur en de recreatiemogelijkheden op de Veluwe.
Ook vindt u er Brasserie 't Leesten.

Voor het centrum is een ruime parkeerplaats.
Onderweg kunt iets eten of drinken bij Restaurant Spelderholt.
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

31 reacties

28 maart 2024   

foto
Reactie
Na 4 jaar de route weer gelopen. Helaas de eerste helft in de regen, maar ik heb evengoed genoten. Die mooie heidevelden en dat prachtige stuifduinpaadje. Gelukkig wat zon aan het eind. De horecagelegenheid is een gezellige plek om wat te gebruiken.
Door Mieke

23 januari 2024   

foto
Reactie
Deze wandeling is terecht een wandeling van het jaar geweest. Zeer afwisselend landschap met stuwwallen, sprengen, bos en heide. Veel oranje gekleurde boomstammen door groei van Portugese alg.
Door Tineke en Mike Hirschler

4 juli 2023   

Reactie
Een route om in te lijsten. Af en toe "normale mooie paadjes", maar vaker juweeltjes van paden. En dan te bedenken, dat wij nog niet eens salamanders, paaiende beekprikken, everzwijnen of hertjes hebben gezien.
Door Adri en Mart

22 mei 2023   

Reactie
Een mooie wandeling door en rond het fraaie landgoed Bruggelen. Een afwisseling van bos en heide door een geaccidenteerd terrein. Ook enkele bijzondere gebouwen onderweg trekken de aandacht.
Door Fred Muller

2 maart 2022   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route op een prachtige voorjaarsdag. Dank Menno voor het lopen van deze pool.
Door Thea Ackema

25 augustus 2021   

foto
Reactie
Inderdaad prachtige route. Wij vonden het eerste gedeelte over de (bloeiende!) hei en het smalle op en af paadje over de stuifduinen het mooist. Kop koffie bij Hotel Spelderholt is een aanrader. Houd wel rekening met mogelijke verkeersgeluiden.
Door San en Ien

3 augustus 2021   

Reactie
Prachtige wandelroute door een rustig en uitgestrekt gebied. Hoogtepunten vond ik de stuifduinen en langs de beek. Volg je deze nog ietsje verder in noordelijke richting, dan kom je bij waterrad 'De Hamermolen' waar vroeger papier geproduceerd werd.
Door Willem van der Hoeven

27 juli 2021   

Reactie
Mooie afwisselende, verrassende route. Op het juiste moment bij het restaurant Spelderbosch. Schuilen voor een forse bui met onweer. We hebben genoten.
Door Hetty

18 juni 2021   

foto
Reactie
Bijzondere wandeling langs sprengen en over Veluwse toppen. Afwisselend in open en meer bosrijk gebied, zowel brede paden als leuke eenpersoonspaadjes.
Door Aad van Dorp

12 juni 2021   

Reactie
14 km lang genoten van deze prachtige wandeling en met de beschrijving in de hand zijn we geen één keer fout gelopen. Veel afwisseling, top!
Door Pieter

2 mei 2021   

Reactie
Terecht de mooiste route van het jaar. Het is echt een prachtige, afwisselende route die op sommige plekken uitdaagt vanwege het niveauverschil. Deze wandeling is ook uitstekend beschreven, geen moment van onduidelijkheid of twijfel.
Door Annemarie

28 april 2021   

foto
Reactie
Mooie route, vooral het idyllische stuk langs de beek en (verderop) de best wel pittige en kronkelige klimmetjes over de stuifduinen.
Door Wolter

18 maart 2021   

Reactie
Bij Het Leesten starten verschillende Mooiste Routes, maar dit is een pareltje. Een afwisselende route door een prachtig gebied. Echt een aanrader, bij elk soort weer.
Door Rob

17 december 2020   

Reactie
Prachtige wandeling, mooie heidegebiedjes, genieten van de spreng, hier en daar mooie vergezichten, pittig kronkelpad over "bergen" en zandheuvels. Onderweg stak een wild zwijn 2 x vlak vóór ons het pad over. Leuke route, ook in dit jaargetijde.
Door Anne-Marie

24 november 2020   

foto
Reactie
Heerlijk stille en rustige wandeling. Meestal zachte paden door bos en over heide. Mooi herfstweer. Aanrader om vaker te lopen!
Door Evert Jan

