Elperpracht

16 km

Startpunt

Hotel-Restaurant De Koekoekshof
Hoofdstraat 1
9442 PA Elp

coördinaten: N52.88180 E6.64406

Introductie

Na de start in het kleine esdorp Elp wandelt u grotendeels door Boswachterij Grolloo. Daar zijn grote percelen naaldbomen, waarvan talrijke exemplaren de afgelopen jaren tijdens stormen het loodje hebben gelegd. Beheerder Staatsbosbeheer laat op veel plekken de natuur haar gang gaan. Ook is het grondwaterpeil in het gebied verhoogd. Gevolg van een en ander is dat verscheidene paden niet meer of slecht toegankelijk zijn. Op andere plekken heeft men daarentegen paden verbeterd. De bossen hebben nogal wat verrassingen voor u in petto: kleine en grote (vergraste) heidegebieden met vennen of grote waterplassen, waar u soms geruime tijd tussendoor en langs loopt. Onderweg loopt u over een breed vlonderpad van 200m lengte. Bijna aan het eind van de wandeling vertoeft u nog enige tijd in het beekdallandschap van de Elperstroom, in 2009 aangewezen als Natura 2000-gebied: Nederlandse natuur die op Europees niveau bijzondere bescherming geniet.

Praktische informatie

Hotel-Restaurant De Koekoekshof is dagelijks geopend vanaf 9 uur.
De route is vrijwel geheel onverhard. U wandelt soms over paden die weinig worden belopen en daardoor mogelijk lastig begaanbaar. Er zijn enkele paden die tijdens natte perioden drassig kunnen zijn. Het dragen van waterdicht schoeisel is dan ook aan te bevelen.
Ook is het goed om een muggenwerend middel mee te nemen.
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Bert Wolting.

12 reacties

14 juni 2021   

Reactie
Vandaag deze super mooie wandeling gelopen. Prachtige bossen, heide, vennen, veenpluis, mooie velden, en ja..., ook muggen. Maar wij zeggen: smeer je in met een muggenwerend middel en ga! Het is echt de moeite waard.
Door Myriam

19 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige, uitdagende route met de huidige hoge waterstand. Meeerdere paden staan onder water en het is 'soppen' door het veen en de modder. Dat maakt het ook mooi in deze periode. Mooi om zoveel vennen te zien (met smeltend ijs).
Door Port

5 juli 2020   

Reactie
Heel mooie route vol afwisseling. Verrassende kleine paadjes maken het extra boeiend. Vele vennen, maar geen water in de Elperstroom...
Door Monique en Dick

2 juli 2020   

Reactie
Mooi gebied, route met veel halfschaduw. Soms wat lastig te volgen, GPS handig.
Door Rob

9 juni 2020   

foto
Reactie
Prachtige route waarin de stilte hoorbaar was: het suizen van de wind, geritsel van de bladeren en gekwetter van de vogels. Mooie en spannende paadjes met bijna aan het eind een zee van golvend graan.
Volop genoten!
Door Peter en Tineke de Graaf

16 augustus 2019   

Reactie
Leuke route over kleine wandelpaadjes door bos en veen. Met een verrassend einde langs de Elperstroom met ‘runderen in het wild’.
Door Mariëlle

18 mei 2019   

Reactie
Perfect om na een relatief droge periode te wandelen. Wat hebben wij genoten van de soms wat sluip door kruip (of klauteren over omgewaaide bomen) routes. Puur natuur. Aanrader, gps handig, paden niet altijd direct zichtbaar.
Door Vera Pollmann

19 december 2018   

Reactie
Zelden zo'n afwisselende route meegemaakt. N fijne verbinding met natuur. Bos en afgewisseld met heide op spannende onverharde paden. Veel levende natuur. Wel jammer dat we maar heel kort van t beekje op t eind konden genieten. N dikke 9.
Door Edwin de Swart

14 juli 2018   

foto
Reactie
Deze wandeling gaat voor een groot gedeelte door de mooie bossen en langs veel drooggevallen watertjes, daardoor geen aanrader in het muggen en steekvliegen seizoen.
Door Ank de Graaff

25 juni 2018   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling! Het is de hele route genieten van de rust in deze omgeving en van de mooie paden door de bossen en langs de velden. Twee vlonderpaadjes en leuke paadjes door en langs de verschillende venen. Een aanrader!
Door Mieke Timmer

22 november 2017   

Reactie
Prachtige en verrassende maar wat drassige wandeling gehad met veel afwisseling, goed weer gehad en een zeer prettige wandelpool. Dank voor de organisatie Luuk Jacobs.
Door Maarten Zumpolle

9 september 2017   

Reactie
Deze route zou ook kunnen heten: "Drenthe op zijn mooist". Alles wat de natuur in Drenthe te bieden heeft zoals de afwisselende bossen, de uitgestrekte heidevelden en de kleine vennetjes. Compliment aan de uitzetter van deze afwisselende route.
Door Jan en Janny Winters

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"