Parel van de Betuwe

wandelroute - 11 km

In deze oase van de Betuwe ontdekt u het landgoed en dorpje Hemmen, ook wel de Parel van de Betuwe genoemd. Het park en het rustieke dorp vormen een buitengewoon, verrassend en aantrekkelijk gebied. In een omgeving van rust en groen kunt u dit aantrekkelijke wandelgebied nader verkennen.

Praktische informatie

Komt u van de parkeerplaats of met de trein vanuit Tiel, steek dan de spoorlijn over. Op spoor 1 begint de route. Aangezien de route over veelal halfverharde paden gaat, worden er geen speciale eisen aan het schoeisel gesteld. Halverwege is in het dorp diverse horeca. De kasteeltuin is open vanaf 1 mei tot 31 oktober.

Startpunt Parel van de Betuwe

Station Hemmen-Dodewaard
Boelenhamsestraat 4
6669 MN Dodewaard

coördinaten: N51.92240 E5.67347
Met dank aan de routemaker(s) Gert en Corrie Meurs en aan de controleur(s) Harold Mulder.

28 reacties

17 februari 2024   

foto
Reactie
Na ruim 6 jaar deze mooie route weer eens gelopen en het blijft een pareltje, zo midden in de Betuwe. Sommige stukken waren wel erg drassig door de vele regen die in de afgelopen tijd is gevallen, dus het was soms echt wandelen "op lemen voeten".
Door Marien de Clercq

5 juli 2023   

Reactie
Deze route al twee keer eerder gelopen, telkens in een ander jaargetijde. Het is en blijft een parel!! Verheug me nu al op een volgende keer.
Door Anne-Marie

3 mei 2023   

Reactie
Schitterende voorjaarsroute. Afwisseling, kleur, rust: we hebben genoten!
Door Jannie en Gerard

3 augustus 2022   

foto
Reactie
Deze route vanavond gelopen als avondwandeling, mooi met de ondergaande zon tussen de akkers en diverse krekel- en vogelgeluiden. Bij de start zaten 3 ooievaars naast de akker bij het station. Kortom volop genieten!
Door Marlies

24 april 2022   

foto
Reactie
Een prachtige route in de Betuwe door de afwisseling in wandelgebied, maar ook verrassend. Het dorp Hemmen is een leuke plaats. Route is duidelijk omschreven. Bij de Pannenkoekenboederij Aan de Linge een versnapering genomen.
Door Saskia en Jan

19 april 2022   

foto
Reactie
Een verrassende route in de Betuwe met de in deze tijd van het jaar bijbehorende bloesem. Je bekijkt het dorp Hemmen van alle kanten.
Door Joke en Jos

28 maart 2022   

foto
Reactie
Deze verrassend mooie route gelopen tijdens een prachtige lentedag. Heerlijk! Helaas is de horeca langs de route op maandagen gesloten. Kasteeltuin is open vanaf 1 mei.
Door Erik

20 oktober 2021   

foto
Reactie
Werkelijk een prachtige en afwisselende route. Hemmen was een verrassing op zich, gewoonweg schitterend. Zelfs de stortbui die wij tegen het eind kregen kon onze dag niet meer kapot maken.
Door Ron en Saskia

30 juli 2021   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling, deze ‘Parel van de Betuwe’! Heel verrassend en de kasteeltuin was een fraai ‘extra’. (De openingstijden van Heerlijkheid zijn gewijzigd. Wij hebben koffie gedronken bij Pannenkoekenboerderij Aan de Linge.)
Door Ellen

27 april 2021   

foto
Reactie
Prachtige route. Gestart in Hemmen: route dan 9km (zonder aanlooproute). Voldoende parkeerplekken. Leuk plaatsje, mooie paden, heerlijk rustig gelopen. Pannenkoekenhuis open voor koffie to go etc. Bloesem en fris groen blad. Genoten.
Door JvG

23 april 2021   

foto
Reactie
Wat een mooie route! Het was een prachtige, afwisselende, verrassende route. De route is duidelijk omschreven. We hebben onderweg veel prachtige bloesems gezien. Deze route is echt een aanrader.
Door Charlie

14 oktober 2020   

foto
Reactie
Wat een mooie tocht. Heel veel rustige wandelpaden en in Hemmen waan je je nog in de vorige eeuw. De tijd lijkt hier stil gestaan te hebben. De rust op veel plekken is iets wat je nog weinig meemaakt. Sta je even stil dan hoor je werkelijk geen geluid. Uniek want waar beleef je dit nog in Nederland!
Door Marjan

