Twekkeler Zoutpad

wandelroute - 13 km of 15 km

Rond het Twentse buurtschap Twekkelo wordt al meer dan honderd jaar zout gewonnen. Dat is in het hele gebied te zien aan de boortorens en zouthuisjes. Een bijzondere vorm van industrieel erfgoed, en nog in bedrijf.
De wandeling gaat over smalle paden door het halfopen coulissenlandschap en enkele kleinere bossen onder de rook van Enschede. Over zandpaden tussen rododendrons komt u op landgoed Het Stroot. Via rustige binnenwegen bezoekt u een aantal historische boortorens en ziet u de imposante zoutleidingen naar de zoutfabriek.
Als u de inkorting van 13km loopt, komt u niet langs de boortorens in het noordwesten.

Praktische informatie

Bij het startpunt is naast de Johanneskerk een parkeerplaats met een toeristisch infopaneel.
De route is te bereiken met het openbaar vervoer. Neem op Station Enschede de bus naar Transportcentrum.
Er is onderweg horeca bij Theetuin Op 't Oorbeck, alleen op zondag geopend van medio april-oktober, zie Op 't Oorbeck.
In dit laag liggende gebied zijn sommige paden erg modderig. Wandel in natte tijden daarom op goede, waterdichte schoenen. Voor het modderigste pad is een parallelle omleiding beschreven. Gps'ers volgen 'Alt Twekkel'.

Startpunt Twekkeler Zoutpad

P Johanneskerk
Twekkelerweg 110
7547 RN Enschede

coördinaten: N52.22850 E6.82634
Met dank aan de routemaker(s) Hans Gouman en aan de controleur(s) Ria Wilmink.

2 reacties

13 november 2022   

foto
Reactie
De route is enigszins verlegd wegens de inrichting van Natuurbegraafplaats Christinalust. Daar zijn enige mooie paden aangelegd, die in plaats van het oorspronkelijke pad gekomen zijn.
Door Hans Gouman

11 september 2022   

foto
Reactie
Een verrassend stukje Twente door zoutwinningsgebied. Het buitengebied is idyllisch kleinschalig, terwijl je toch zo dicht bij stedelijk gebied bent. Ook op zondag een rustige wandeling met als extraatje de geopende theetuin (mei-oktober).
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"