Landgoed Vilsteren

wandelroute - 16 km of 19 km

Zo'n 10 kilometer ten westen van Ommen, vlak bij de Overijsselse Vecht, ligt Landgoed Vilsteren met het erbij bijbehorende dorp. Van oorsprong is Vilsteren een esdorp, met boerderijen, akkers, natte hooilanden en 'woeste' gronden. Dat veranderde nadat aan het eind van de 18e eeuw een vrijwel aaneengesloten gebied van zo'n 1000 hectare in één hand kwam. De eigenaren van het landgoed realiseerden een buitenplaats met park, een kerk, een school, een herberg, een molen en nieuwe boerderijen. Zo kreeg Vilsteren ook het karakter van een landgoed. Dat landgoed is nog steeds in particuliere handen en wordt zorgvuldig in stand gehouden en verder ontwikkeld. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met dit veelzijdige gebied en kunt u genieten van bos, hei en park; van akkers en rivierenland.

Praktische informatie

De parkeerplaats ligt achter de kerk van Vilsteren.
Voor horeca bij de start/het eindpunt kunt u terecht bij Herberg de Klomp.
Tijdens de route passeert u diverse mooie pauzeplekken. Wilt u naar horeca, dan kunt u vanaf de stuw in de Vecht even van de route afwijken en pauzeren bij hotel Mooirivier.

Kijk voor de wisselende openingstijden van Landgoedcentrum Vilsteren en van De Vilsterse Molen op de websites.

Startpunt Landgoed Vilsteren

Parkeerplaats Vilsteren
Vilsterse Allee 1d
7734 PB Vilsteren

coördinaten: N52.51070 E6.35257
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.

22 reacties

11 juli 2024   

foto
Reactie
Een hele mooie afwisselende wandeling: bos, heide, landgoed, sluizen en water.
Door Tineke en Mike Hirschler

17 juli 2023   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route!
Door Ellen

18 mei 2023   

foto
Reactie
Prachtige tocht die veel buiten het wandelnetwerk om gaat en daardoor erg rustig is. Het stuk bij de stuw van Vilsteren was druk en ook het fietspad erna. De rest super rustig. Heerlijk!
Door Nicolette

14 april 2022   

Reactie
Weer deze prachtige route gewandeld. Met een uitstapje naar de "kluizenaarshut". Ook de moeite waard.
Door Cornelieke en Joke

10 oktober 2021   

foto
Reactie
Een ALLERmooiste route, vandaag in windstil zonnig herfstweer maar ongetwijfeld een topper in alle seizoenen. De zondagochtendrust bleef nagenoeg de hele dag hangen op de velden en in de bossen!
Door Ria

8 oktober 2021   

foto
Reactie
Wát een mooie afwisselende route is dit. Een prachtig landgoed met een (nog heiig) cultuurbos, heide, waterplassen en natuurlijk de Vecht, inclusief zijn oude rivierarmen.
Door Marien

2 september 2021   

Reactie
Heel afwisselende, mooie en verrassende route. Alles komt voorbij: ga het beleven!
Door Joke Bonsink

7 mei 2021   

Reactie
Een werkelijk waar fantastische, afwisselende route. Gewoon prachtig. Absoluut 5 sterrenwaardig! Deze route gaan wij zeker vaker lopen! Dank voor het uitzetten van deze route! Top!
Door Hein

14 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige, absolute 5 sterren route! Door een prachtig sneeuwlandschap, 19 km gewandeld, soms pittig, maar iedere meter meer dan waard! Advies om op de site van het landgoed info op te zoeken, je komt nl. met deze route langs alle hoogtepunten!
Door Diana

30 juli 2020   

foto
Reactie
Schitterende wandeling door een prachtig gebied. Water, bos, heide, gigantische beuken en grappige paadjes met verrassingen! We liepen de lange route met Bert en leuke groep. Aanrader om vaker te lopen!
Door Evert Jan

11 juni 2020   

foto
Reactie
.... en weer zo'n sublieme Ommerroute! 19 km genieten. Weliswaar de hele morgen regen (ondanks cape en camaches z...nat). Erna zonneschijn. In het logboek in het theekoepeltje op een van de rivierduinen hebben we "onze" Mooisteroutes.nl vermeld.
Door Annie en Ben van Lochem

3 april 2020   

foto
Reactie
Het leven is mooi, het leven is goed, als je een 'Mooiste Route' doet! Lichtgrijs weer, met 10 gr. beetje fris, maar prima wandelweer. Erg mooie, afwisselende route. Gaan we vaker doen, als de cafés weer open zijn.
Door Wolter Strijker

22 maart 2020   

Reactie
Wij liepen de 19 km variant van deze route met een helder blauwe lucht, veel zon en een straffe bries. Maar deze wandeling is er één voor elk jaargetijde. Mooi uitgezet en zeer gevarieerd. Een topper uit de collectie!
Door Jan Gerit en Anke

7 februari 2020   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende wandeling op deze mooie winterdag. Zo af en toe pittig maar absoluut een aanrader. Medio mei gaan we hem nog een keer lopen.
Door Lenny en Hans Beumer

13 september 2019   

Reactie
Een prachtige, afwisselende wandeling. Mooi in ieder jaargetijde, maar zeker in de vroege herfst.
Door Marjet van Zuijlen

21 april 2019   

foto
Reactie
Wij hebben al veel Mooiste Routes gelopen. Dit is wat ons betreft een topper! Mag gerust als route van het jaar worden uitgeroepen. Wij gaan deze route beslist vaker lopen.
Door Herman en Els

5 mei 2018   

Reactie
Wat een mooie route is dit. Die gaan we zeker vaker lopen.
Door Jan en Ans

19 april 2018   

foto
Reactie
Het zuidelijk deel gaat door mooie bossen. Het is de eerste zomerse dag van 2018, wat luidkeels wordt bevestigd door leeuweriken op het Vilstersche Veld. Noordelijk is het prettig wandelen door open gebied via onverwachte paadjes door het Vechtdal.
Door Wimke

5 mei 2017   

Reactie
Wat is dat toch een prachtig gebied, daar bij die Overijsselse Vecht. Een mooie afwisselende wandeling bij het landgoed Vilsteren. En...niet onbelangrijk een gezellige groep. Dit alles onder de bezielende leiding van Janneke. Dank je wel!
Door Bart Bruins Slot

9 april 2017   

foto
Reactie
Wat een prachtige route was dit weer. De afwisseling van de landschappen is prachtig. Het weer werkte dan ook goed mee. Even een rosé bij Mooirivier is een aanrader. Mooiste routes bedankt maar weer!
Volg ons op Facebook: @fokkesontour
Door Fokkes on tour

7 december 2016   

foto
Reactie
Prachtige, landschappelijk afwisselende wandeling. Echt een aanrader!!
Je loopt bijna alleen over zandwegen.
Door Bert de Haan

5 december 2016   

foto
Reactie
Wat een schitterende, zonnige, vorstige dag was het vandaag! En dan ook nog zo’n heerlijke ‘Landgoed Vilsteren’-wandeling maken – onze dag kon niet meer stuk.
Een aanrader!
Door Tilly en Egbert Klasens

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"