Kale Duinen

wandelroute - 13 km of 17 km

De Kale Duinen, of meer officieel het Aekingerzand, is een schitterend natuurgebied in de omgeving van Appelscha. Vanuit Zorgvlied gaat de wandeling al snel langs het Canadameer, ook wel Aekingermeer, een diepe en schone zwemplas. Daarna loopt u naar het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, met brasserie IJgenweis. Op de terugweg zijn de Kale Duinen in al hun schoonheid te bewonderen. Vanaf de uitkijktoren wandelt u een gedeelte op de grens tussen de provincies Friesland en Drenthe, onderbroken door de Grenspoel.

Praktische informatie

De openingstijden van Hotel-Restaurant Villa Nova vindt u op de website, evenals de openingstijden van Buitencentrum Drents-Friese Wold. Bij het buitencentrum vindt u brasserie IJgenweis, die dezelfde openingstijden heeft.
Wandelt u de korte route dan komt u niet bij het buitencentrum.

De wandeling is vrijwel geheel onverhard. Onderweg staan veel picknicktafels. Sommige (ruiter)paden zijn hobbelig en kunnen in de zomer mul zijn en daardoor relatief inspannend,

Startpunt Kale Duinen

Hotel Villa Nova
Dorpsstraat 38
8437 PB Zorgvlied

coördinaten: N52.92198 E6.25304
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs, Egbert Klasens en Aad van Dorp en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

13 reacties

18 januari 2024   

Reactie
Een prachtige afwisselende route gewandeld op een zonnige winterdag. Een aanrader!
Door Cornelieke en Joke

21 januari 2023   

foto
Reactie
Op een eerst nevelige, later zeer zonnige, winterochtend een fantastische wandeling door de kale duinen gemaakt. Zeer de moeite waar, ook in de winter!
Door Aad van Dorp

31 juli 2022   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling! Wat is dat Aekingerzand toch mooi. Die kale duinen, maar toch wel hier en daar al bloeiende heide. Een plaatje! Ook de andere delen van de route zijn de moeite waard.
Door Mieke

10 juli 2022   

Reactie
Wederom is een prachtige wandeling uitgezet door een routemaker van mooisteroutes met als hoogtepunt misschien het Aekingerzand.
Door Johan Oude Engberink

25 augustus 2021   

foto
Reactie
Heerlijke route, afwisselend bos, hei, vennetjes, zandverstuiving, met als hoogtepunt het Aekeringerzand.
Door Wolter Strijker

26 maart 2021   

foto
Reactie
Een hele mooie en afwisselende route door een prachtig uitgestrekt natuurgebied. We moesten de alternatieve route volgen bij punt 2, want het was hartstikke hoog water. Bijzonder om te zien!
Door Marien

5 maart 2021   

foto
Reactie
Prachtige route. Eerst langs de drassige nieuwe hoogveen gebieden en daarna over het imponerende Aekingerveld met stuifduinen, vennen, heide en graslanden. Genieten met de mooie wolkenlucht boven de zandduinen.
Door Jannie en Henk

4 september 2020   

Reactie
Hele mooie gevarieerde wandeling. De velden, de verschillende soorten bos, heide die nog zo mooi bloeit, zandduinen, schapen, runderen, meertjes. Het was volop genieten.
Door Myriam

7 juni 2020   

foto
Reactie
Wat een zeldzaam prachtige wandeling is dit. Bossen wisselen zich af met verstuivingen, veen en zand gebied. Dit is een meestal onverharde wandeling voor iedereen die ruimte en rust zoekt. Rustplekken genoeg onderweg. Chapeau!
Door Ans en Alex

28 november 2019   

Reactie
Zelfs bij somber en - soms - nat weer een prachtige wandeling! Bijna steeds loop je over onverharde paden door afwisselende landschappen.
Door Monique en Dick

19 december 2018   

Reactie
Super mooi gebied, met veel afwisseling van bos, duinen, zandverstuivingen, heide, en water.
Fijne wandeling gemaakt met de pool, onder begeleiding van Luuk Jacobs die de route heeft gemaakt. Bedankt Luuk het was gezellig
Door A. Jansen

6 september 2016   

foto
Reactie
Een schitterende wandeling door het bos, daarna langs heidevelden met prachtige meren en met recht kale duinen met zijn grote zandvlaktes. We hebben volop genoten van deze fantastische wandeling. Bij deze de complimenten voor de routemakers!!!!!!!!
Door Johnny en Jennie

8 november 2015   

Reactie
Vandaag deze route gelopen. Heerlijk weer en een prachtige omgeving. Mooie afwisselende route met veel bos en heidevelden met zandverstuivingen. Routemakers bedankt!
Door Wim

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"