Feroaring fan Lucht

12 km of 16 km

Startpunt

Hotel Restaurant Het Witte Huis
Van Harinxmaweg 20
9246 TL Olterterp

coördinaten: N53.06653 E6.10420

Introductie

De Friese journalist/schrijver Rink van der Velde schreef in 1971 het boek 'Feroaring fan lucht' ('Verandering van lucht'). Het verhaal speelt zich af in en rond een huis nabij de Lippenhuisterbrug bij het Koningsdiep ten zuiden van Beetsterzwaag. De woning bij de Lippenhuisterbrug die nu op die plek staat en als het ware het centrale punt van deze wandeling vormt, is door de huidige bewoners naar het boek vernoemd. Voor u bij deze woning komt, heeft u al kunnen genieten van de natuur rond de vijver Witte Meer en het moerasgebied Zwarte Meer. U steekt tweemaal het Koningsdiep over en wandelt naar Beetsterzwaag. Via de overtuin van Lyndensteyn bereikt u het centrum van het dorp, dat u weer verlaat door de overtuin van het Lycklamahûs. Hier bevindt zich onder andere een tropische kas. Over Kerkepad Oost wandelt u langs het kerkje van Olterterp terug naar het Witte Huis.

Praktische informatie

De openingstijden van Het Witte Huis, De tropische kas en Bakkers van Verloop vindt u op de websites.

Het startpunt is bereikbaar met de bus. Uitstaphalte Olterterp.

'Feroaring fan lucht' is het meest verkochte boek in de Friese taal. Het is opnieuw uitgegeven in 2004. Er is ook een vertaling in het Nederlands.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

13 reacties

15 februari 2024   

Reactie
Een verrassende route, veel afwisseling van hei, bos, meertjes, smalle paadjes en laantjes en de vergezichten over de natuurgebieden. De ooievaars zijn weer druk op hun nesten. Aanrader!
Door Cornelieke en Joke

27 oktober 2022   

foto
Reactie
Bossen met bijzondere planten. Scharren met bijzondere bomen. Turfadel met imposante woningen en overtuinen. Ik schrijf altijd een verhaal (met foto's) over mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/453468109
Door Jan Siemonsma

21 februari 2021   

Reactie
Vandaag de verkorte route gelopen. Wat een schitterende route door een parkachtige omgeving. Zeer de moeite waard.
Door Fam. Schaefer

14 februari 2021   

foto
Reactie
In een prachtig sneeuwlandschap de verkorte route gelopen. Wat een mooie afwisselende wandeling. Zeer de moeite waard.
Door Lieneke en Mirjam

8 november 2020   

Reactie
Mooie route door een fraai landschap. Je ziet onderweg, dat in vroegere eeuwen de welgestelden er net zo over dachten....
Door Dick en Monique

18 december 2019   

Reactie
Voor het eerst, via introductie, meegelopen met wandelpool. Heerlijk gewandeld in afwisselend gebied. Bijna geen asfalt, hulde aan de routemaker.
Wat ook fijn is: goed bereikbaar met Openbaar Vervoer.
Door Walburgis

8 oktober 2017   

Reactie
Prachtige afwisselende route met mooie plassen en bossen met veel paddenstoelen, maar ook met deftige herenhuizen en oud kerkje met zeer oude grafzerken. Genoten van dit stukje Friesland!!
Door Peter en Tineke de Graaf

20 juli 2017   

Reactie
Schitterende, afwisselende wandeling. Verrassend. Het was een dag met buien, maar ondanks dat prima te doen. Zeer aan te bevelen.
Door Kees en Greet

31 mei 2017   

foto
Reactie
Zeer geslaagde combinatie van natuur, cultuur en historie, kortom zeer aanbevolen.
Door T.P.H.G. Gehring

19 juli 2016   

foto
Reactie
Afwisselende route door de omgeving van Beetsterzwaag. De Witte Meer en moerasgebied de Zwarte Meer waren pareltjes evenals de adellijke sfeer in Beetsterzwaag en het groene traject naar Olterterp. Vrij veel verharding, wel smalle beschutte paadjes.
Door Wiebe de Bruin

28 februari 2016   

foto
Reactie
Op een stralende dag, die al deed denken aan lente, genoten van deze afwisselende wandeling. Bos, heide en weidse vergezichten met veel onverhard en soms een stuk verhard. Het was 16 km genieten. Deze wandeling gaat zeker vaker gelopen worden!
Door Leane van Mook

30 mei 2015   

Reactie
Heerlijk gewandeld in zeer gevarieerd landschap. De verkorte route genomen i.v.m. de tijd. Was goede keuze want nu was er tijd voor de leuke rondleiding in het tropenkasje en de orangerie van het huis Lycklama in Beetsterzwaag door vrijwilligers.
Door wim

7 maart 2015   

foto
Reactie
Prachtige afwisselende wandeling. Wij zijn gestart in Beetsterzwaag (vanaf de parkeerplaats achter de supermarkt in het centrum) zodat we op 3/4 van de route heerlijk op het terras van "Het witte huis" in Olterterp konden genieten van een kop koffie.
Door Renny Engelsma

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"