Verdwenen Sporen

wandelroute - 12 km

Verdwenen Sporen leidt u door een prachtig landschap waar eens internationale treinen reden. Er liepen vanaf Winterswijk twee lijnen naar Duitsland: naar Bocholt en naar Borken. Deze twee spoorlijnen zijn inmiddels grotendeels verdwenen.
De wandeling gaat door een mooi gebied ten zuidoosten van Winterswijk en laat u de sporen zien van de Borkense en de Bocholtse Baan. De Borkense Baan is sinds 1989 eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en stichting Het Geldersch Landschap. De voormalige Bocholtse Baan wordt nu gebruikt als fiets/wandelpad.
De wandeling begint en eindigt, hoe kan het ook anders, bij het station van Winterswijk. Hier ligt ook een museum en zijn de oude stationsgebouwen nog te bewonderen. Aan het einde 'loopt u over een spoorlijn' terug naar het station.

Praktische informatie

In de directe omgeving van het station is voldoende gratis parkeergelegenheid voor uw auto.

3km voor het einde van de tocht komt u bij Restaurant De Gulle Smid, een prachtige plek om even te pauzeren.
Even verderop ligt Restaurant Lev by Mike, ook een mooie pauzelocatie. Controleer voor vertrek de openingstijden van beide horecagelegenheden.
In het gezellige centrum van Winterswijk, niet ver van het station, is veel horeca.
Wilt u alles weten over oude treinen, oude bussen en de historie van het spoor in en rond Winterswijk, bezoek dan Transit Oost/Museumwerkplaats, gelegen naast het station.

Startpunt Verdwenen Sporen

NS station Winterswijk
Stationsstraat 32
7101 GH Winterswijk

coördinaten: N51.96780 E6.71525
Met dank aan de routemaker(s) Jan ter Haar en Willy ter Haar en aan de controleur(s) Hans Becker Hoff.

7 reacties

1 augustus 2023   

foto
Reactie
Prachtige route met een mooie verscheidenheid aan landschappen waar de Achterhoek bekend om staat. Mooie delen langs de beek, prachtige optrekjes van paardenboeren en verrassende planten en bloemen. Laatste kilometer wat minder aantrekkelijk.
Door Hans

2 november 2021   

Reactie
Route met alles wat je van de omgeving van Winterswijk mag verwachten: bos, beken en fraaie landschappen met rode pannendaken. Hard plaveisel en zachte bodem wisselen elkaar af. De routemakers hebben hierin een heel prettig ritme gecomponeerd.
Door Ad van Heuven

20 augustus 2020   

foto
Reactie
Leuke route door Winterswijk en omgeving. De natuur hier is altijd mooi. Maar leuk dat deze route ook langs wat historische plekken voert, die mij minder bekend zijn. Onderweg prima terras met uitzicht op de watermolen (foto vanaf terras).
Door Fotofreaky

19 juli 2020   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling die goed beschreven is. Veel variatie in wandelgebied. Onderweg zijn er veel bezienswaardigheden te zien (oude boerderijen, de watermolen, het locomotiefje en het rode bankstelletje).
Door Saskia en Jan

29 april 2020   

foto
Reactie
Na de eerste kennismaking in najaar 2018 nu de route in de lente gelopen. Vooral de combinatie van deze prettige wandelomgeving in dit deel van de Achterhoek en het thema, treffend verwoord in de titel van de route, spreekt mij aan. Weer genoten!
Door Adri Jansen

8 oktober 2018   

foto
Reactie
Mooie route, dat zit meestal rondom Winterswijk wel goed, glooiend landschap houtwallen en mooie boerderijen en schuren. Langs de beken volop reigers en aalscholvers er zal wel volop vis aanwezig zijn. Prachtige dag gehad!!!!
Door Anton van de Vondervoort

26 september 2018   

foto
Reactie
Fraaie, informatieve route met als thema het spoorverleden. Veel bezienswaardigheden. Parels zijn het typische Achterhoekse landschap met de bolle akkers en de meanderende beek in het Buskersbos. Leuke horeca maakt deze geslaagde wandeldag compleet.
Door Adri Jansen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"