10 november 2020   

Reactie
Vanaf het begin tot het einde is het genieten van deze zeer goed beschreven wandeling door Henk. Is meer dan 5 sterren waard.
Door Trudi

4 november 2020   

foto
Reactie
Wandeling door bos en heide en langs een spreng. Kenmerkend voor dit deel van de Veluwe. Met name interessant is het stukje over de stuifduinen. De route is goed beschreven.
Door Ad van Heuven

26 oktober 2020   

foto
Reactie
Een prachtige herfstwandeling, maar ook een top wandelroute voor de andere seizoenen. Verrassende stukjes langs de sprengen en over de zandduinen.
Door Marion en Fred

31 augustus 2020   

Reactie
Een vijf sterren wandeling. Heb al veel in dit gebied gewandeld, maar toch weer een paar nieuwe stukjes ontdekt.
Prachtig waren de stukken over de bloeiende heide, maar zeker ook de bospaden, sprengen en het pad over de stuifduinen.
Door Fotofreaky

23 mei 2020   

Reactie
Prachtige route! Vooral door het sprengengebied en het kronkelende pad over de stuifduinen vonden wij erg mooi. Hier en daar een klimmetje en mul zand maakten de route enigszins "pittig".
Door Patricia

12 maart 2020   

Reactie
Een hele bijzondere route, zeker in deze tijd van het jaar. We hebben in de Ucchelse beek de beekprikken kunnen bewonderen. Zo'n 12cm lange aaltjes die zich man/vrouw-haftig tegen de stroom in bewegen om uiteindelijk hun paaiplek te vinden.
Door Henk en medewandelaars

3 februari 2020   

Reactie
Een prachtige route door een voor ons minder bekend stukje van de Veluwe. Eigenlijk is het een route van alleen maar hoogtepunten, dus waarom bepaalde dingen noemen?
Door Loes en Theo van den Dool

1 februari 2020   

foto
Reactie
De wandelgroep van de provincie Flevoland vond het ook een prachtige route. Dus nogmaals de maximale score van 5 sterren.
Door Hans Beumer

30 januari 2020   

Reactie
Met wandelgroep 12 p. deze prachtige tocht gelopen. Iedereen heeft genoten van de glooiende heide met ven, het sprengengebied met paaiende beekprikken, de mooie bossen en de IJsrug, zoals de bergrug volgens Spelderholt heet. Een aanrader voor elk seizoen!
Door Peter en Tineke de Graaf

25 januari 2020   

foto
Reactie
Een prachtige boswandeling! Vooral het paadje over de stuifduinen is een toppertje. Bijzonder dat Huis Bruggelen indertijd als een bouwpakket uit Noorwegen is gekomen.
Door Mieke

4 januari 2020   

foto
Reactie
Schitterende wandeling. Vandaag gelopen als voorbereiding op een wandeling met onze wandelgroep van de provincie Flevoland. Dat wordt binnenkort nog een keer genieten.
Door Lenny en Hans Beumer

30 december 2019   

Reactie
Prachtige route, zeer afwisselend, bossen, heide, beekjes, heuvels en ontzettend leuke "bergpaadjes". Veel wildsporen, helaas geen wild gezien. Deze route gaan we vaker lopen!!
Door Peter en Tineke

10 november 2019   

foto
Reactie
Erg mooie wandeling. Gevarieerd. Landhuis Spelderholt, koppelsprengen en het laatste stuk over smalle paadjes en hoogteverschillen maken dit een topwandeling.
Door Herman en Els

10 november 2019   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling door de afwisseling in bosgebied, maar ook door de bezienswaardigheden onderweg, zoals de Noorse huizen en het landhuis Spelderholt. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen lopen, maar dan in een ander jaargetijde.
Door Saskia en Jan

29 oktober 2019   

foto
Reactie
Heerlijke herfstdag: zon, vrijwel windstil weer. Prachtige wandelomgeving, veel variatie. Op het einde van de route een pad met pittige hoogteverschillen. De ontmoeting met een overstekend hert maakte deze geslaagde wandeldag compleet. Volop genoten!
Door Adri Jansen

17 oktober 2019   

foto
Reactie
Een heerlijke afwisselende wandeling door een pracht stukje natuur rond Bruggelen. Heide, beekjes, graslanden, oude bossen en duizenden paddenstoelen. Pracht route en uitstekend beschreven. Terecht vijf sterren.
Door Marion en Fred

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"