Op Drentse Oergrond

wandelroute - 9 km of 16 km

De wandeling voert u door het Holtingerveld. U bent niet de eerste bezoeker van dit gebied. Al duizenden jaren zwerven er mensen door het oerlandschap Holtingerveld. Eerst om er voedsel te zoeken, later om er vee te weiden. In de Tweede Wereldoorlog is het een centrum van activiteiten geweest bij de aanleg door de Duitsers van vliegveld Fliegerhorst.
Tijdens deze wandeling komt u langs een aantal punten die herinneren aan de oorlog, en ook bij overblijfselen uit de oertijd, zoals grafheuvels en hunebedden.
De route is vrijwel geheel onverhard, soms loopt u door mul zand, soms over modderige paden.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een groot parkeerterrein. Het startpunt is maandag t/m vrijdag vanuit Steenwijk te bereiken met bus 48.
Horeca: bij het startpunt tegenover de vlindertuin is Brasserie OER. U vindt er een folder over de Flardenroute, een wandelroute van 3,1km.. Bij deze route is een app, die informatie geeft over de historie van het Holtingerzand. Voor openingstijden zie de website.
Bijna aan het eind van de route is Theehuis 't Hunebed

Startpunt Op Drentse Oergrond

Toegangspoort Holtingerveld
Van Helomaweg 14
7971 PX Havelte

coördinaten: N52.78430 E6.22270
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

8 reacties

5 november 2022   

foto
Reactie
Dagrandwandeling gemaakt om de route te verkennen. Mooie paadjes door bos, over de hei en langs vennen. Sommige paden kunnen wat mul zijn, maar overwegend goed begaanbaar. De moeite zeker waard.
Door Aad

4 maart 2020   

foto
Reactie
Mooie route met aardige extra door de (recente) geschiedenis. Vrij zwaar lopen door het mulle, vochtige zand.
Door Tineke Hirschler

21 juli 2019   

Reactie
Een erg mooie wandeling, hoge temperatuur en heel erg veel mul zand.
Bij het grote meer een grote adder gezien.
Door Joke en Ben Hogendoorn

22 mei 2017   

foto
Reactie
GEEL... eind mei, hét sleutelwoord voor deze route door de overrompelende hoeveelheid in bloei staande gele brem! Een geelgors (!) een schaapskudde en prachtige vergezichten.
Door Tiny en Harm

14 mei 2016   

foto
Reactie
Mooie, afwisselende route. Alle facetten van het Drentse landschap komen langs: heide, bos, vennetjes, een schaapskudde, hunebedden en - omdat het voorjaar is - overal geel-vlammende brem. Interessante informatie over de geschiedenis van het gebied.
Door Janny van Rossen

23 december 2015   

foto
Reactie
Vandaag met een leuke groep wandelaars deze route gelopen. Door de regenval in de voorgaande dagen was het hier en daar ploeteren door de modder. De route werd door de deelnemers erg gewaardeerd.
Door Luuk Jacobs

11 mei 2015   

foto
Reactie
Bossen met een wit tapijt van grote muur, stuivende zandwegen, zinderende heidevlaktes en Schotse Hooglanders die het pad blokkeren. Een mooie, afwisselende wandeling door typisch Drents landschap op deze eerste zomerse dag, ik heb genoten.
Door Wimke

10 mei 2015   

foto
Reactie
Drenthe op zijn mooist. Heerlijke gevarieerde bos-hei-vennetjes wandeling die geen moment verveelt. Veel interessante informatie over de bewogen geschiedenis van dit natuurterrein. We kwamen als toetje ook nog de schaapskudde tegen.
Door René en Tineke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"