Fietsen door het Fochteloërveen

fietsroute - 30 km of 40 km

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveengebied. Uniek in dit gebied is, dat u eindeloos kunt kijken over de heide. Er zijn veel zeldzame vogels te zien; onder andere de kraanvogel. De fietstocht start in Veenhuizen. Dit dorp is bekend als strafkolonie uit de tijd van Generaal J. van den Bosch. Het dorp is wakker geworden door het in 2008 verschenen boek 'Het Pauperparadijs' van Suzanna Jansen en het gelijknamige theaterspektakel in 2016. In het dorp zijn veel huizen met bijzondere namen zoals Toewijding, Bitter en Zoet, Orde en tucht. Het is leuk om de fietstocht hier te starten en later te genieten van de natuur in de (productie)bossen en de uitgestrektheid van het veen. De route brengt u naar de uitkijktoren in de vorm van een 7. U kijkt hier mooi uit over het veen. Verder fietst u langs de rand van Appelscha. Aan het eind van de fietstocht komt u bij het Maallustcomplex met een bierbrouwerij en een kaasmakerij.

Praktische informatie

Het parkeerterrein van Hotel Restaurant Bitter & Zoet ligt aan de andere zijde van de Hospitaallaan.
Het startpunt is bereikbaar met de bus van Assen naar Veenhuizen, halte Kerklaan.
De inkorting van 30km gaat niet naar Appelscha. Het is ook mogelijk om een inkorting van 17km te fietsen. U gaat dan niet naar de uitkijktoren en niet naar Appelscha.
Voor de beschrijving van de route wordt voor een deel gebruik gemaakt van de fietsknooppunten. Bij de uitkijktoren moet u een stukje over een zandpad fietsen.

Fochtelooerveen.info - Uitkijktoren
Het restaurant van Bitter & Zoet is dagelijks geopend van 8 - 22 uur. Het is mogelijk om hier een fiets te huren.
Informatie over het Gevangenismuseum en over de Begraafplaats Veenhuizen vindt u op de websites.
De Bierbrouwerij heeft een proeflokaal.
Bij Kaasmakerij Kaaslust heeft u de mogelijkheid om de daar gemaakte kaas te proeven.
Lokaal Verhaal (tegenover het gevangenismuseum) is een winkel met streekproducten, waar u ook kunt speuren naar eventuele voorouders in Veenhuizen.
Koffie en Theetuin Zunneschien (Hospitaallaan 2) is een theetuin waar regelmatig expositie zijn van kunstenaars uit de regio. Voor openingstijden raadpleegt u de website.

Startpunt Fietsen door het Fochteloërveen

Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341 AH Veenhuizen

coördinaten: N53.04260 E6.39195
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Jan Verhagen en Marga Verhagen.

5 reacties

1 mei 2024   

Reactie
Prachtig! Wat een mooi gebied. De rust en het bijzondere Veenhuizen. We hebben genoten!
Door Miranda

6 september 2023   

foto
Reactie
Prachtige route (zeker bij mooi weer) om te genieten van het veen, omliggende weiden en bloemenvelden. Een bezoekje aan het Maallustcomplex is zeker de moeite waard.
Door Marosa

5 juni 2022   

Reactie
De route is heel afwisselend. Je fietst door het natuurgebied het Fochteloërveen, maar ook langs uitgestrekte graslanden. De uitkijktoren is voor de durfals. Fietsen door Veenhuizen is ook boeiend. Het staat inmiddels op de werelderfgoedlijst.
Door Adri Jager

10 september 2019   

Reactie
Mooie, afwisselende route. Ik had niet verwacht dat dit landschap zo mooi zou zijn.
Het bezoek aan theetuin Zunnschien was ook zeer de moeite waard.
Door Annemarie Pluijmers

28 november 2016   

foto
Reactie
We hebben deze route gecontroleerd. De geschiedenis van Veenhuizen is zo duidelijk zichtbaar en is ook niet voor niets voorgedragen voor een plaats op de werelderfgoedlijst. Het Fochteloërveen is ieder jaargetijde mooi.
Door Adri en Sytze Jager

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"