De Haere en Het Hanzebos

wandelroute - 14 km of 16 km

Rond het buurtschap Hengforden, tussen Deventer en Olst, liggen diverse havezaten en buitenplaatsen. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met een aantal ervan: De Haere, 't Nijendal, Wijnbergen, Groot Hoenlo en - als u de route niet inkort - Spijkerbosch. Het is een afwisselend gebied met bossen, akkers, weilanden, houtwallen en bomenlanen. U wandelt ook door het Hanzebos: een ruig natuurlandschap met bosjes, weides en poelen. Door de naam klinkt het misschien oud, maar dat is het niet. Staatsbosbeheer is in 2002 gestart met de ontwikkeling van dit 'bos' op een stuk boerenland. Het doel is om een landschap te ontwikkelen zoals dat er moet hebben uitgezien in de Hanzetijd, aan het eind van de middeleeuwen. Het landschap is nog in ontwikkeling, maar het is nu al een genot om hier te wandelen.

Praktische informatie

De route is beperkt bereikbaar per bus. U kunt het beste de bus vanaf station Deventer nemen (20 minuten). Stap uit bij halte Boskamp, Puinweg 2
Controleer voor vertrek of de bus rijdt.

Kasteel de Haere is open op vrijdag, zaterdag en zondag. Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden.
Direct aan de route is geen horeca. Wel kunt u met een klein heen-en-weertje pauzeren bij Café Ruimzicht. Raadpleeg vooraf de openingstijden.

Wilt u liever tijdens de wandeling pauzeren bij Kasteel de Haere? Start dan bij Parkeerplaats Nijendal, Molenweg 3, 8121 PP Olst.

Let op: kiest u de verkorte route, dan kan de hond niet mee.

Startpunt De Haere en Het Hanzebos

Kasteel de Haere
Haereweg 4
8121 PJ Olst

coördinaten: N52.30910 E6.11703
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Ton Kapinga.

10 reacties

10 juli 2024   

foto
Reactie
Een hele mooie en afwisselende wandeling. Het was wel erg nat maar wel goed te doen.
Door Hans Klein Meulekamp

8 maart 2024   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling door een zeer afwisselend gebied met een leuke groep.
Op een enkele plek moesten we omlopen door het hoge water.
Janneke bedankt, het was weer genieten!
Door Frits Talsma

5 maart 2021   

foto
Reactie
Een prachtig gevarieerde wandeling, geschikt voor alle seizoenen en in deze coronatijd toch lekker rustig! Jammer dat de heerlijke appeltaart op het prachtige terras van De Haere nog even niet kan.
Door Ria

20 juli 2020   

Reactie
De wandeling is een aanrader: Je kijkt over de weilanden, loopt veel door bosrijk gebied en ziet mooie boerenerven. We hebben ooievaars, roofvogels, eekhoorntjes en een kikker gespot. Veel slootjes en vennetjes; mooie vegetatie, prachtig!
Door Brigitte Pletting

19 juli 2020   

Reactie
Wat een prachtige wandeling en zo afwisselend, bos, weiland, akkers, prachtige huizen, 90% onverharde paden. De stop in kasteel De Haere is een aanrader, prachtig terras aan het water. Heerlijk gelopen (lange versie) en genoten.
Door Karin Pranger

8 februari 2018   

Reactie
Prachtige en vooral afwisselende wandeling. Aanrader.
Door T.B.Snijder

2 juli 2017   

foto
Reactie
En weer een prachtige route. Het beginpunt is al een feestje. Wel even naar binnen gaan! Weer volop genoten van al het moois onderweg en er waren vandaag opvallend veel vlinders. Heerlijk gewandeld 👍👍
Door Harry en Marian Ligtenbarg

9 april 2017   

foto
Reactie
Prachtige route. Zeer afwisselend, weilanden, boerderijen, bossen en heel goed beschreven. Een aanrader.
Door Mirjam

5 februari 2017   

foto
Reactie
Een afwisselende wandeling die zeer goed beschreven is. Onderweg zijn diverse mooie bezienswaardigheden te zien, zoals drie landhuizen, een folly en parktuinen. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen gaan lopen.
Door Saskia en Jan

2 november 2016   

foto
Reactie
Een pracht aanwinst voor De Mooiste Routes in de herfst van 2016!
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"