Lheebroekerzand

10 km of 16 km

Startpunt

Van der Valk Hotel Spier Dwingeloo
Oude Postweg 8
9417 TG Spier

coördinaten: N52.81780 E6.46295

Introductie

U doet het Lheebroekerzand aan waar volop jeneverbesstruiken staan. Een soort waarmee het volgens ingewijden na veel slechte jaren gelukkig weer goed lijkt te gaan. Door het rooien van flink wat naaldbomen zijn er grote open stukken ontstaan, waardoor andere begroeiing weer een kans heeft gekregen en het gebied gevarieerder is geworden.
De volledige wandeling komt langs een zestal venen: Zandveen, Diepveen, Koelevaartsveen, Lange Veen, Groote Veen en Karreveen. Vrijwel de gehele wandeling gaat over onverharde paden en paadjes.
Deze wandeling bestaat uit een westelijk en een oostelijk deel. Het oostelijke deel is de verkorte versie. Het westelijke deel is als aparte route te lopen en kunt u op de website vinden als Venen in het Dwingelderveld.

Praktische informatie

Hotel Spier is doordeweeks met de bus bereikbaar vanaf station Beilen. Uitstaphalte: bushalte Dwingelerveld.
Het restaurant van Hotel Spier-Dwingeloo is doordeweeks geopend vanaf 6.30 uur en in het weekend vanaf 7 uur.
Er is onderweg geen horeca.
Het dragen van goed, waterdicht schoeisel is aan te bevelen.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

14 reacties

27 mei 2024   

foto
Reactie
Het paars en wit van veel vingerhoedskruid stak prachtig af tussen het overweldigende groen! Genoten van Jeneverbessen, smalle paadjes, een enorme eik, het vlonderpad, een prachtig ven met waterlelies en veenpluis, vergezichten en zelfs een geelgors!
Door Harm en Tiny

9 mei 2024   

foto
Reactie
Dauwtrappend en beginnend in de mist, een superwandeling gehad door dit mooie gebied. Onderweg weinig andere wandelaars gezien, wel reeën, vogels, vlinders, kikkers. Het ven Schurenberg is een pareltje in de doorbrekende zon.
Door Maaike en Aad van Dorp

9 april 2024   

foto
Reactie
Heb al veel gewandeld in het Dwingelderveld en Lheebroekerzand en het is en blijft altijd prachtig. Mooie en afwisselende route; zeer goed beschreven. Sommige stukken wel moeilijker begaanbaar door de hevige regenval.
Leuk ook de vlonderpaden.
Door Fotofreaky

13 maart 2022   

foto
Reactie
Op deze vroege voorjaarsdag (17 gr.) deze mooie afwisselende wandeling gedaan. Aan het begin van de tocht was het erg druk met wandelaars, maar later verraste ons de stilte van het Dwingelderveld. Veel jeneverbesstruiken en grazende schapen gezien.
Door Roelof en Jeannette

17 januari 2022   

foto
Reactie
Gesterkt door een takeaway kop koffie bij kiosk Boslounge aan deze wandeling begonnen. Van begin tot het einde een feest ondanks dat het een wat sombere dag was. Wat een rust in deze tijd van het jaar. Een aanrader.
Door Lenny en Hans Beumer

23 januari 2021   

foto
Reactie
Mooie route die je laat kennis maken met de veelzijdigheid van het park, vennen, bos, heide en als mooie verrassing het vlonderpad aan het eind. Helaas was in het begin van de route veel gekapt. Complimenten voor en dank aan de routemaker(s)!
Door Diana

22 oktober 2020   

foto
Reactie
Op een zonnige herfstdag deze route lopen is een cadeautje! Stoere bomen, mystieke jeneverbessen, grazende schapen, een grote lijster, een fantastisch vlonderpad, mosdekens, blauwe luchten met windveren, prachtige vennen en een bankje in de zon!
Door Harm en Tiny

25 juli 2020   

Reactie
We liepen deze route op een regenachtige grijze zomerdag. Er was heel veel te zien en we hebben volop genoten van rust, ruimte en afwisselend natuurschoon.
Door Loes en Theo van den Dool

10 mei 2020   

Reactie
Mooie afwisselende route door bos met ter afwisseling stukken hei, vennen en een mooi bosmeer, over onverharde paden. Op deze mooie dag kregen we er heel veel muzikale zangvogels, kikkers, dikkopjes en zelfs een stille pad bij...
Door Monique en Dick

29 april 2020   

Reactie
Bijzonder fraaie en afwisselende route. Je komt echt langs de mooiste plekjes van dit deel van het Dwingelderveld. Hulde voor de routemakers. Ik had thuis de route ingeladen in mijn smartphone. In de app Topo gps.
Door Jos

4 april 2018   

foto
Reactie
Een mooie route langs vennen en venen. Bijzonder zijn de gedeelten langs het jeneverbessenbos en het vlonderpad. Duidelijk zichtbaar dat het waterniveau hier omhoog gegaan is. De bomen die daar niet tegen kunnen sterven af. Plaats voor nieuwe natuur.
Door Jannie en Henk

6 november 2017   

foto
Reactie
Een mooie route over een mooi stuk van het Nationaal Park Dwingerlerveld. In het begin wat verkeersgeluid maar verder grote rust en prachtige natuur.
Door Marion en Fred

25 oktober 2017   

Reactie
Door bos en hei en veel jeneverbesstruiken en zelfs over vlonderpaden liepen we deze tocht. Een mooie natuurwandeling, waar we van genoten hebben.
Door Loes en Theo van den Dool

18 mei 2017   

Reactie
Zeer fraaie en afwisselende wandeling: hei, bos en schilderachtige vennetjes.
Door Herman Grimme

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"