Waar is de Trekschuit?

15 km

Startpunt

NS station Haarlem Spaarnwoude
Laan van Decima 1
2031 CX Haarlem

coördinaten: N52.38290 E4.67114

Introductie

Deze lijnroute van station Haarlem Spaarnwoude naar station Haarlem is vooral interessant voor wie van de natuur op en rond het water houdt en daarnaast de drukte van de stad niet schuwt. Al snel na de start wandelt u een stuk langs de Ringvaart die rondom de Haarlemmermeerpolder loopt. Aan de zuidkant van Haarlem komt u langs de Meerwijkplas en de Molenplas, gebieden met rietvelden, graslanden, plantsoenen en uiteraard groot open water. Daarna wandelt u een paar kilometer over het jaagpad langs het Zuider Buiten Spaarne. Vroeger werden hier de trekschuiten met paard- of mankracht stapvoets voortgetrokken. Met het voetgangerspontje Spaarneveer vaart u over het Spaarne en loopt via het park Haarlemmerhout en de gezellige Haarlemmer binnenstad naar station Haarlem.
De route maakt veel gebruik van rustige landweggetjes, fietspaden en halfverharde paden.

Praktische informatie

Bent u met de auto dan kunt u parkeren op het P+R-terrein bij station Haarlem Spaarnwoude. Is dit vol dan ligt ernaast een groot parkeerterrein van IKEA (hetzelfde adres als het station).
In vier minuten bent u met de trein vanaf station Haarlem terug naar station Haarlem Spaarnwoude.
U komt langs Restaurant de Molenplas, een leuk restaurant met terras aan het water. In het centrum van Haarlem is volop horeca.

Er wordt gebruik gemaakt van het pontje Spaarneveer. Als het pontje wegens omstandigheden niet vaart is een alternatieve route aanwezig. De wandeling wordt dan circa 500m langer.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Bart Bruins Slot en Hans Gouman.

3 reacties

26 januari 2024   

foto
Reactie
Afwisselende wandeling door polderland en een stukje stad, langs de ringvaart, over het jaagpad van de trekvaart en langs grote plassen. Halverwege gezellig gepauzeerd in De Molenplas. Je komt langs poldermolen De Hommel en paltrokmolen De Eenhoorn.
Door Hans en Bart

17 maart 2022   

foto
Reactie
Wat komt deze wandeling door fraaie en rustgevende natuurgebieden in dit buitengebied van Haarlem. En wat heeft de routemaker prachtige keuzes gemaakt om ons hiervan volop te laten genieten. Een garantie voor een paar fijne uurtjes echt wandelplezier.
Door Piet en Tiny Laan

17 mei 2017   

foto
Reactie
Geen trekschuit ontdekt maar wel een onverwacht fraai en waterrijk natuurgebied in allerlei variaties. Wat een fijne beleving met aan het eind de prettige overgang naar het levendige gebeuren van de Haarlemse binnenstad. Een echte aanrader!
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"