22 september 2020   

Reactie
Na een goede tip van een van de DMR-routemakers zijn we op een zonnige dag (met de herfst al in de lucht) deze route gaan lopen. Inderdaad een parel! Verrassend, met als extraatje de kasteelruïne en kasteeltuin. We gaan zéker nog eens terug!
Door Anne-Marie

15 augustus 2020   

foto
Reactie
Een verrassende wandeling. Het station is een leuke start. Het landgoed Hemmen was ons niet bekend en we vonden het daar erg mooi. En de Linge is natuurlijk prachtig.
Door Frank en Conny

18 juli 2020   

Reactie
Het leek wel een stukje Frankrijk. Start bij een oud stationnetje waar de parkeerplaatsen overgroeid zijn met onkruid. Rustige slingerende paadjes, soms zelfs enige glooiing in het landschap. Een prachtige brasserie die ouvert was. We hebben genoten.
Door Bert en José Mentink

30 mei 2020   

foto
Reactie
Wat een mooie route! De kasteeltuin bloeit prachtig. Onderweg lekker veel schaduw op de wandelpaden. De horeca maakt zich klaar voor de heropening met 1,5m gastvrijheid.
Door Gerrie

14 maart 2020   

Reactie
Heerlijke wandeling, de natuur staat te trappelen om in bloei te komen. Na al die regen van afgelopen weken, af en toe toch een klein beetje modderig. Mooie route, verrassend en heerlijk rustig, zeker in deze corona-tijd een aanrader!
Door Bee en Suus

7 oktober 2018   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling. Fijne tussenstop bij de Heerlijkheid! Honden zijn daar zeer welkom, kortom, aanrader.
Door Karin, Nicole, Mirjam

13 juni 2017   

Reactie
Een juweel van een wandeling door een vaak onbekend stukje van de Betuwe. De natuur in de bossen en parken is schitterend en de kasteeltuin is zeer de moeite waard. Aanbevolen!!
Door Loes en Theo van den Dool

15 mei 2017   

foto
Reactie
Goed beschreven wandeling. We hadden schitterend wandelweer en genoten van alle voorjaarspracht. Het fluitenkruid bloeit weelderig en is een lust voor het oog.
Wandeling is goed te doen met hond. Het ijsje was heerlijk! Aanrader!
Door Maria en Ger de Werdt

9 april 2017   

foto
Reactie
Echt een route om in het voorjaar te lopen met al die prachtige bloesem! Onderweg een kopje koffie op het terras van brasserie Heerlijkheid en een Italiaans ijsje bij B&B Betuwegaard waar je heerlijk in de tuin kunt zitten! Genoten met Hoofdletter G.
Door Patricia

29 december 2016   

foto
Reactie
Een bijzondere route op deze mistige winterdag. We gaan deze mooie en afwisselende wandeling zeker nog een keer in de lente lopen, om te zien wat we nu hebben gemist. Maar nu was deze route ook heel bjizonder, juist vanwege het mystieke karakter.
Door Marien de Clercq

6 maart 2016   

foto
Reactie
Sloten, bruggetjes, prachtige bomenlanen, fraaie woningen, een landgoed: ingrediënten voor een heerlijk rondje waarbij je lekker ver weg kunt kijken. De eerste struiken al in bloei: het voorjaar komt eraan.
Door José van Gerven

12 februari 2016   

Reactie
Op een zonnige winterdag deze mooie en afwisselende wandeling gelopen. We komen zeker nog eens terug als de fruitbomen bloeien. We wonen al jaren in de buurt en fietsen hier veel, maar al deze leuke voetpaden waren een absolute verrassing voor ons.
Door Marieke

17 januari 2016   

foto
Reactie
Een prachtige en gevarieerde wandeling door het landschap van de Betuwe.
Door Tineke Fieggen

29 december 2015   

foto
Reactie
Mooie en verrassende wandelroute. Leuk dorpje onderweg en mooie oude huizen. Zeker de moeite waard om in het voorjaar deze wandeling nog eens te lopen als alles in bloei staat. Wij hebben er erg van genoten.
Door Willem en Reiny

24 december 2015   

Reactie
Wij zijn in Hemmen de wandeling begonnen, het stuk naar het station niet gelopen. Maar wat een leuke wandeling. Niet verwacht dat er zulke leuke paden in de Betuwe zijn, wat een rust. Hemmen is de moeite waard, echt nog een dorp met karakter. Doen!
Door Linda

2 december 2015   

foto
Reactie
Je houdt het haast niet voor mogelijk dat er zulke mooie plekjes in de Betuwe zijn. De afwisseling is groot, ruimte en beslotenheid, natuur en geschiedenis, nat en droog. Ook in de winter bekoorlijk door een serene rust.
Door Jan van Oeveren

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"