Van Fort naar Fort

wandelroute - 12 km of 21 km

De route Van Fort naar Fort is een afwisselende en vrij pittige wandeling over Nederlands en Belgisch grondgebied.
Fort Sint Pieter is een indrukwekkend verdedigingswerk en dateert uit begin 1700. Dit Fort is klein in vergelijking met het imposante Belgische Fort Eben-Emael met een oppervlakte van 800 bij 900 meter.
De wandeling start vanaf de Sint-Pietersberg. De berg is één van de warmste plekjes van Nederland, hierdoor zijn er planten en insecten te vinden die normaal alleen zuidelijker worden aangetroffen.
Vlakbij het plaatsje Kanne bevindt zich Château Neercanne. Dit enige terrassenkasteel van Nederland is gebouwd op een hoog tegen de berghelling van het Cannerbos aangelegd terras.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een betaald parkeerterrein: Het Oog van Sint Pieter.

Let goed op de openingstijden van de trap en de groeve van de ENCI. De groeve wordt automatisch op afstand gesloten. Zorg dat u niet het risico loopt te worden opgesloten! Geopend van 1 september tot 1 april van 9 tot 17 uur en van 1 april tot 1 september van 8 tot 20 uur.

Voor informatie over:
de Sint-Pietersberg zie: Natuurmonumenten
de ENCI-groeve zie Ut Mestreechter Steerke
de horeca bij het startpunt zie Chalet Bergrust
en voor de openingstijden horeca bij Fort Eben Emael zie Loverix.

Soms loopt u langs of over de akker van gastvrije agrariërs. Na regen en ploegen kan het modderig zijn of is het pad tijdelijk niet goed zichtbaar.

Startpunt Van Fort naar Fort

Chalet Bergrust
Luikerweg 71
6212 NH Maastricht

coördinaten: N50.83606 E5.68531
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Theo Wilbers en Huub Dieteren.

9 reacties

22 oktober 2022   

Reactie
Prachtige wandeling. Altijd leuk om de stukjes geschiedenis in de route beschrijving te lezen.
Door Jolanda en Ron

6 december 2021   

Reactie
Variatierondje gemaakt gebaseerd op deze route. Vertrokken uit Kanne, binnendoor naar de Pietersberg. Daar een groot deel van de wandeling gevolgd en via doorsteekje terug naar Kanne. Toch nog 12 km. Prachtige wandeling en veel te zien!
Door Jan Willem en Martine

22 augustus 2019   

foto
Reactie
Nog steeds een prachtige route. Ter hoogte van het Sluizencomplex, in de Eijsderbeemden/Pieterplas, telden wij 29 zwanen. Prachtig.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

20 oktober 2018   

foto
Reactie
Een prachtige route door afwisselend landschap. Beschrijving is duidelijk en leuke aanvullende informatie over wat je tegenkomt onderweg.
Door Vivian

13 oktober 2018   

Reactie
Een prachtige route, wij hebben genoten!
Door Annette

11 januari 2018   

foto
Reactie
Zoals reeds eerder is omschreven is dit een prachtige en afwisselende wandeling. Men heeft op Nederlands/Belgisch grondgebied lang gewerkt aan de uitbreiding van de sluis bij Ternaaien. Deze uitbreiding is nu voltooid.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

5 mei 2016   

foto
Reactie
Gelokt door de omschrijving van Ton de Jong Nederland verlaten en afgereisd naar het zuiden van Limburg. Niets te veel gezegd, het is inderdaad een prachtige, afwisselende route die de 5 sterren classificatie ruimschoots overschrijdt.
Door Jose Smits en Wim Groot Kormelink

19 april 2016   

foto
Reactie
Tot nu toe de mooiste route van DMR en ik heb er al aardig wat gelopen! Heel afwisselend, voert langs talloze uitzichten, door bossen, dorpjes, hoogvlaktes. Het Belgische fort is zeer indrukwekkend (zie foto) en Château Neercanne adembenemend.
Door Ton de Jong

27 september 2015   

Reactie
Zeer mooie wandeling met prachtige zichten. Echt een aanrader. Goede duidelijke beschrijving.
Door Mariette

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"