Fraai Almen

16 km

Startpunt

Parkeerplaats Hotel Landgoed Ehzerwold
Ehzerallee 14
7218 BS Almen

coördinaten: N52.16196 E6.32777

Introductie

Vanuit het Landgoed Ehzerwold aan de rand van het Berkeldal wandelt u langs het Twentekanaal naar Almen. In dit dorpje is het plein met de eeuwenoude lindebomen het sfeervolle middelpunt. Daarna struint u via de oever van de in 2014 opnieuw gegraven Berkelmeanders naar stuw Besselink. Hier is een oude gracht hersteld en een nieuwe vispassage aangelegd. Dan verandert het landschap langzaam in een bosrijke omgeving. U zwerft door 't Waliën, een gevarieerd landgoed, en verkent de af en toe flink glooiende Velhorst met het natuurgebiedje Het Kienveen.

Praktische informatie

De route is per bus bereikbaar, stap uit bij halte Hogenkampsweg.
Het Kienveen is na overvloedige regenval mogelijk niet toegankelijk.
Op het vertrekpunt is horeca aanwezig. Zie voor info Landgoed Ehzerwold. Het prachtige terras is aan te bevelen. In Almen is landhotel De Hoofdige Boer met theetuin een aanrader.
Tegenover het hotel ziet u Museum Staal over de Achterhoek van dichter Staring.
Met dank aan de routemaker(s) Adri Jansen en aan de controleur(s) Kees Spee.

16 reacties

4 juni 2022   

foto
Reactie
Het stuk van Waliën tot Kienveen vonden we minder interessant, maar de rest van de route vonden we prachtig en mooi! Een aanrader!
Halverwege hebben we bij de camping / Het Besselink genoten van koffie en eigengemaakte taart!
Door Rob en Ien

11 februari 2022   

foto
Reactie
Leuke afwisselende wandeling. Veel krokussen en sneeuwklokjes rondom Landgoed Ehzerwold. Langs de Berkel was het een beetje drassig. De hoge naaldbomen in het bos mooi. En de varkentjes van boerderij Velhorst leuk!
Door Sonja

15 november 2020   

foto
Reactie
Fraai stukje Nederland, fraai in de herfst maar vast ook fraai in augustus met de heide en fraai uitzicht in mei als de rhododendron bloeit. Met de hond gelopen, geweldig dat je over privéterrein mag lopen als je de hond aangelijnd houdt, uiteraard.
Door Lidy met hondje Aedel

6 april 2020   

foto
Reactie
Een prachtige voorjaarsdag en dan deze gevarieerde route lopen, wat wil je nog meer? Het hele jaar is deze wandeling de moeite waard, maar in het voorjaar verdient de route een sterretje extra. Het was genieten!
Door Janneke

27 maart 2020   

Reactie
Prachtige tocht. Heerlijk gewandeld. Wij willen de mensen die deze tocht uitgezet hebben en de controleur hiervoor bedanken.
Door Familie Arts

16 juni 2019   

foto
Reactie
Heerlijke afwisselende wandeling lang de Berkel en door de bossen. Ook wij zagen 1 ree midden op de dag. Echt heel anders dan aan de kust. Een aanrader.
Door Ank de Graaff

23 april 2019   

foto
Reactie
Deze route doet zijn naam eer aan. Het is een fraaie afwisselende tocht. Wat heb ik de lente intens beleefd. Een aanrader.
Door Menno Mollema

17 februari 2019   

Reactie
Op deze mooie lenteachtige dag, deze prachtige en gevarieerde route gelopen! Mooi stuk langs de Berkel. Veel door landgoed en natuurgebied.
Door Elly

27 februari 2018   

foto
Reactie
Met snijdende oostenwind op mooie winterse dag deze fraaie route weer eens gelopen. Het blijft een aanrader door het afwisselende landschap. Op het Kienveen werd geschaatst, echt winters sfeertje!
Door Peter en Tineke de Graaf

12 juni 2017   

foto
Reactie
Prachtige wandelroute met heel veel natuurbeleving. Orchideeën op Kienveen en groepen Kruisbekken in de Velthorst. Super wandelroute.
Door Marion en Fred

17 april 2017   

foto
Reactie
Vandaag weer genoten van deze leuke afwisselende wandeling. Heerlijk uitgewaaid met prachtige Hollandse luchten. Echt een aanrader!!
Door Harry en Marian Ligtenbarg

6 maart 2016   

foto
Reactie
Deze prachtige wandeling al meerdere keren gelopen en omdat de route langs de Berkel wel erg zompig was, onze eigen draai eraan gegeven. 6 Reeën gezien! Het Kienveen was nu ook geweldig, juist doordat het zo vol water stond.
Door Peter en Tineke de Graaf

30 augustus 2015   

Reactie
Een hele mooie route! Het was wel heeeel warm vandaag dus dat stuk langs de Berkel in de volle zon kostte wel het nodige zweet! Maar we hebben volop genoten dus de complimenten voor de routemaker! Wij gaan hem zeker vaker lopen!
Door Harry en Marian

26 augustus 2015   

Reactie
Nu Fraai Almen gelopen en weer nieuwe plekjes ontdekt. De route gaat door het liefelijke dorpje en langs de kronkelende Berkel met heuse "Schleife".
Verder door de prachtige bossen Walien en Velhorst. Een zeer afwisselend gebied!!!
Door Peter en Tineke

29 mei 2015   

foto
Reactie
Bij prima wandelweer startte Janneke's wandelpool bij het voormalige ziekenhuis uit 1915. We genieten van een afwisselend landschap en i.p.v. Almen bezoeken we de Koepel van Staring.
Na 20 km is het goed toeven op het terras van Hotel Ehzerwold.
Door Frits Talsma

11 maart 2015   

foto
Reactie
Een mooi rondje om kennis te maken met de omgeving van Almen. Aan de start een markant gebouw met horeca en een paar pareltjes onderweg, waaronder het Kienveen.
Door Wimke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"