Gibraltar van het Noorden

17 km of 20 km

Startpunt

Duinoord's Steakhouse
Jan Verfailleweg 622
1783 BW Den Helder

coördinaten: N52.93240 E4.72319

Introductie

De Stelling Den Helder werd door de Franse Keizer Napoleon Bonaparte tijdens een bezoek in 1811, geduid als het Gibraltar van het Noorden! Dit vanwege de buitengewone strategische ligging.
Nu nog heeft de vestingstad op het uiterste puntje van het vaste land indrukwekkende verdedigingswerken. Die forten en bunkers liggen verscholen in groene gebieden als de Grafelijkheidsduinen en de imposante Liniedijk. Een indrukwekkende zeewering beschermt het achterland tegen overstroming en biedt tegelijk een prachtig uitzicht over het water. U ziet De Razende Bol en Texel liggen en misschien wel de veerboot varen. In de lange routeversie wandelt u over de unieke Rijkswerf Willemsoord met een permanente expositie van spraakmakende marineschepen en maar liefst twee musea.

De stedelijke omgeving heeft duinen, strand, natuurgebieden en zelfs een bescheiden oppervlakte bos. Ga dat allemaal zien en ervaar dat in Den Helder Zeestad verrassend veel valt te ontdekken!

Praktische informatie

De route is per trein of bus te bereiken. Reist u per trein, stap dan uit bij NS station Den Helder Zuid. Met de bus is het uitstappunt halte NS station Den Helder Zuid, westzijde.

Voor een wandeling over Rijkswerf Willemsoord volgt u de hoofdroute van 20 km, die ook wat meer door stedelijk gebied komt. De inkortingsroute van 17 km gaat over een extra stuk van de fraaie Liniedijk tussen fort Erfprins en fort Dirksz Admiraal en is daarmee de meest groene route. U mist dan Willemsoord.

Restaurant Duinoord is elke dag open vanaf 11 uur. Van eind oktober tot maart op ma en di gesloten. Restaurant Nogal Wiedus Zeeweg 6 in Huisduinen is het hele jaar alle dagen open vanaf 10 uur. Op Rijkswerf Willemsoord zijn eveneens verschillende horecagelegenheden.

Het Atlantikwall Centrum in Huisduinen is dagelijks open vanaf 10-17 uur.
Op Rijkswerf Willemsoord kunt u een bezoek brengen aan het spannende Nationaal Reddingmuseum, dat een beeld geeft van de geschiedenis van het Nederlandse reddingwezen. Of u gaat naar het Marinemuseum, waar u 500 jaar marinegeschiedenis kunt ervaren en beleven. Ook is er nog de museumhaven met onder andere onderzeeboot Tonijn.
Direct na passage van station Den Helder-Zuid vindt u het Kunstproject De Nollen van de Helderse Kunstenaar Rudi van de Wint.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

9 reacties

22 mei 2020   

Reactie
Niet verwacht dat de de omgeving van Den Helder zo mooi zou zijn. Een afwisselende wandeling door Den Helder, de duinen en over het strand. Wij zijn doorgelopen naar Julianadorp aan Zee en van daaruit over het strand terug naar Den Helder.
Door Sjaak

28 juli 2019   

foto
Reactie
Wat een geweldige afwisselende wandeling. Door duinen, langs de zeewering en de rafelranden van Den Helder. Willemsoord , het oude marine terrein is helemaal opgeknapt en o zo hip geworden! En wat een boeiende geschiedenis heeft Den Helder! Erg genoten!
Door José en Rob

29 mei 2018   

foto
Reactie
Een bijzondere route rond Den Helder. Bos, schelpenpaadjes langs bunkers, een hoge dijk langs de zee. Veel restanten uit het verleden. Volop afwisseling dus. Leuk om over het marineterrein te wandelen.
Door Mieke Timmer

24 juni 2016   

foto
Reactie
Een afwisselende mix tussen cultuur en natuur. Tijdens het stuk over de zeedijk krijg je een goede indruk van, links en rechts, twee totaal verschillende werelden. Bijzonder is het stuk over de oude Rijkswerf, in het verleden nooit toegankelijk.
Door Wimke

22 augustus 2015   

foto
Reactie
De zeehonden op de razende bol waren niet thuis, maar met een leuk gezelschap en prima weer genoten we van de zee, de dijk, de duinen, de geschiedenis van forten en de schepen op de werf. De moeite waard nog eens te en doen, dan ook de musea bezoeken.
Door Ank de Graaff

22 augustus 2015   

Reactie
Sport en cultuur, mooie mix; Gibraltar v.h. Noorden, heel ongewis; Naast heerlijke vergezichten, Bos en rivieren, ruïnes en kelders.
Wat heeft hier gespeeld? wat is hier gebeurd?
Napoleon en de padvinders van nu weten het allemaal, ze wachten op U.
Door Theodora Stuger

22 augustus 2015   

foto
Reactie
Verrassend dat er bij Den Helder ook nog een stukje bos en heide is. Ook leuk om over het terrein van de marine te lopen waar ik ooit stage heb gedaan. Volgende keer de museumjaarkaart meenemen voor een bezoek aan Fort Kijkduin of het Marinemuseum.
Door Sjaak Conijn

22 augustus 2015   

foto
Reactie
Wat een interessante en gevarieerde wandeling is Gibraltar van het Noorden! Den Helder kust de Zee met zijn prachtige duinen en geeft een knipoog naar het maritieme verleden met verdedigingslinies, forten en het unieke complex Willemsoord.
Door Quirinus Schouten

1 augustus 2015   

foto
Reactie
Heb deze wandeling, samen met de routemaker, al diverse keren gelopen in de loop der jaren. Door telkens kleine aanpassingen aan te brengen is de route steeds gevarieerder en interessanter geworden. Van harte aanbevolen!
Door Ton de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"