Het Kopje van Noord-Holland

39 km

Startpunt

NS station Den Helder Zuid
Waterkeringsweg 1
1785 HV Den Helder

coördinaten: N52.93290 E4.76408

Introductie

Deze fietstocht is een ontdekkingstocht door en rond Den Helder. De stad die op het uiterste puntje van het vaste land ligt en aan drie kanten omringd is door water. Rondom de kustplaats zijn duinen en natuurgebieden.
Vanaf het startpunt fietst u via een park en door de stad naar Rijkswerf Willemsoord, een prachtig complex vol monumenten en bezienswaardigheden.
In het buitengebied van de stad toert u kilometers lang over de zeepromenade langs de Noordzee. Ook komt u door de Grafelijkheidsduinen en langs vogelparadijs Mariëndal. Na Julianadorp fietst u door de prachtige duinen met vele mossen en korstmossen terug naar Den Helder. Langs Fort Kijkduin en de Liniedijk keert u terug naar het station.

Praktische informatie

Bij het station is een gratis P+R. Aan het eind van de route kunt u, indien nodig, met de fiets in de lift (twee keer) naar de andere kant van het station.

Op Rijkswerf Willemsoord kunt u een bezoek brengen aan het spannende Nationaal Reddingmuseum; dit geeft een beeld van de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen. Ook vindt u op de werf het Marinemuseum, waar u 500 jaar marinegeschiedenis kunt ervaren en beleven. Op de rijkswerf is ook een museumhaven met onder andere onderzeeboot Tonijn.
Er zijn verschillende horecagelegenheden.

Klik voor informatie over Fort Kijkduin en Storm aan Zee op de links.

Aan het eind van de tocht vindt u vlakbij station Den Helder-Zuid Kunstproject De Nollen van de Helderse Kunstenaar Rudi van de Wint.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

2 reacties

15 april 2023   

foto
Reactie
Een heel ander, maar mooi en heuvelend duingebied. Het deel door Den Helder is erg leuk, vooral bij Willemsoord en over de zeepromenade was het uitdagend door de stevige wind. Een aanrader bij zon en weinig wind.
Door Ank de Graaff

15 april 2023   

foto
Reactie
Een nieuwe route gecontroleerd. In het buitengebied fiets je een groot deel over fietspaden. Ook leuk dat je over de Rijkswerf fietst.
Door Sjaak

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"