Forten en Werken

wandelroute - 15 km

Terug naar het verleden en wandelen over de liniekaden en langs forten en werken van de Grebbelinie rond het dorp Renswoude. Dat is genieten van de natuur en de stilte. Deze oude verdedigingslinie die van Rhenen via Amersfoort naar Bunschoten loopt is cultuurhistorisch nog altijd van grote waarde en goed zichtbaar in het landschap. De voorheen kale kades zijn nu vooral begroeid van groot belang als ecologische verbindingszone. Ze worden bewoond door vele soorten vogels, vlinders en amfibieën.
De wandeling gaat voor een deel over paden die u deelt met fietsers.

Praktische informatie

Het startpunt ligt op bijna 1,5km afstand van station Veenendaal-De Klomp.
Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Grebbelinie? U komt langs het Grebbelinie bezoekerscentrum. Daar kunt u ontdekken wat de betekenis is van deze linie in de historische landsverdediging. Het bezoekerscentrum ligt in het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal en Renswoude. Het is op maandag gesloten, klik op de link voor de openingstijden.
Horeca bij de start in het bezoekerscentrum is Restaurant Grebbelounge.
Halverwege de route treft u Restaurant De Dennen. Kijk op de website voor de actuele openingstijden.

Adres parkeerplaats Grebbelinie Bezoekerscentrum (voor navigatie): Klompersteeg 19, De Klomp. U vindt de ingang van de parkeerplaats tegenover dit adres.
Als u via de A12 uit Veenendaal of Utrecht komt, neem dan direct nadat u onder het viaduct door bent de eerste weg rechtsaf. Volg de borden 'Fort aan de Buursteeg'.
Komt u uit de richting van Ederveen, De Klomp of Renswoude dan bereikt u via de N224 de Klompersteeg, de parkeerplaats is aan uw rechterhand.
Als u via de A12 uit de richting van Arnhem komt, neem dan afslag 23a, sla bij de verkeerslichten linksaf en bij de volgende verkeerslichten rechtsaf. U gaat door het spoortunneltje en volgt de borden 'Bezoekerscentrum'.

De graskades kunnen soms modderig zijn, dus waterdichte schoenen zijn aan te bevelen.

Startpunt Forten en Werken

Parkeerplaats Grebbelinie Bezoekerscentrum
Buursteeg 2
3927 EJ Renswoude

coördinaten: N52.04920 E5.55944
Met dank aan de routemaker(s) Fred den Hertog en Marion den Hertog en aan de controleur(s) Berreke Verspuy.

6 reacties

8 juli 2024   

Reactie
Voor wie op het platteland en rust gesteld is, net als ik, is dit een leuke route. Soms wat eentonig, maar het vele groen en de vele veldbloemen geven genoeg variatie. Ook de historie van de Grebbe linie en waterwerken blijven interessant.
Door Berreke

16 maart 2024   

Reactie
Na een saaie aanloop, waarbij je het smalle pad deelt met tweewielers, wandel je langs een serie dieren pakhuizen. Je ziet de beesten niet, maar ruikt ze wel.
Door Ward

18 maart 2022   

Reactie
Het begin is wat saai, je loopt dan over een asfaltweg waar auto's en fietsers langskomen. Daarna word het leuker met wat mooiere natuur. De horeca halverwege is de moeite waard: je kan nl zelf je lunch daar samenstellen wat erg leuk is.
Door Marcel Steen

27 mei 2020   

Reactie
Historisch gezien een interessante wandeling.
Wel jammer dat de paden gedeeld worden met fietsers en dat je veelal over de eindeloos lange dijken loopt.
Door Ien

1 juni 2018   

foto
Reactie
Met recht een top route! Gevarieerd mooie dijkjes, boerenweggetjes, bos, weiland, struiken en bloemen vol in bloei en natuurlijk historie. En bij de camping in Renswoude vielen er bij toeval diverse Fiats 500 te spotten. Van begin tot eind genieten !
Door Marlies

24 november 2017   

Reactie
Het Fort aan de Buursteeg is op zichzelf al de moeite waard. Het traject over de dijkjes biedt mooie doorkijkjes op het landschap.
Door Jan van Oeveren

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"