Heitje van Katham

wandelroute - 16 km of 19 km

Een stadswandeling in twee delen door het beschermde stadsgezicht van Monnickendam. Ook is het beroemdste vissersdorp van Nederland in de route opgenomen. Het dorp van de Palingsound en de gebakken vis. Een pareltje van een buurtje achter de dijk en veel buitenlandse toeristen op de befaamde Dijk van Volendam. U flaneert met hen mee en geniet van de levendigheid en de gezellige haven. De rust en ruimte van de grasdijken langs de weidse Gouwzee en landweggetjes met bestemmingsverkeer om de veenweidepolder Katwoude verbinden de twee interessante tegenpolen met elkaar. Onderweg komt u langs het bijzondere Heitje van Katham, een lange strook laagveen uit oude tijden. In het gezellige centrum van Monnickendam is het aangenaam nagenieten van de opgedane indrukken.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar via bushalte Swaensborch aan Pierebaan. De wandeling begint vanaf het parkeerterrein. Uw auto kan hier kan gratis geparkeerd worden.

De werkzaamheden aan de sluis bij nummer 7 duren tot in 2023. Tijdens weekenden of op andere momenten dat het werkterrein is afgesloten volgt u wanneer u Monnickendam ingaat de omleiding.

Zowel in Monnickendam als in Volendam is ruimschoots horeca aanwezig. Restaurant Het Hart van Katwoude, Hoogedijk 27, Katwoude is van vr t/m zo open vanaf 11 uur. Bij de horeca is ook een theetuin. Restaurant Pieterman, Pieterman 8, Volendam is van wo t/m ma open vanaf 11 uur; op di vanaf 16.30 uur.

Van ongeveer halverwege mei tot omstreeks half juli kan hier en daar op de dijk het gras tot kniehoogte reiken als er geen beweiding is. Doorgaans zorgen medewandelaars en u voor een avontuurlijk eenmanspaadje tot er gemaaid gaat worden. De dijkvakken zijn met hekken en opstapjes gescheiden. Overweeg het preventief gebruik van bescherming tegen teken en muggen. U wandelt in het tweede deel van de route ongeveer 700m op hoorafstand van de N247.

De beste periode voor deze open landschapswandeling is van april tot november, met matige wind, vee in de wei en een zonnetje erbij.

Startpunt Heitje van Katham

Parkeerterrein Pierebaan
Pierebaan 1
1141 GV Monnickendam

coördinaten: N52.45580 E5.03700
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"