Bierlap en Kijfhoek

wandelroute - 10 km of 14 km

Deze pittige natuurwandeling gaat door het noordelijk gedeelte van duingebied Meijendel ten westen van Wassenaar. Duingebied Kijfhoek en Bierlap is door zijn ligging en beperkte toegankelijkheid op alle dagen een oase van rust. Het is een eldorado voor de natuurliefhebber. U vind hier geen voorzieningen als bijvoorbeeld bankjes. De wandeling voert u langs duinmeertjes en uitzichtduinen, door bossen en verlaten duinvalleien. U wandelt vrijwel geheel over zandpaden, bospaden en een enkele verharde weg. De wandeling is zeker pittig omdat u veel over mulle eenmanspaadjes loopt. Als u geluk heeft, komt u gallowayrunderen of konikpaarden tegen.

Praktische informatie

Even voor het startpunt zijn twee gratis parkeerterreinen. Bij mooi weer kunnen deze al na circa 10.30 uur vol zijn. Parkeer dan al voor de slagbomen op het parkeerterrein bij de rotonde en volg over het voetpad de witte route naar het bezoekerscentrum. De wandeling wordt daardoor in totaal circa 3km langer.

Voor Kijfhoek en Bierlap is een dagkaart verplicht. U koopt deze voor €2,00 bij De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea of vooraf via deze link online.
Tip: koop bij voorkeur uw dagkaart tijdig online. Per dag is namelijk slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
Openingstijden van het bezoekerscentrum: di t/m zo en op reguliere feestdagen van 10 - 17 uur.

Naast het bezoekerscentrum is horecagelegenheid Boerderij Meyendel; elke dag open vanaf 9 uur.

Startpunt Bierlap en Kijfhoek

Bezoekerscentrum Dunea
Meijendelseweg 40/42
2243 GN Wassenaar

coördinaten: N52.12905 E4.33331
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar, Piet Laan en Tiny Laan.

12 reacties

26 september 2021   

Reactie
Prachtige afwisselende route met mooie vergezichten. Route is pittig. Vandaag liepen we circa 75-80% door mul zand vanwege het droge weer vd laatste weken. Route is in najaar of vroege voorjaar voor de meeste mensen denk ik beter te lopen.
Door A.S. Vermeulen

24 september 2021   

Reactie
Wat een ongekende rust in deze schitterende natuur.
Zo dicht bij Den Haag is het bijna onwerkelijk in deze oase van rust te vertoeven. Pittige maar zeer aan te bevelen wandeling.
Door Joke en Arie van’t Hoff

1 juli 2021   

foto
Reactie
Een mooie en pittige route. Veel mooie uitzichten. Mooie flora/fauna. Op de kasseienweg strak een vos over. Heel gevarieerd en zijn bijna niemand tegen gekomen. De groene palen gaven ons een goed houvast met af en toe verwijzing naar de nummers erop.
Door Noud

28 februari 2021   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling. Mijn favoriet.
De kleine paadjes, de uitzichten, ploeteren door mul zand, een schichtig hert, een lome hooglander, bos en duin, alles komt voorbij.
Het was wel pittig. De Kijfhoek alleen is al een aanrader.
Door Astrid

30 januari 2021   

foto
Reactie
Ook in de winter met een koude oostenwind alleszins de moeite waard! Verrassend gebied, met water, (mul) zand, valleien, heuvels, bomen en vooral mos, héél veel mos. En korstmossen... Allemaal groen, maar dan wel in ontelbare schakeringen!
Door Aad van Dorp

21 juni 2020   

foto
Reactie
Ook al was dit zeker een pittige wandeling en voelden de 14 km haast aan als 20, door het vele mulle zand en de stijgingen in combinatie met het warme weer, dit is een absolute topper, en dat zo dicht bij huis. Bedankt voor de prachtige route!
Door Liesbeth

24 mei 2020   

foto
Reactie
Pittige wandeling. Veel mul zand en hoogteverschillen. Uitstekende beschrijving, toch makkelijk om te verdwalen (neem de route vooral als GPS mee). Maar oh zo mooi. Alleen op de wereld, midden in de natuur, met slechts het geluid van de vogels en de wind als metgezellen.
Door Irene

3 april 2020   

Reactie
Prachtige en zeer afwisselende route. Je waant je in Verweggistan, en dat midden in de Randstad!
Door Quirine Feijen

19 mei 2017   

foto
Reactie
Wil je een uitdagende pittige wandeling, loop dan deze route. Veel duin op en af, veel los zand, maar ook afwisselend. Mooie route. René bedankt!
Door Thea Ackema

21 juni 2016   

Reactie
Prachtige, maar pittige route.
Door Bert van der Knaap

26 maart 2016   

foto
Reactie
Een pittige wandeling! Leuk die oude domeinpaal die wordt genoemd. Wij vonden er nog één! Als je bij N52° 09.014' E4° 21.834' op de route naar rechts kijkt staat hij daar. Ondanks het vele losse zand hebben we weer een prachtige dag gehad !
Door Tom en Helga van Emmerik

23 april 2015   

foto
Reactie
Erg mooie, maar ook wel pittige route door de passages met los zand. Desondanks hebben we genoten!
Door Peter en Lucie van de Werken

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"