Kaasstad en meer dan dat

wandelroute - 17 km

Bij Alkmaar denkt u al snel aan de toeristische kaasmarkt op het Waagplein. Aan het eind van deze wandeling komt u langs dit plein. Het centrum van de Kaasstad, met de vele winkels in de smalle straatjes, de horecagelegenheden en de mooie gebouwen, is een bezoek zeker waard. Maar de omgeving van de stad heeft meer te bieden. Vanaf het station wandelt u al gauw via de stadswallen de stad uit door de Alkmaarderhout naar het Heilooërbos en het landgoed Nijenburg. Daarna bent u helemaal buiten. Over graspaden wandelt u door de Baafjespolder, daar ziet u zelfs de duinrand in de verte liggen. Over het jaagpad langs de Egmonderbinnenvaart en via het bos keert u terug naar het gezellige centrum van Alkmaar.

Praktische informatie

Alternatief startpunt: bent u met de auto dan is er een gratis parkeerterrein bij Belieslaan 18, 1852 HH Heiloo. U kunt dan in Alkmaar het heen-en-weertje naar het station overslaan.

Op het station is een Kiosk en een AH to go.
Rond begin april t/m eind september vindt elke vrijdag in de ochtend op het Waagplein, de beroemde Kaasmarkt plaats. Het kan dan gezellig druk zijn in de stad. Er is op dinsdagavonden ook een avondkaasmarkt. Klik voor de exacte data en tijden op de link.

Startpunt Kaasstad en meer dan dat

NS station Alkmaar
Stationsweg 47
1815 CB Alkmaar

coördinaten: N52.63800 E4.73999
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en Conny Vink en aan de controleur(s) Angeline Boef.

10 reacties

30 juni 2023   

foto
Reactie
Leuke combinatie van wandelen door het groen en in de stad. Het was wel erg druk bij de Kaasmarkt.
Door Angeline

8 augustus 2022   

Reactie
Heerlijke wandeling door en rondom Alkmaar. De routebeschrijving is prima. Je hebt je GPS hier niet voor nodig. Deze wandeling is mooi in ieder jaargetijde.
Door Rixt Kamstra

26 april 2019   

Reactie
Prachtige afwisselende wandeling met heel veel bloeiend daslook en vogelmelk en akkerhoornbloemen. Alkmaarders zijn gezegend met zoveel variatie in groen.
Door Albert Koot

26 april 2019   

foto
Reactie
Met mooi weer en een gezellig groepje liepen we deze fantastische afwisselende wandeling. Het daslook in de Hout bloeide, de polder ,het Heilooërbos en het stukje Heiloo en Alkmaar waren ook de moeite waard. We sloten af op de kaasmarkt. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

10 februari 2019   

Reactie
Het was ondanks het grauwe weer een mooie en afwisselde route. Gestart op het Waagplein, heerlijk gegeten in Herberg Jan in Heiloo (wel reserveren!) en via Nijenburgh en het AZ stadion weer terug gelopen naar het Waagplein (20km).
Door Sjaak

17 oktober 2018   

Reactie
Mooie afwisselend wandeling met aan het eind een terrasje in het gezellige Alkmaar. Helaas is de foto van de paddenpoel te groot om geplaatst te worden. Maar deze wandeling is absoluut de moeite waard.
Door Lenny en Hans Beumer

13 juli 2018   

Reactie
Een verrassende en duidelijk beschreven wandeling. Eerst door een leuk stukje stad, waar je normaal niet komt. Dan via de stadswallen, parken en bos richting de polder. Heerlijk rustig. Aan het einde nog even de gezellige drukte van de stad. TOP.
Door Gertie Veloo

2 mei 2017   

foto
Reactie
Wat een schitterende route. Daslook bloeide en ook nog bloeiende tulpenvelden. Ook door de polder was het prachtig. Compliment voor de route makers!
Door Janny Heesen

27 november 2016   

Reactie
Deze wandeling heeft mij verrast. Een impressie van de prachtige stad Alkmaar op een route die steeds weer boeit door de afwisseling van natuur waarbij je je realiseert dat de stad toch zo nabij is... Een aanrader!
Door Lia

17 april 2015   

foto
Reactie
tinten blauw
in water aarde lucht
geschenken van
gesluierd zonnevuur
Alkmaar toont in deze tocht zijn vele gezichten
Door Hennie Metsemakers

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"